S-a încheiat SUMMIT-UL Biden-Putin de la Geneva. Joe Biden: „Important este să ne dăm seama ce interese comune avem”

Summitul preşedinţilor SUA şi Rusiei, Joe Biden şi Vladimir Putin, a durat în jur de trei ore şi jumătate, mai puţin decât se anticipa, inclusiv cu pauza de dinaintea schimbării formatului din unul restrâns în unul extins. Summitul a început prin întâlnirea bilaterală a preşedinţilor din SUA şi Rusia, Joe Biden şi Vladimir Putin, care a durat 93 de minute.

După o pauză de 45 de minute, summitul a continuat cu o reuniune în format extins la care au participat Joseph Biden şi Vladimir Putin alături de toţi membrii delegaţiilor din Statele Unite şi Rusia. Această sesiune a summitului a durat 65 de minute. Acestea au fost etapele programate în mod oficial ale summitului SUA-Rusia. Preşedinţia SUA a confirmat că summitul s-a încheiat la ora 17.05 (18.05, ora României).

Prima rundă a summitului preşedinţilor american şi rus, Joe Biden şi Vladimir Putin, s-a încheiat miercuri la Geneva după aproape două ore, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează agenţia TASS, citată de Reuters. După o scurtă pauză, discuţiile s-au reluat într-un format cu prezenţa mai multor membri ai delegaţiilor. Atmosfera din sala în care Joe Biden și Vladimir Putin s-au întâlnit a devenit puțin încordată, după ce mai mulți jurnaliști ruși, dornici să prindă tot mai multe cadre și declarații, au blocat accesul în încăpere pentru câțiva membri din stafful președintelui american.

biden putin2

Cei doi președinți au avut un prim schimb de replici în fața presei, înainte de discuțiile oficiale la care au participat și miniștrii de Externe Antony Blinken și Sergei Lavrov. Vladimir Putin a spus că speră să aibă o discuție „productivă”, iar președintele american a arătat că întâlnirile față în față sunt necesare și că „important este să ne dăm seama ce interese comune avem”.

Statele Unite şi Rusia sunt două mari puteri. Este întotdeauna mai bine să ne întâlnim faţă în faţă. Vom lucra în interes reciproc”, a declarat Joseph Biden la începutul discuţiilor cu Vladimir Putin.

Îi mulţumesc preşedintelui Biden pentru iniţiativa de a ne întâlni. Avem mult de lucru. Relaţiile dintre Rusia şi SUA au acumulat multe lucruri care necesită cel mai înalt nivel şi sper că întâlnirea noastră va fi productivă”, a afirmat, la rândul său, Vladimir Putin.

În momentul apariției celor doi președinți, Biden și Putin, însoțiți de președintele elvețian Guy Parmelin, unul dintre corespondenții Bloomberg la summitul de la Geneva a reușit să rostească în strigăt o întrebare referitoare la Aleksei Navalnîi către președintele rus. Putin a auzit-o, dar nu a răspuns. În schimb, președintele Biden a zâmbit puternic.

Presa elvețiană acordă o atenție sporită evenimentului. Swissinfo scrie că orașul de pe Lacul Leman este definit astăzi de trei caracteristici majore: logistică, protocol și măsuri de securitate. „Al doilea sediu al Organizației Națiunilor Unite după New York, Geneva are, fără îndoială, facilitățile necesare. Rusia și Statele Unite au, de asemenea, importante reprezentanțe diplomatice la Geneva și servicii secrete considerabile. Experții în securitate din Moscova și Washington cunosc scena. Un avantaj atunci când vine vorba de protejarea celor doi lideri”, mai scriu jurnaliștii elvețieni.

ABC NEWS informează că aproximativ 800 de persoane alcătuiesc fiecare delegație, rusă și americană, inclusiv echipele de sprijin. De asemenea, întâlnirea dintre Joe Biden și Vladimir Putin are o acoperire mediatică internațională, fiind prezenți peste 3.000 de reprezentanți ai mass-media. Securitate în timpul summitului este asigurată de aproximativ 3.500 de membri ai forțelor de securitate de Elveția, precum poliție cantonală, poliție federală și membri ai armatei, după cum notează US News. Președintele american a sosit la vila La Grange și a intrat relaxat și zâmbitor la confruntarea cu președintele Federației Ruse. Apoi a ieșit împreună cu Putin și cu președintele Elveției, și au dat mâna pentru o fotografie de protocol.

