S-a inaugurat consulatul onorific al Estoniei la Constanța. GAFĂ DIPLOMATICĂ de PROPORȚII: steagul estonian arborat INVERS! Premierul Dăncilă întâmpinată cu ostilitate la Universitatea „Ovidius”

Autoritățile centrale și locale au avut zile de foc în această perioadă, cu prilejul unei delegații condusă de premierul Estoniei Jüri Ratas. După mai multe discuții, negocieri și angajamente bilaterale la nivel central, premierul Estoniei a poposit și pe meleaguri dobrogene unde, sâmbătă, a participat la aeroportul „Mihail Kogălniceanu” la introducerea unei noi linii aeriene comerciale între Tallinn și Constanța, iar, duminică, la universitatea „Ovidius”, pentru inaugurarea consulatului onorific al Estoniei.

În cea de-a doua situație a avut loc o gafă diplomatică de proporții. Faptul că România a devenit în ultimii ani o glumă a diplomației nu mai are nevoie de nici o prezentare, iar acest aspect s-a repetat la universitatea „Ovidius”, unde premierul Jüri Ratas a sesizat că steagul țării sale este arborat invers, ceea ce în limbaj diplomatic înseamnă repudierea acestuia și a intervenit personal pentru a remedia problema, în aplauzele asistenței din Estonia și spre rușinea generală a autorităților române.

steag estonia 2

Înainte însă de acest incident diplomatic, a avut loc și unul social. Exact când și-a făcut apariția la universitate premierul estonian, un grup de constănțeni au protestat la adresa premierului Viorica Dăncilă. S-a scandat „Rușine, rușine!” și i s-a reproșat că „ați adus jumătate din Jandarmerie, pentru ce? Nu sunteți premierul României?” Deși, forțele de ordine au reușit să țină la distanță grupul de protestatari, premierul a putut să audă toate scandările.

protest 2

protest 1

Revenind la inaugurarea consulatului, la care au mai participat președintele PSD Constanța, Felix Stroe; președintele Consiliului Județean, Marius Horia Țuțuianu; primarul municipiului, Decebal Făgădău; ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici; prefectul Ioan Albu sau rectorul universității „Ovidius”, dr. Sorin Rugină; premierul estonian și-a exprimat bucuria că statul pe care îl reprezintă își extinde reprezentarea la Constanța.

„Estonia are peste 200 de consulate în 27 de țări, mă simt onorat să adaug consolatul onorific de la Constanța pe această listă. România și Estonia au o relație foarte bună, iar acesta este un moment crucial pentru a întări relația noastră. Faptul că premierul Dăncilă este astăzi, aici, alături de noi, este un semn puternic vis-à-vis de prietenia noastră”, a spus Jüri Ratas.

De partea cealaltă, premierul Dăncilă a precizat că discuțiile bilaterale presupun și un acord de ordin economic.

„Mulțumesc autorităților centrale și locale pentru munca depusă în ceea ce privește organizarea și funcționarea consulatului onorific de la Constanța. Aș putea spune că ultimele zile au fost deosebit de importante pentru intensificarea relațiilor bilaterale și economice dintre România și Estonia. Am avut discuții cu prim-ministrul Estoniei legate de intensificarea cooperării economice, am vorbit despre dorința României de a împărtăși din experiența și expertiza (sic!) în privința digitalizării, despre dorința României de a împărtăși experiența Estoniei în ceea ce privește preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene. Am semnat un memorandum între Ministerul Mediului de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat și Agenția de Investiții Estonă”, a spus premierul Viorica Dăncilă.

dancila ratas 1

Consulul onorific al Estoniei la Constanța este vicerectorul universității „Ovidius”, Alexandru Bobe.

Începând de sâmbătă funcționează o nouă linie aeriană comercială între Tallinn și Constanța.

„Este un semnal major atât din punct de vedere al importanței județului Constanța cât și din punct de vedere diplomatic, între România și Estonia, iar Consiliul Județean Constanța este un partener strategic, orientat pe o dezvoltare pe termen lung. A fost o mare onoare să găzduim acest eveniment, iar introducerea acestei noi rute contribuie la promovarea județului Constanța pe plan internațional. Felicitări echipei aeroportului Mihail Kogălniceanu pentru că reușește să atragă noi operatori aerieni în regiune. Ne dorim ca numărul turiștilor străini pe litoral să se majoreze semnificativ”, a spus președintele CJC, Marius Horia Țuțuianu.

dancila ratas 3

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *