S-a ÎNCHEIAT prima zi a negocierilor Rusia-Ucraina. Rușii promit reducerea activității militare în apropie de Kiev, ucrainenii vor garanții de la nouă state

Prima zi a negocierilor din Turcia a luat sfârșit, anunță agenția de știri turcă Anadolu. Întâlnirea dintre cele două părți a început la ora 10.00. O sursă a agenției rusești Interfax apropiată procesului de negocieri a informat agenția că discuțiile de la Istanbul au avut loc în cadrul delegațiilor, precum și la nivelul șefilor de delegație. Potrivit acesteia, formatul extins a fost precedat de o întâlnire tête-à-tête între șeful delegației ruse, consilierul președintelui Rusiei Vladimir Medinsky și șeful fracțiunii parlamentare a partidului de guvernământ Servitorul Poporului din Ucraina, David Arakhamia. „La discuțiile la nivelul șefilor de delegații, care au durat aproximativ o oră, s-a pus întrebarea despre condițiile unui posibil statut neutru al Ucrainei ”, a spus sursa.

Ambele părți urmează să susțină declarații de presă, în care o să explice cum au evoluat discuțiile. Negocierile ruso-ucrainene au început pe 28 februarie. Pe 10 martie, în marja unui forum diplomatic din Antalya, Turcia, a avut loc o întâlnire între miniștrii de externe rus și ucrainean Serghei Lavrov și Dmitri Kuleba. Ulterior, negociatorii au continuat să comunice prin videoconferință. Revendicările ambelor tabere sunt tranșante, iar partea ucraineană anunță că negocierile sunt „grele”.

Au existat multe speculații cu privire la dorința Rusiei de la negocierile de pace. Potrivit Financial Times, Rusia a renunțat la cererile ca Ucraina să fie „denazificată” și este pregătită să o lase să adere la Uniunea Europeană atâta timp cât nu este aliniată militar, relatează BBC. Ziarul citează patru persoane apropiate discuțiilor spunând că un posibil acord ar implica ca Ucraina să renunțe la eforturile sale de aderare la NATO într-un schimb de garanții de securitate. Dar nu conține o discuție despre trei cereri inițiale de bază ale Rusiei privind denazificarea, demilitarizarea sau protecția legală a limbii ruse, spune FT.

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a declarat că nu „face comerț cu oameni, pământ sau suveranitate”, în timp ce purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că discuțiile nu au dat până acum progrese substanțiale. Negociatorul ucrainean Mykhailo Podoliak spune, pe de altă parte, că Ucraina vrea garanții necondiționate de securitate.

Garanții necondiționate de securitate pentru Ucraina, încetarea focului, decizii eficiente privind coridoarele umanitare și convoaiele umanitare, respectarea de către părți a regulilor și uzanțelor războiului. Negocierile sunt grele pentru pace în țara noastră”, a spus Podoliak pe Twitter.

Partea rusă și-a anunțat intenția de a întreprinde doi pași pentru a detensiona situația din Ucraina, a declarat marți șeful delegației ruse, Vladimir Medinsky, reporterilor, după discuțiile cu partea ucraineană la Istanbul, relatează Interfax. În paralel, Ministerul Apărării din Rusia a decis să reducă activitatea militară în zona Kiev și Cernihiv, relatează TASS.

De asemenea, luăm doi pași pentru a detensiona conflictul”, a spus Medinsky. Potrivit acestuia, unul dintre pași vizează aspectul militar, iar al doilea – cel politic. „Una dintre funcții – pe partea militară – va fi anunțată de viceministrul apărării, iar pe partea politică o voi face eu mai târziu”, a mai spus șeful delegației. Discuţiile purtate la Istanbul au fost constructive, a mai spus Medinsky. El a menționat că partea rusă a primit de la Ucraina pentru a fi luată în considerare „poziția lor clar formulată pentru includerea în acord”. „Aceste propuneri vor fi luate în considerare în viitorul apropiat, raportate Președintelui, iar răspunsul nostru corespunzător va fi dat”, a subliniat șeful delegației.

