S-a lansat platforma IMM Invest. Cîțu: „Este cel mai mare program din ultimii 30 de ani”

Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a anunțat, vineri, lansarea platformei www.imminvest.ro, prin intermediul căreia microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii (IMM) din România vor putea primi împrumuturi cu dobânzi suportate o perioadă de către stat. Potrivit lui Cîțu, IMM-urile au acces la credite garantate pentru investiții și capital de lucru, garantate cu până la 90%. De asemenea, platforma este menită să repornească economia și se adresează tuturor IMM-urilor, nu doar celor afectate de criză.

„Începând de astăzi, companiile se pot înregistra pe platforma imminvest.ro, se completează un formular și, după aceea, informațiile sunt trimise către banca pe care a solicitat-o fiecare client. Să spunem că, de exemplu, un client a fost refuzat de o bancă, există posibilitatea să încerce la o altă bancă, deci programul este flexibil. Nu există comisioane, acestea sunt suportate de guvern, iar o diferență față de până acum: suma pe care puteam să o acordăm pe companie, prin astfel de programe, era de maxim 200.000 de euro. Prin acest program, este prima oară când Comisia Europeană ne-a acordat facilitatea pentru o sumă de 800.000 de euro pentru o companie. Este un program care dorește să pornească încă de pe acum economia. Nu există „primul venit, primul servit”, vom merge cu acest program pe tot parcursul anului, până la 31 decembrie. Dacă va fi nevoie, pentru că băncile au solicitat plafoane mai mari decât am preconizat, vom finanța acest plafon în funcție de cum vedem evoluția. 15 miliarde sunt pentru început, considerăm că este un plafon important și astfel închidem această primă fază prin care guvernul a pus la dispoziție 3% din PIB pentru această perioadă. IMM Invest începe de astăzi și sunt sigur că experiența celor care vor accesa acest program va fi ușoară și rezultatele în economie se vor vedea rapid”, a spus Florin Cîțu.

La o jumătate de oră de la oficializarea platformei unde doritorii puteau depune solicitările, site-ul a… picat, fiind inaccesibil. Cîțu a spus că „a fost atacat informatic” și că în această perioadă nu se va putea înscrie nimeni, se va investiga sursa atacului și abia după ce totul va fi perfect funcțional se va da drumul înscrierilor.

Potrivit Ministerului Finanțelor, garanțiile vor fi în contul și în numele statului, acordate de Fondul Național de Garantare a IMM-urilor ( FNGCIMM) în limita unui plafon anual. Beneficiarii eligibili sunt toți operatorii economici care se încadrează în categoria întreprinderilor mici și mijlocii, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderilor familiale, cu excepția următoarelor sectoare de activitate: intermedieri financiare și asigurări, tranzacții imobiliare, activități de jocuri de noroc și pariuri,  producție sau comercializare de armament, muniții, explozibili, tutun, alcool, substanțe aflate sub control național, plante, substanțe și preparate stupefiante și psihotrope, activități de închiriere și leasing, activități de investigare și protecție. Garanția de stat se poate acorda fiecărui beneficiar participant în cadrul programului pentru un singur credit pentru realizarea investițiilor și/sau pentru un singur credit/o singură linie de credit pentru finanțarea capitalului de lucru, în procent de 50% din valoarea fiecărei finanțări, exclusiv dobânzi, comisioane și speze bancare aferente creditului garantat.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *