S-a ADOPTAT Legea salarizării unitare. Dezbateri ÎNCINSE în Parlament. Dragnea s-a dezlănțuit împotriva lui Grindeanu și a ministrului de Finanțe

Proiectul Legii cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cunoscut ca legea salarizării unitare, a fost votat, miercuri, de Camera Deputaților, forul decizional în acest caz. După o săptămână de dezbateri intense și întinse până în momentul votului și, mai ales, după, România are o lege a salarizării unitare, cu prevederi stabilite până în 2022, subiect criticat de opoziție.

Legea salarizării unitare a fost adoptată cu 188 de voturi „pentru”, 28 „împotrivă” și 47 de „abțineri”.

Târâș-grăpiș, vom avea o lege a salarizării unitare. Vișan: „A venit târziu, dar forma este OK”. Turcescu: „Un Guvern de impotenți, rupți de realitate”. SNPPC: „Închidem țara și plecăm! O lege de rahat!”

PNL: „Le veți putea spune oamenilor de la această tribună că, de fapt, salariile vor crește în valoare brută, dar în valoare netă vor avea aceleași salarii sau mai mici?”

Imediat după votul final, PNL a reacționat prin vocea deputatului Mara Calista.

„Votul PNL trebuie privit plecând de două principii: PNL își dorește o lege salarizării unitare, dar ceea ce s-a făcut în acest proiect și după o săptămână de stat în comisii și dezbateri am văzut că acest proiect susținut de doamna deputat Olguța Vasilescu semnat în alb de majoritatea parlamentarilor PSD nu este sustenabil și nu este o lege echitabilă. Din păcate, nici unul din cele două principii nu a fost respectat. Avem azi la vot o lege care, a spus un coleg, a fost scrisă pe genunchi, pentru că ați promis că livrați ceva. Sunt domenii precum sănătatea, educația, apărarea, unde ați înșiruit niște cifre pe o hârtie. Consider că votul de azi înseamnă un compromis politico-financiar. Ați dezamăgit multă lume. Criterii cum sunt dezbaterea, transparența, ascultarea partenerilor de dialog, au reprezentat pentru dumneavoastră o chestiune procedurală! (…) În momentul de față, v-aș propune un exercițiu de sinceritate: PNL a chemat în Parlament ministrul Finanțelor și pe primul-ministru al României. Am întrebat-o și pe doamna ministru (Vasilescu – n.r.) aici, de față: ce se întâmplă cu acel proiect în desfășurare la ministrul Finanțelor în ceea ce privește trecerea contribuțiilor dinspre angajator către angajat? Le veți putea spune oamenilor de la această tribună că, de fapt, salariile vor crește în valoare brută, dar în valoare netă vor avea aceleași salarii sau mai mici? Le veți putea spune oamenilor de ce proiectul dvs. se întinde peste o perioadă peste mandatul de guvernare? Din alegerile parțiale am înțeles că aveți o poliță de plătit… problema este ce se întâmplă de la punerea în aplicare a acestei legi, pentru că veți avea o problemă!”, a spus Mara Calista.

PMP a sărit în ajutorul Bisericii Ortodoxe: „Noua lege diminuează spriijinul pentru așezămintele religioase românești din afara granițelor”

Deputatul PMP Constantin Codreanu, basarabean la origine, a luat cuvântul și a precizat că salarizarea categoriei clericale din România și din afara țării vor fi afectate. Codreanu a vorbit despre diminuări pe bandă pentru această categorie, care ar fi fost ignorată de noua lege.

„PMP s-a abținut, pentru că este evident: nu ne putem opune majorărilor salariale de care este nevoie în educație, sănătate. Dar, aceste majorări nu intră în vigoare de luna viitoare, ci cu siguranță ar fi fost mult mai util să le majorăm medicilor și profesorilor și să lăsăm demnitarii ulterior. În același timp, marele nostru regret ca partid este că avem o categorie defavorizată de această lege, este vorba despre clericii BOR. Sunt patru aspecte. Noua lege stabilește că numărul clericilor cu studii medii este de 4.281, asta în condițiile în care, la 31 decembrie 2016, erau doar 1.788 de clerici cu studii medii, ceea ce înseamnă faptul că restul, cu studii superioare, vor beneficia doar de o contribuție pentru studii medii, care nu reflectă pregătirea acestora. Noua lege prevede o diminuare a sprijinului la salarizare a personalului neclerical! Indemnizația pentru ierarhi va fi diminuată de la 100 de procente la 65 din indemnizațiile stabilitate. Noua lege diminuează spriijinul pentru așezămintele religioase românești din afara granițelor țării! Dacă în prezent acest sprijin era în valoare de 208.000 EUR, după legea votată astăzi va fi diminuată la 200.000, în condițiile în care numărul așezămintelor a crescut și suma minima care ar trebui aplicată ar fi de cel puțin 235.000 EUR. Regretăm faptul că activitatea BOR va fi afectată de noua lege!”, a spus deputatul Constantin Codreanu.