Medinsky a mai anunțat că Rusia a primit propuneri scrise din partea Ucrainei care confirmă dorința Kievului pentru un statut neutru și non-nuclear. Potrivit acestuia, propunerile Kievului, în special, includ respingerea producției și desfășurării tuturor tipurilor de arme de distrugere în masă.

Datorită faptului că negocierile cu Ucraina trec într-un plan practic, s-a luat decizia de a reduce semnificativ activitatea militară în direcțiile Kiev și Cernigov”, a declarat ministrul adjunct al Apărării, Alexander Fomin . Potrivit acestuia, partea rusă pleacă de la faptul că Kievul va lua decizii adecvate și va crea condiții pentru continuarea muncii normale. Ca urmare a rezultatelor negocierilor cu delegația ucraineană la Istanbul , Fomin a mai cerut Kievului să respecte cu strictețe Convențiile de la Geneva și să excludă tortura prizonierilor de război ruși. Anterior, șeful Ministerului Apărării , Serghei Șoigu, a declarat că armata ucraineană a suferit daune semnificative, ceea ce „ne permite să ne concentrăm asupra atingerii obiectivului principal – eliberarea Donbass-ului”.

Kremlinul confirmă calitatea de negociator a lui Roman Abramovici

Oligarhul rus Roman Abramovici este un mediator în negocierile ruso-ucrainene, care au început marţi la Istanbul, anunţă Kremlinul, respingând acuzaţii potrivit cărora acesta ar fi fost otrăvit, relatează AFP.

„Abramovici joacă un rol în vederea stabilirii unor contacte între părţile rusă şi ucraineană”, declară într-o conferină de presă un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „El este prezent la Istanbul”, însă nu este un membru oficial al delegaţiei ruse, subliniază Peskov.

Dmitri Peskov respinge dezvăluiri ale cotidianului american The Wall Street Journa (WSJ) şi unor surse americane, potrivit cărora Roma Abramovici şi doi negociatori ucraineni au pezentat simprome care sugerează o posibilă otrăvire, în urma unei precedente runde de negocieri.

Asta face parte din războiul informaţiei” împotriva Rusiei, dă el asigurări. „Aceste informaţii nu corespund, bineînţeles, realităţii”, subliniază Peskov.

Negocierile din Turcia s-au încheiat după trei ore de discuții. David Arakhamia, oficial ucrainean, a spus rezultatele intermediare ale negocierilor la un briefing:

  • „Prima noastră victorie este transferul negocierilor din Belarus în Turcia. Vedem Turcia ca fiind una dintre garanțiile de securitate pentru Ucraina.
  • Marea Britanie, China, SUA, Turcia, Franța, Canada, Italia, Polonia și Israel pot să ofere garanții de securitate pentru Ucraina în urma negocierilor. Ei vor acționa ca parte a unui tratat internațional. Ei vor putea închide spațiul aerian la cererea Ucrainei.
  • Sistemul existent de garanți de securitate nu funcționează, asta vedem la Mariupol și Harkov.
  • Am convenit că toate țările garante de securitate nu numai că ar trebui să nu împiedice aderarea noastră la UE, ci să ajute în acest proces”, a spus oficialul ucrainean.

De asemenea, și Mihail Podolyak, consilierul președintelui Ucrainei a anunțat o serie de concluzii:

  • „Punerea în aplicare a hotărârilor va urma procedura: referendum, apoi ratificare de către parlamentele țărilor garante.
  • În ceea ce privește Crimeea, aceasta este o clauză separată a acordului. Vom purta discuții cu Rusia asupra Crimeei timp de 15 ani, timp în care nu vor exista ostilități.
  • Situația cu ORDLO va fi de asemenea descrisă într-un paragraf separat.”
DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.