S-a instituit Ziua Națională de cinstire a martirilor români din temnițele comuniste, la „pachet” cu acordarea unor drepturi evreilor persecutați în „Holocaustul românesc”

Proiectul de Lege pentru instituirea Zilei naţionale de cinstire a martirilor români din temniţele comuniste și Proiectul de Lege pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr.105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 din motive entice au fost adoptate, marți, de Camera Deputaților.

Primul proiect, inițiat de 34 de deputați (cei mai mulți de la PNL – n.r.), punctează faptul că în noaptea de 14 spre 15 mai 1948 au fost arestați peste 10.000 de tineri, anchetați, ulterior condamnați și repartizați în pușcăriile unde urma fiecare să execute condamnarea.

„A ignora istoria suferinței acelor zile, căreia i-a căzut pradă unii dintre cei mai curați și mai drepți dintre români, adevărate vlăstare ale eternității acestui neam, dar și a lungii perioade marcate de represaliile comunismului, ar fi o greșeală fatală aplicată acurateței istoriei noastre. (…) Martirii, adevărații Fii ai lui Adam, nu au uitat că lumea s-a făurit prin Cuvânt, au fost conștienți de efemeritatea acestei lumi, dar au fost conștienți și de misiunea harnică a unui neam unic, dar doritor de libertate. (…) Ne sunt cunoscute metodele de tortură practicate prin lovituri aplicate în părțile sensibile ale corpului, bătăi cu saci de nisip, strivirea unghiilor, arderea tălpilor la flacără, smulgerea părului din cap, tratarea rănilor cu sare, crucificarea, bătaia sistematică la tălpi etc?”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Marți, Camera Deputaților a adoptat cu 259 de voturi „pentru”, 1 „împotrivă” și 1 „abținere” proiectul de lege.

PMP amintește de Muzeul Totalitarismului

„PNL vă mulțumește care sunteți aici și care ați votat în favoarea acestei legi, care ține de memoria istoriei, bună sau rea, trebuie să o păstrăm în conștiința noastră. Și mă bucur că avem astăzi două legi care se referă la memoria istorică și reparația făcută!”, a spus deputatul PNL, Daniel Gheorghe.

„ Votul de astăzi este important, dar reprezintă un prim pas în ceea ce privește cinstirea memoriei celor care au suferit. Să nu uităm că trebuie să avem un muzeu al regimului totalitar și sper ca proiectul de lege pe care l-am făcut să se bucure de aceeași susținere!”, a punctat din partea PMP și deputatul Eugen Tomac.

Vexler: „Îi mulțumesc domnului președinte, Dragnea”

Al doilea proiect de lege a fost inițiat de deputatul din partea minorităților, Silviu Vexler, care a arătat că „măsurile reparatorii cu caracter pecuniar sunt insuficiente, în raport cu suferința deosebită prin care au trecut victimle directe ale Holocaustului din România, precum și în raport cu evoluția prețurilor și tarifelor în viața de zi cu zi. (…) Condamnarea formală a Holocaustului din România trebuie depășită, iar acordarea de reparații materiale pentru prejudiciul moral și fizic suferit reprezintă o dovadă în acest sens”.

Cheltuielile legate de punerea în aplicare a noii prevederi legale se suportă din bugetul Ministerului Muncii și Protecției Sociale. Proiectul a fost adoptat, marți, cu 251 de voturi „pentru” și 1 deputat care nu a votat.

„Unul din punctele centrale ale iudaismului de-a lungul istoriei a rămas memoria și păstrarea memoriei. Proiectul este un gest pentru respectarea acestei memorii și pentru acordarea sprijinului unor oameni care au suferit îngrozitor într-o perioadă neagră a istoriei. (…) Îi mulțumesc doamnei secretar general care a avut o răbdare deosebită și este cel mai simplu gest de umanitate: îi mulțumesc domnului președinte Dragnea, care a acordat sprijin supraviețuitorilor Holocaustului”, a spus deputatul Silviu Vexler, după votul final.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*