USR: „Și lupul mănâncă oi numărate!”

Încă o dată, poziția USR în Parlament rămâne o necunoscută pentru spațiul public. Fie că nu au o poziție unitară în privința unor legi, fie că filosofează inutil și imprecis, deputații USR s-au aflat, miercuri, din nou în treabă. De data aceasta s-a făcut remarcat deputatul Cristian Seidler.

„Ceea ce s-a întâmplat cu această lege au făcut dracul cu mâța! Nu uitați, dragi colegi: și lupul mănâncă oi numărate!”, a spus Seidler.

Lui Dragnea i-a „sărit muștarul” pe Grindeanu și Viorel Ștefan

Bucuros că proiectul legii salarizării unitare a fost adoptat, dar vizibil iritat de absența din Parlament a ministrului Finanțelor Publice, Viorel Ștefan și a premierului Sorin Grindeanu, președintele PSD, Liviu Dragnea, și-a revărsat dorințele de răzbunare de la tribună.

„Este o lege care va face istorie, este un act istoric votul de astăzi. Am ascultat cu atenție în toată perioada trecută toată campania mincinoasă care a intenționat și continuă să denatureze sensul și conținutul legii. Este pentru prima dată când o lege care mărește veniturile românilor este prezentată ca și cum este un lucru rău! (…) Încet-încet, în perioada următoare, fiecare salariat din sectorul bugetar o să vadă cum îi crește salariul. S-a spus că nu știu ce lege viitoare va face ca această creștere brută să fie o descrește netă. Sunt minciuni! Apoi, faptul că clericii nu au lucrurile rezolvate. Îmi pare rău, cred că nu s-au uitat la forma finală a legii. Sumele pentru bisericile din afara țării au crescut. Într-adevăr, este o problemă faptul că astăzi ministrul de Finanțe nu a venit în Parlament să susțină această lege, deși avea timp! Am puterea să îmi asum acest lucru și să îmi cer scuze ca președinte al PSD că un membru al Guvernului nu a venit. Este o problemă pe care o vom regla în interior, în condițiile în care și liderul de grup și-a asumat că va veni să susțină. Era bine să vină și premierul. În ceea ce privește faptul că în următoarea perioadă vor crește salariile pe mai mulți ani decât durează mandatul, este o lege gândită în mod pragmatic, realist, eșalonată pentru a fi pusă în practică, nu pentru a fi a nu știu câta lege care se adoptă și după care vine Guvernul să o abroge! Eu nu am uitat programul de guvernare. Nu s-a spus niciodată în campanie că de la 1 iulie vor fi mărite toate salariile, așa cum s-a spus în ultimele zile. Este un decalaj la profesori și medici, dar nu așa trebuie prezentată problema. În final, sper ca și președintele României să promulge această lege și vreau să vă mulțumesc pentru efortul dumneavoastră!”, a spus Liviu Dragnea.

Vosganian a „sărit” pe PMP. „Una dintre virtuțile legii este că întinde o punte, o comunicare, către guvernul viitor”

Cuvinte mari într-un circ atât de caragialesc din partea deputatului ALDE, Varujan Vosganian, care a ținut să îi dea o replică deputatului PMP, Constantin Codreanu.

„Ceea ce s-a întâmplat azi aici a fost confruntarea dintre o viziune și o lipsă de viziune! S-au căutat diverse argumente. În primul rând, mă adresez PMP: la o lege de o asemenea miză, abținerea nu este evitarea unei răspunderi, ci că nu ești de acord cu legea! Să nu se întâmple ca la majorarea pensiilor, când Traian Băsescu a trimis legea înapoi și în 2009 cine se lăuda cu creșterea pensiilor? Exact Traian Băsescu! De aceea, cei care astăzi s-au abținut intră în registrul celor care refuză acest act de modernizare a sistemului de salarizare. Lipsa dvs. de viziune este cât se poate de limpede: ori salariile cresc mai mult decât poate susține bugetul, ori nu cresc? Ați spus că vreți prin modificarea contribuțiilor oamenii să ia mai puțin decât înainte! Atunci, de ce vă e teamă că bugetul nu va susține? Singuri vă contraziceți! Argumentul ăsta, că salariile vor scădea, nu ține! Una dintre virtuțile legii este că întinde o punte, o comunicare, către guvernul viitor! În ultimii 27 de ani prea des am inventat roata! Toți miniștrii o luau de la capăt! Hai cel puțin în temele importante să convenim că e nevoie de o strategie pe termen lung! A spus cineva aici că este o lege a demnității naționale… mulți dintre noi au acuzat ideea Europei în mai multe viteze. Vreți să nu fie așa? România trebuie să fie în prima linie europeană! (…) Sunt convins că sectorul privat, aflat în proces de modernizare, va ține pasul cu această modernizare. Nu mai spuneți că profesorii și medicii sunt ignorați. Au avut atenția noastră încă de la începutul guvernării!”, a spus Varujan Vosganian.

