Rușii și bulgarii, la… CUȚITE: Moscova va ÎNCHIDE ambasada de la Sofia

Fostul premier bulgar Kiril Petkov – rămas interimar, după ce a fost demis prin moţiune de cenzură – a cerut joi Rusiei să-şi retragă „ultimatumul diplomatic” prin care a ameninţat cu închiderea ambasadei sale de la Sofia dacă guvernul bulgar nu revine asupra deciziei de a expulza 70 de diplomaţi ruşi, relatează Reuters.

Guvernul de la Sofia a anunţat marţi expulzarea a 70 de diplomaţi ruşi, invocând faptul că aceştia ar lucra pentru serviciile secrete ruse. Decizia a amplificat tensiunile dintre Rusia şi Bulgaria, ţări cu relaţii tradiţional bune, dar care s-au degradat după ce premierul Kiril Petkov, un proeuropean care a studiat în SUA, la Harvard, a susţinut ferm Ucraina în urma agresiunii ruse. Potrivit MAE rus, decizia expulzării celor 70 de diplomaţi a fost luată de guvernul bulgar „la cererea unor forţe externe”.

Petkov a fost demis săptămâna trecută prin moţiune de cenzură, iar preşedintele Rumen Radev ar urma să-i încredinţeze încă o dată mandatul de a forma guvernul, înaintea convocării din nou a anticipatelor. Dar socialiştii bulgari, care au făcut parte din coaliţia lui Petkov, l-au acuzat pe acesta că a luat singur decizia de a expulza diplomaţii ruşi, pe care ei o consideră nejustificată, şi au anunţat că din acest motiv nu vor susţine un nou guvern condus de actualul premier. În acest timp, ambasadoarea Rusiei la Sofia, Eleonora Mitrofanova, a remis joi către MAE bulgar o notă diplomatică în care cere ca până vineri la prânz Bulgaria să revină asupra expulzării diplomaţilor ruşi. În caz contrar, a mai transmis Mitrofanova, conform MAE bulgar, ea va cere Moscovei să ia în calcul închiderea completă a ambasadei ruse de la Sofia. Eleonora Mitrofanova nu a făcut nicio declaraţie publică despre această notă diplomatică, dar a calificat expulzarea diplomaţilor ruşi drept un „pas ostil fără precedent”.

În ce-l priveşte, premierul Kiril Petkov a cerut joi Rusiei să-şi retragă această notă şi să menţină deschise canalele diplomatice între Bulgaria şi Rusia „în spiritul relaţiilor trecute şi viitoare” dintre cele două ţări. El a subliniat că, chiar şi după plecarea celor 70 de diplomaţi ruşi, ambasada rusă la Sofia va rămâne cu un număr suficient de diplomaţi, de 43, faţă de cei 12 diplomaţi ai ambasadei bulgare la Moscova.

Fostul premier al Bulgariei, Kiril Petkov, a cerut joi Rusiei să renunţe la ultimatumul diplomatic trimis după ce Sofia a expulzat 70 diplomaţi ruşi, care includea ameninţarea de a închide ambasada Rusiei în statul balcanic, relatează Reuters. Bulgaria, membră a Uniunii Europene şi a NATO, a anunţat, marţi, că va expulza 70 de membri ai personalului diplomatic rus sub acuzaţia de spionaj şi a stabilit un plafon pentru misiunea diplomatică a Moscovei, deoarece tensiunile dintre cele două ţări, apropiate în trecut, s-au intensificat, pe fondul invaziei lansate de Rusia în Ucraina. Decizia Bulgariei, anunţată de Ministerul bulgar de Externe şi de Kiril Petkov, fostul premier, a fost inclus cel mai mare număr de diplomaţi ruşi expulzaţi de către Sofia în ultimii ani şi ar include mai mult jumătate din misiunea diplomatică a Moscovei în Bulgaria, dacă va fi pusă în aplicate.

Într-o notă diplomatică văzută de Reuters, ambasada Rusiei i-a transmis, joi, Sofiei să anuleze decizia de expulzare până vineri la prânz. În caz contrar, ambasada a precizat că va cere Moscovei să ia în considerare încetarea completă a prezenţei diplomatice fizice a Rusiei în Bulgaria. Petkov a cerut Rusiei să menţină deschise canalele diplomatice dintre Moscova şi Sofia, în pofida expulzărilor. El a mai subliniat că vor rămâne 43 de diplomaţi ruşi în Sofia, comparativ cu prezenţa a doar 12 diplomaţi bulgari la Moscova.

Credem în necesitatea dialogului pentru care canalele diplomatice sunt esenţiale”, a afirmat Petkov. „Din acest motiv, solicităm Ambasadei Federaţiei Ruse să retragă nota depusă astăzi. De dragul trecutului şi de dragul viitorului, trebuie să fim capabili să facem paşi înainte prin respect reciproc”, a adăugat el.

