S-a încercat rezolvarea unei probleme și s-a născut alta: locurile de parcare asigurate DOAR DUPĂ 17:00! PMP s-a opus; Făgădău: „Dacă mergem pe bulevarde vedem că sunt pline de stâlpișori, bariere, navete, așa ceva nu are nici o legătură cu un oraș”

Aparatul de specialitate al Primăriei Constanța este cunoscut printre concitadini ca fiind într-o apropiere foarte periculoasă de deconectare de la realitățile orașului. Ca să fim mai clari, incompetența personalului de birou a dat naștere unui proiect de hotărâre al Consiliului Local Municipal care prevede faptul că locurile de parcare, pe care constănțenii le plătesc, vor fi valabile doar în cadrul unui… interval orar. Mai exact, între 17:00-08:00, zilnic, se dă liber la haos, orice șofer având posibilitatea să parcheze unde îl taie capul, iar cei care plătesc locurile de parcare nu vor avea dreptul la nici o reacție.

PMP a luat atitudine. Degeaba, amendamentele au fost respinse

Regulamentul de organizare și funcționare a parcărilor publice a fost supus dezbaterii și adoptării și în cadrul ședinței ordinare de luna trecută, însă opoziția liberalilor a făcut ca proiectul să fie respins. Joi, acesta a revenit la vot și a fost adoptat.

„Am fi putut să dăm amenzi pentru cei care nu plătesc locurile de parcare, am fi putut să reglementăm în zonele unde sunt riverani care țin 24 de ore locul și nu ai unde să parchezi ziua sau unde sunt agenți economici care țin locurile în dauna riveranilor. Trebuia să stabilim toate zonele de parcaje, cum trebuie să fie, cum își doresc cetățenii…”, spunea viceprimarul Dumitru Babu, pentru TOMIS NEWS, la momentul respectiv.

CITEȘTE ȘI:

În absența consilierilor PMP, Făgădău a ajuns victimă în fața PNL și la mila lui Rezeanu. Proiecte RESPINSE pe bandă în Consiliul Local, liberalii s-au opus… locurilor de parcare și locurilor de veci!

Joi, proiectul a fost adoptat, însă consilierii locali municipali ai PMP au dorit să depună o serie de amendamente. Primul dintre ele se referă la interzicerea administratorilor de locuri de parcare să aplice taxe oricând și oriunde și, al doilea, poate cel mai important, se referă la eliminarea asigurării locului de parcare în cadrul unui interval orar.

„În varianta lor, tipul de parcare se putea schimba de administratorul parcării doar cu avizul comisiei de circulație și noi am dorit să se facă și cu acordul CLM, ca administratorul să nu poată să pună o taxă azi, mâine să o scoată, pe ce stradă vrea el… Nu ni se pare ca doar administratorul să pună taxă de parcare unde vrea el, la discreție! Al doilea amendament privește locurile de parcare rezidențiale care să fie asigurate doar de la 17:00, până la 08:00. Am propus să fie ca acum: 24/24 să fie al omului care plătește! Am propus câteva variante și sunt nemulțumiri la pensionari, mămici. Dacă vii la 15:00 acasă? Sau trebuie să pleci la 11:00 în alt oraș, ce faci cu mașina? Poate pleci trei zile, unde lași mașina? (…) O să mai discutăm cu domnul primar. Ne-a spus că vom încerca să îl îmbunătățim”, a spus consilierul local al PMP, Alexandru Zabara, pentru TOMIS NEWS.

Cele două amendamente au fost respinse, însă primarul municipiului Constanța Decebal Făgădău a dat asigurări că regulamentul va suferi o multitudine de modificări începând din acest moment.

„Nu aș vrea ca această procedură să devină mai greoaie decât poate să ducă comunitatea sau aparatul de specialitate. Nu vreau să încarc ședințele CLM… Tocmai de aceea propun ca aceste amendamente să le discutăm cu reprezentanții tuturor partidelor, dar consider că regulamentul este un bun punct de plecare în a gestiona într-o relație de echilibru și de respect și într-un context în care Constanța are un deficit uriaș în privința locurilor de parcare. Am terminat încă un studiu care vine pe date preliminare să ne spună că suntem orașul cu deficitul cel mai mare de locuri de parcare, cele mai multe mașini la mia de locuitori. Știm cu toții realitatea: orașul a fost sistematizat într-un procent de 90% într-o perioadă în care așteptai o viață să îți iei o mașină și în funcție de cum aveai rația sau numărul: cu soț sau fără soț. Este un subiect extrem de important pe agenda orașului și cu un impact mare asupra comunității. (…) Orice proiect poate suferi îmbunătățiri, mă bucur de această inițiativă, nu am știut de ea, dar asigur că vă stau la dispoziție, pentru că acest proiect este inițiat de mine, nu de comisia de circulație, grupul PSD, ci născut dintr-o nevoie de setare a unui punct de început. (…) Dacă mergem pe bulevarde vedem că sunt pline de stâlpișori, bariere, navete, ori așa ceva nu are nici o legătură cu un oraș. Va fi greu și presiunea cea mai mare va fi pe Poliția Locală. Haideți să lăsăm o lună de implementare și vedem ce vor spune constănțenii. Acest regulament va suferi numeroase modificări”, a spus primarul Decebal Făgădău.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
 •  

2 comentarii la „S-a încercat rezolvarea unei probleme și s-a născut alta: locurile de parcare asigurate DOAR DUPĂ 17:00! PMP s-a opus; Făgădău: „Dacă mergem pe bulevarde vedem că sunt pline de stâlpișori, bariere, navete, așa ceva nu are nici o legătură cu un oraș”

 • miercuri, 11 decembrie 2019 la 12:45
  Permalink

  exemplu concret: STRADA RACHITASI! , colt cu Bdul. Mamaia :3 banci “zgarie nori” 2 blocuri ilegale + MC Donalds construit pe vechea parcare a DELFINARIULUI, si nici una din constructii nu foloseste “garajul” nici macar pentru angajati , pentru clienti nici atat , colt cu Chiliei alt bloc constructie ilegala 5 etaje in zona de maxim 2 , bloc ce ne ia jumate de zi lumina ne tine in frig si ne dubleaza facturille la gaze si curent pentru iluminat! (locuri de parcare nici 5 conform cu standardele romanesti – spatiu de manevra functie de dispunere etc.) necesare minim 16 locuri de parcare conform autorizatiei de constructie eliberata de mazare , evident numai hoti si evazionisti cu cate 4-5 masini fiecare inregistrate pe firme (au numere identice) , evident toate aceste constructii mentionate mai sus care se datoreaza coruptiei din primarie genereaza trafci de sute de masini zilnic toate parcare in portile de acces ale riveraniilor! , nu ai nici o sansa sa pleci 5 minute de acasa si sa ai macar la 5 strazi sansa sa iti mai lasi masina! caz “fericit” este cand este sezonul ploios si fiind zona care se inunda , angajatii banciilor care de obicei iti lasa masina in poarta catarata pe trotuar de la 8-9 dimineata pana la ora 21 le parcheaza pe trotuare pe Chiliei de teama de a nu le gasi inundate! incercati sa intrat in parcare la ING sau in “garaj” la BRD (au tot felul de mobilier depozitat ) ori la Unicredit (aici au un generator mare in spatele usii de garaj) ! peste drum de intersectie aparand LIDL in locul a unui spatiu verde , a aparut o parcare care genereaza in perioada aceasta un trafic de minim 1000 de masini pe zi iar vara peste 10 000!!!!!! plus generatorul care ei l-au folosit de cand au deschis , generand sute de kg de noxe pe an CARE NE CONDAMNA PE NOI RIVERANII LA CANCER SI ALTE BOLI! CU CE DREPT? CINE ARE DREPTUL DE A NE LUA VIATA PENTRU PROFITUL LOR PERSONAL!

  Răspunde
 • duminică, 1 iulie 2018 la 11:09
  Permalink

  Aceasta este decizia administratiei publice locale (intentionat cu litere mici) care isi reprezinta alegatorii.
  Este adevarat ca s-au simtit bine (si potenti) cand au incasat banii pentru taxele de parcare. Nu faptul ca vor avea sau nu platitori pentru anii urmatori ai respectivelor taxe este important sau ii intereseaza.
  La data cand eu, platitor de taxe si impozite am acceptat si am efectuat platile pentru un loc de parcare, in cunostinta de cauza si in deplin acord cu ofertantul, am platit taxa de parcare pentru a beneficia de locul de parcare 365/366 zile a 24 de ore fiecare. Acum, vine “alesul local” si imi spune ca dreptul meu este valabil in intervalul orar 17.00-08.00. Astept (in prima faza) ca acelasi “ales local” – pentru corectitudinea sub-inteleasa, sa imi aduca la cunostinta ca imi va returna 1/3 din suma platita pentru anul in curs, urmand ca pentru anii urmatori sa decid personal daca mai sunt sau nu dispus sa platesc administratiei publice locale alte sume in contul carora sa isi bata joc de mine.
  Aceasta in prima faza. Apoi, in baza drepturilor constitutionale (putin semnificative pentru aceste plaiuri) voi avea “tupeul” sa ma adresez si instantelor pentru a decide in ce masura pe aceste meleaguri dreptul de proprietate / utilizare / folosinta mai este valabil.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *