S-a îndeplinit dorința lui Bola: România limitează la 15 numărul punctelor de trecere a frontierei prin care pot fi introduse deşeuri

Guvernul a limitat vineri la 15 numărul punctelor de trecere a frontierei prin care pot fi introduse în ţară deşeuri reciclabile, fiind adoptată o HG în acest sens. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a afirmat că România nu poate fi groapa de gunoi a Europei. Măsura face și obiectul unui proiect legislativ inițiat de deputatul constănțean al Forței Drepte, Bogdan Bola.

S-a aprobat! În şedinţa de Guvern de astăzi am adoptat Hotărârea de Guvern conform căreia putem combate importul ilegal de deşeuri în România. România nu poate fi groapa de gunoi a Europei”, a transmis, vineri seară, ministrul Mediului.

Tanczos Barna afirmă că, ţinând cont de faptul că legislaţia europeană nu permite ca statele membre să refuze deşeurile importate, România a avut nevoie de un act normativ propriu, care să reglementeze aceste transporturi. „Din acest motiv, am limitat la 15 punctele de trecere a frontierei prin care deşeurile reciclabile pot fi introduse în ţară. Va fi obligatorie trasabilitatea acestor transporturi de la graniţă până la locul reciclării. Cantităţile de deşeuri care întră în ţară vor fi corelate cu capacitatea de reciclare a firmelor”, a mai transmis ministrul.

Potrivit acestuia, de când este în funcţie a avut de gestionat multe urgenţe, cele mai multe ţinând de importurile ilegale de deşeuri. „Sunt ministru al Mediului de aproape un an. În aceste luni a trebuit să găsim soluţii imediate la probleme urgente. Transporturile – de multe ori ilegale – de deşeuri care ajung în România şi gestionarea acestor cantităţi de deşeuri au constituit unele dintre aceste probleme urgente, pe care le soluţionăm prin actul normativ aprobat astăzi”, a mai transmis ministrul.

Guvernul a aprobat, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (M.M.A.P) şi a Ministerului Afacerilor Interne (M.A.I), o Hotărâre pentru modificarea şi completarea HG nr. 788/2007 privind stabilirea unor măsuri pentru aplicarea Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului (CE) nr. 1.013/2006 privind transferul de deşeuri. Actul normativ va limita numărul de puncte de trecere a frontierei care vor putea fi tranzitate de mijloacele de transport încărcate cu deşeuri reciclabile la 15, stabilind şi trasabilitatea obligatorie de la graniţă până la locul unde se va face reciclarea, pentru a elimina posibilitatea ca autocamioanele să se poată deplasa fără GPS”, a transmis vineri Ministerul Mediului.

Cele 15 puncte de trecere ale frontierei vor fi stabilite, conform actului normativ, prin ordin comun M.M.A.P – M.A.I. Administraţia Fondului pentru Mediu va fi instituţia care va urmări cantităţile care intră şi se va asigura că acestea sunt corelate cu capacitatea de reciclare a firmelor la care deşeurile ar trebui să ajungă, punând la dispoziţia utilizatorilor, în mod gratuit, sistemul informatic de asigurare a trasabilităţii deşeurilor (SIATD), în vederea monitorizării şi verificării corectitudinii tranzacţiilor cu deşeuri de ambalaje în sistemul răspunderii extinse a producătorului.

Potrivit Ministerului, aplicaţia informatică SIATD se utilizează de către organizaţiile care implementează răspunderea extinsă a producătorului (OIREP) şi de către persoanele juridice care gestionează deşeuri de ambalaje ale căror costuri nete şi/sau costuri de colectare/ valorificare/ sortare/raportare sunt finanţate de către OIREP.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.