Petkov, care săptămâna trecută a fost îndepărtat de la putere de Parlament printr-o moţiune de cenzură, a adoptat o poziţie de sprijin neobişnuit de puternic faţă de Ucraina, în contextul în care Bulgaria s-a bucurat de legături strânse cu Moscova în perioada comunismului. El l-a demis pe ministrul Apărării pentru că a refuzat să descrie aşa-numita „operaţiunea militară specială” a Rusiei în Ucraina drept război. În plus, oficialul bulgar a susţinut sancţiunile impuse de Uniunea Europeană Moscovei şi a fost de acord ca Bulgaria să repare echipamentul militar ucrainean deteriorat.

Decizia de a expulza diplomaţii ruşi i-a înfuriat pe socialiştii bulgari, aliaţi în fostul Guvern de coaliţie al premierului Kiril Petkov, care au anunţat miercuri că nu vor sprijini un nou executiv condus de Petkov. Poziţia socialiştilor ar putea aduce Bulgaria mai aproape de organizarea de noi alegeri în toamnă, al patrulea scrutin din aprilie 2021.

Ambasadoarea Rusiei în Bulgaria va cere Moscovei să își închidă ambasada din țara balcanică. Măsura vine după ce premierul demisionar Kiril Petkov a anunțat expulzarea a 70 de membri ai personalului diplomatic rus, din cauza unor probleme de spionaj.

Ambasadoarea Rusiei în Bulgaria a declarat vineri că va cere Moscovei să își închidă ambasada din țara balcanică, după ce apelul său către Sofia de a anula decizia de expulzare a 70 de membri ai personalului diplomatic rus a fost ignorat, scrie Reuters. Într-o declarație adresată poporului bulgar, ambasadoarea Eleonora Mitrofanova a declarat că închiderea ambasadei ruse va duce inevitabil la închiderea și a ambasadei Bulgariei la Moscova.

Bulgaria, stat membru UE și NATO și cândva un aliat apropiat al Rusiei, a fost zguduită de tensiuni diplomatice în această săptămână, după ce premierul demisionar Kiril Petkov a anunțat expulzarea a 70 de membri ai personalului diplomatic rus, din cauza unor probleme de spionaj. A fost cea mai amplă expulzare de diplomați ruși de către Sofia în ultimii ani și a redus la mai mult de jumătate dimensiunea prezenței diplomatice a Moscovei în Bulgaria.

Ambasadorul Rusiei, Eleonora Mitrofanova, a calificat expulzările drept un „pas ostil fără precedent” și joi a cerut Sofiei să revină asupra deciziei sale până vineri la prânz. În caz contrar, ea a declarat că va cere Moscovei să ia în considerare posibilitatea de a pune capăt cu totul prezenței diplomatice fizice a Rusiei în Bulgaria. Petkov a respins ultimatumul.

Din nefericire, apelul nostru către ministerul bulgar de externe a fost ignorat”, a spus Mitrofanova, ambasadorul rus, într-o declarație. „Intenționez să pun rapid problema închiderii ambasadei Rusiei în Bulgaria în fața conducerii țării mele, ceea ce va însemna în mod inevitabil închiderea misiunii diplomatice bulgare la Moscova”, a scris ea. Responsabilitatea pentru orice consecințe grave care vor urma aparține guvernului demisionar al lui Petkov, a spus ea.

Aproximativ 60 de persoane s-au adunat vineri în fața ambasadei Rusiei din Sofia pentru a manifesta față de decizia guvernului de a expulza personalul diplomatic rus. Susținătorii deciziei lui Petkov plănuiesc un miting duminică la aeroportul din Sofia, când cei 70 de membri ai personalului diplomatic rus și familiile lor urmează să părăsească țara.

UE sare în apărarea Bulgariei

UE sare în apărarea Bulgariei și anunță că amenințarea Rusiei de a întrerupe relațiile diplomatice este nejustificată, potrivit Reuters. UE afirmă că amenințarea Rusiei de a întrerupe relațiile diplomatice cu Bulgaria este nejustificată. Discuțiile au apărut după ce Bulgaria a anunțat decizia de a expulza 70 de diplomați.

UE susține că acțiunea Bulgariei a fost „pe deplin în conformitate cu dreptul internațional”, întrucât diplomații ambasadei ruse au acționat cu încălcarea tratatelor internaționale.

Uniunea Europeană sprijină și este pe deplin solidară cu Bulgaria în aceste circumstanțe și va urmări îndeaproape această chestiune”, a anunțat UE.

Joi, premierul demisionar al Bulgariei a cerut Rusiei să își retragă ultimatumul diplomatic, care includea o amenințare cu închiderea ambasadei la Sofia.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.