Rușii s-au RETRAS de pe Insula Șerpilor. Armata ucraineană se pregătește să o ocupe

Armata rusă s-a retras de pe Insula Șerpilor ca o demonstrație că Rusia nu împiedică exportul de cereale și produse agricole din Ucraina, a declarat Igor Konașenkov, purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, potrivit agenției Interfax.

La 30 iunie, ca un pas de bunăvoință, Forțele Armate ale Federației Ruse și-au finalizat sarcinile atribuite pe Insula Șerpilor și au retras garnizoana staționată acolo”, a declarat Konashenkov în cadrul unui briefing joi. „Astfel, a fost demonstrat comunității mondiale că Federația Rusă nu interferează cu eforturile ONU de a organiza un coridor umanitar pentru exportul de produse agricole de pe teritoriul Ucrainei”, a declarat reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării.

Potrivit acestuia, această decizie „nu va permite Kievului să speculeze pe tema iminentei crize alimentare, referindu-se la imposibilitatea de a exporta cereale din cauza controlului total al Rusiei asupra părții de nord-vest a Mării Negre”.Acum, cuvântul revine părții ucrainene, care nu a eliberat încă coasta Mării Negre în apropierea țărmurilor sale, inclusiv apele portuare”, a declarat Konashenkov.

La 24 iunie, președintele rus Vladimir Putin a declarat că isteria în jurul exportului de cereale ucrainene prin porturile din Marea Neagră este umflată artificial, Rusia fiind pregătită să asigure trecerea liberă a navelor cu cereale.

Isteria este umflată în mod artificial în legătură cu încetarea transportului, să zicem, prin porturile din Marea Neagră”, a declarat Putin, vorbind la reuniunea BRICS Plus prin videoconferință. „Am declarat deja în mod public de mai multe ori și vreau să subliniez încă o dată că Rusia nu împiedică exportul de cereale ucrainene de pe teritoriul acestei țări și este gata să asigure trecerea liberă a navelor cu cereale în apele internaționale, dacă, desigur, armata ucraineană îndepărtează minele din porturile de expediere și din zona de apă din apropiere” – a declarat șeful statului rus. Putin a adăugat: „În plus, avem o înțelegere corespunzătoare cu reprezentanții Secretariatului ONU, dar lipsește încă un lucru – o abordare constructivă din partea autorităților de astăzi de la Kiev”.

Kievul intenționează să stabilească controlul direct asupra Insulei Șerpilor din Marea Neagră, a anunțat Comandamentul Forțelor Armate Ucrainene. Precizarea vine după ce armata rusă s-a retras de pe Insula Șerpilor ca o demonstrație că Rusia nu împiedică exportul de cereale și produse agricole din Ucraina, a declarat joi, 30 iunie, Igor Konașenkov, purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.

Este „prea devreme” ca Kievul să creeze un avanpost pe Insula Șerpilor, a declarat Natalya Gumenyuk, șefa centrului de presă al forțelor de securitate și apărare din cadrul comandamentului operațional „Sud” al Ministerului Apărării din Ucraina.

Trebuie să monitorizăm comportamentul lor (n.r.: al forțelor armate ruse ) în ceea ce privește gruparea navelor și utilizarea altor forțe. Este prea devreme pentru noi să formăm un avanpost pe insula Șerpilor”, a declarat Gumenyuk într-un interviu acordat CNN. „Forțele noastre nu au debarcat încă pe insulă”, a precizat ea.

Forţele armate ucrainene au comunicat miercuri seara că au lovit încă un sistem de rachete Panţîr-S1, instalat de ocupanţii ruşi pe Insula Şerpilor, subliniind că operaţiunile de eliberare a acestui punct de importanţă strategică pentru controlul rutelor maritime în Marea Neagră continuă, potrivit agenţiei de presă Ukrinform.

În Marea Neagră continuă operaţiunea de eliberare a insulei, avem deja confirmarea distrugerii a încă unui sistem de rachete Panţîr-S1 (sistem combinat de rachete sol-aer cu rază scurtă şi medie de acţiune)”, menţionează Comandamentul de operaţiuni Sud al forţelor de apărare ucrainene într-un comunicat privind evoluţia situaţiei de pe front în sudul Ucrainei.

În data de 28 iunie, armata ucraineană comunicase un nou atac asupra Insulei Şerpilor. Purtătoarea de cuvânt a Comandamentului de operaţiuni Sud, Natalia Gumeniuk, declarase că trei sisteme de rachete Panţîr-S1 au fost distruse în Insula Şerpilor, potrivit Unian. Potrivit acesteia, staţia radar din insulă nu mai funcţionează, iar ruşii întâmpină dificultăţi în a aduce noi rezerve de armament aici.

Armata ucraineană susţine că va continua să atace poziţiile ruseşti din Insula Şerpilor până la eliberarea deplină a acestei fâşii de uscat, capturată de Rusia în prima zi a invaziei sale în Ucraina. În general, miercuri, aviaţia ucraineană a efectuat şapte lovituri aeriene cu avioane de atac şi elicoptere vizând un post de comandă şi de observare rusesc, mai multe acumulări de forţe şi echipamente inamice, două depozite de muniţii de-a lungul liniei frontului în sudul ţării, a indicat comandamentul citat, adăugând că unităţile de rachete şi artilerie au realizat aproximativ 150 de misiuni.

Ca urmare, partea rusă a pierdut peste 40 de soldaţi, două obuziere Msta-B şi un obuzier autopropulsat Msta-S, trei vehicule blindate, precum şi carburant în zonele de luptă din sudul Ucrainei, conform agenţiilor de presă ucrainene menţionate, ale căror informaţii nu pot fi verificate din surse independente.

Luptele continuă în estul Ucrainei

Armata rusă îşi concentrează joi luptele pentru înfrângerea buzunarelor de rezistenţă care au mai rămas în oraşul Lisiceansk, a cărui ocupare i-ar permite să controleze întreaga regiune Lugansk din estul ţării, relatează EFE şi Ukrinform, citând un raport al Statului Major General al forţelor armate ucrainene cu privire la situaţia la zi de pe front.

Trupele ruse desfăşoară o ofensivă în apropiere de Verhnekamenka şi operaţiuni de asalt în zona rafinăriei de petrol Lisiceansk, unde luptele continuă”, se menţionează în raportul postat pe pagina de Facebook a Statului Major General.

Guvernul de la Moscova susţine însă că armata rusă controlează deja instalaţiile petroliere, lucru ce nu poate fi verificat dintr-o sursă independentă.

În direcţia (vecină) Doneţk, inamicul – sprijinit de artilerie – încearcă să blocheze oraşul Lisiceansk şi să preia controlul asupra unui sector al drumului care leagă Lisiceansk de Bahmut”, localitate din apropiere, se arată în raportul militar. „Invadatorii au ţintit infrastructuri civile în perimetrul localităţilor Lisiceansk, Verhnekamenka şi Siversk şi au lansat un atac aerian asupra Vovcioiarovka”, conform textului citat.

Astfel, trupele ruse continuă să-şi concentreze atacurile asupra regiunilor Lugansk şi Doneţk, componente ale Donbasului, situat la frontiera cu Ucraina, în încercarea de a uni acest teritoriu cu zonele din sudul ucrainean pe care le controlează deja. O altă zonă afectată de bombardamente este regiunea Harkov (nord-est), a cărei capitală este al doilea oraş ca mărime al ţării. Acolo, „inamicul continuă să-şi apere poziţiile ocupate anterior. Invadatorii au deschis focul din tancuri, mortiere, artilerie şi au lansat tiruri cu rachete asupra cartierelor oraşului Harkov, precum şi asupra localităţilor Pitomnik, Ukrainka, Peremoha, Dementievka, Prudianka, Korobocikino şi Rubejnoe”, se menţionează în raportul citat.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.