Întrevederea cu președintele rus este ultimul eveniment de pe agenda turneului european realizat de președinte american Joe Biden în ultima săptămână și în urma căruia au fost adoptate niște poziții mult mai clare din partea Occidentului față de abuzurile regimurilor autoritare din Rusia și China. Pe masa discuțiilor s-au aflat subiecte complicate, precum evitarea unei confruntări directe între cele două țări, cazul Navalnîi și respectarea drepturilor omului, situația din Belarus, războiul din Ucraina și atacurile hackerilor ruși, însă nimeni nu se așteaptă la un rezultat major în urma discuțiilor, având în vedere că diferențele dintre Casa Albă și Kremlin par să fie în prezent ireconciliabile în ceea ce privește o gamă extrem de largă de probleme, după cum indică Foreign Policy. Atât Casa Albă, cât și Moscova sunt de acord că relația dintre cele două superputeri se află într-un moment foarte prost, având în vedere că cei doi ambasadori sunt retrași temporar de la post, înalți oficiali ruși sunt ținta sancțiunilor americane, iar doi foști pușcași marini americani se află în închisorile rusești, unul dintre ei ispășind o pedeapsă de 16 ani pentru spionaj. În aceste condiții, ambele țări vin cu poziții prestabilite destul de puternice.

În ciuda faptului că nu sunt așteptate mari victorii diplomatice după întrevederea dintre președintele rus și cel american, experții think tank-ului american Council on Foreign Relations anticipează că Moscova și Washingtonul vor stabili măcar „liniile roșii” ale relației bilaterale, care să blocheze orice posibilă escaladare a conflictului diplomatic ruso-american. Cel de-al 46-lea preşedinte american a adoptat în ultimele zile un ton foarte ferm faţă de liderul forte de la Kremlin pentru a marca mai bine contrastul cu perioada de ambiguitate a predecesorului său republican, Donald Trump.

Putin a fost escortat de avioane americane când a intrat în spațiul aerian al României

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a aterizat miercuri, la Geneva, pentru primul său summit cu președintele american Joe Biden. Avionul liderului rus a aterizat pe aeroportul internaţional din Geneva la ora locală 12:27 (10:27 GMT). În drumul spre summit, avionul lui Putin a decolat de la Soci și a zburat peste România. Când a intrat în spațiul aerian românesc, aeronava a fost întâmpinată de două avioane militare americane.

Vladimir Putin nu a dorit o ceremonie specială de primire din partea autorităţilor locale din Geneva şi se va îndrepta imediat spre locul summitului: Vila La Grange, o clădire magnifică din secolul al XVIII-lea, cu o privelişte uluitoare spre lacul Leman. Dar, în pofida acestui cadru încântător, discuţiile, care vor începe la ora locală 13:00 (11:00 GMT), se anunţă a fi dificile şi tensionate, intervenind într-un moment în care relaţiile dintre Moscova şi Washington sunt la cel mai jos nivel de după încheierea Războiului rece, notează AFP.

Rusia și-a activat stațiile anti dronă înainte de întâlnirea Biden-Putin

Rusia și-a activat staţiile de război electronic din Crimeea, în special în zona graniţei administrative cu Ucraina, înaintea întâlnirii la vârf dintre preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său american Joe Biden. Acțiunea a avut rolul de a împiedica eventuale provocări ucrainene: orice dronă ucraineană care va intra în spațiul aerian rusesc va fi considerată ca un act de agresiune, a declarat un responsabil militar rus din structurile de forţă din Crimeea pentru agenţia de presă RIA Novosti.

Staţiile de război electronic vor fi activate miercuri în Crimeea pentru a împiedica eventuale provocări din partea Ucrainei. Este cel mai reţinut pas posibil, dar necesar pentru prevenirea incidentelor”, a indicat interlocutorul agenţiei ruse de presă, sub rezerva anonimatului. În acest context el a avertizat că „intrarea vreunei drone ucrainene în spaţiul aerian al Crimeii va fi catalogată drept un act de agresiune, prin urmare aparatul va fi distrus„, conform agenţiei de presă citate. „Pentru a evita posibilitatea unor astfel de incidente activarea staţiilor de război electronic este în curs de desfăşurare. Vom vedea clar unde se îndreaptă drona şi o vom ‘anihila’ înainte de a intra în spaţiul nostru aerian sau vom ‘prelua’ controlul asupra dronei şi o vom întoarce în direcţia de unde a venit„, a indicat aceeaşi oficialitate militară.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.