Tomac: „Știrea de astăzi este următoarea: nu că PMP nu susține legea, dar propriul dvs. Guvern nu susține această lege”

Replica PMP a venit din partea deputatului Eugen Tomac.

„Domnul Vosganian a uitat că era ministrul Finanțelor când a fost de acord să se majoreze cu 50% salariile profesorilor și astăzi vine să ne dea lecții. Știrea de astăzi este următoarea: nu că PMP nu susține legea, dar propriul dvs. Guvern nu susține această lege! Premierul și ministrul Finanțelor nu au vrut să gireze această inițiativă! Asta este știrea: Guvernul Grindeanu nu susține ceea ce propune PSD și asta este realitatea!”, a spus deputatul Eugen Tomac.

Dobre: „Ministrul Finanțelor nu e de acord cu legea. Confirmă Dragnea”

S-a uitat și de regulamentul privind intervențiile în plen, aspect des întâlnit în Parlament când spiritele se încing, iar liberalii, deși este permisă luarea cuvântului din partea unui singur deputat, au intervenit din nou. De data aceasta, prin deputatul Victor Paul Dobre.

„Din păcate, probabil că actualul ministru de Finanțe, fiind un mai prost comunicator, nu va ieși peste un sfert de oră ca și ministrul de Finanțe din 2008 (aluzie la Vosganian – n.r.), dar domnul președinte Dragnea ne-a confirmat că el (ministrul – n.r.) nu e de acord cu legea!”, a spus Victor Paul Dobre.

Dragnea a insistat pe răfuială în partid: „Este un lucru care ar trebui discutat, dar nu în Parlamentul de azi”

Președintele PSD, iritat din cale afară de „poziția incomodă” în care se afla, i-a replicat lui Dobre că nesusținerea legii din partea ministrului de Finanțe ar fi un aspect ilegal, întrucât „programul de guvernare este lege”. De asemenea, intenția de răfuială și-a făcut din nou loc în discursul lui Dragnea.

„Domnule Dobre, ne știm de foarte mulți ani. Am părul alb… dar, cum puteți să spuneți lucruri pe care eu nu le-am spus? Chiar dacă este din Galați, co-județean cu dvs., nu am spus că domnul Viorel Ștefan nu susține această lege. Domnul Ștefan nu are un post obținut prin concurs, este desemnat politic. Ca și premierul Grindeanu, de altfel, a spus că prin avizul favorabil dat de la Guvern că susține această lege. Ar fi și ilegal să nu susțină, pentru că este inclusă în programul de guvernare, care este lege! Dacă aveți alte informații, noi suntem pregătiți, să le faceți publice, respectivii să își exprime public o altă poziție și vom acționa politic! Dar, din ceea ce știm noi, Guvernul susține această lege, pentru că există susținere financiară! Dar faptul că astăzi ministrul nu a fost prezent aici, punându-l pe liderul de grup într-o poziție incomodă, este un lucru care ar trebui discutat, dar nu în Parlamentul de astăzi”, a spus Liviu Dragnea.

Legea salarizării unitare prevede, printre altele, creșterea substanțială a salariilor de bază pentru personalul medical, începând cu anul 2018, astfel încât medicul UPU să beneficieze de echivalentul a 3.600 EUR/lună, iar medicul rezident UPU 1.200 EUR/lună. Pentru educație, se are în vedere o creștere cuprinsă între 90 și 150% pentru învățământul preuniversitar și între 33 și 125% pentru învățământul universitar. De asemenea, se stipulează creșteri substanțiale de 100% a salariilor de bază pentru personalul artistic și același procent pentru salariile de bază, soldele din sectorul de apărare națională, ordine publică și siguranță națională.

Pe 5 mai 2017, Guvernul a emis punctul favorabil de vedere, de susținere a legii, despre care a specificat că, în acest an, pentru voucherele de vacanță, de exemplu, va avea loc un impact de 2,3 miliarde lei, în contextul în care salariul de bază minim brut lunar avut în vedere la estimare este de 1.900 lei. Proiectul Legii cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice a fost adoptat de Senat pe 23 mai.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *