Rușii „defilează” prin estul și sudul Ucrainei. Zelenski l-a DEMIS pe guvernatorul regiunii Herson

Ucrainenii anunță că în ultimele 24 de ore au avut loc atacuri intense cu rachete rusești în estul și sudul Ucrainei, potrivit BBC. Loviturile rusești cu rachete au provocat pagube mai mari în orașele din estul și sudul Ucrainei, spun oficialii regionali. Patru civili au murit într-un atac asupra Siversk, un oraș din regiunea Donețk, a declarat guvernatorul local Pavlo Kyrylenko.

Zone civile din Druzhkivka, în aceeași regiune, au fost de asemenea lovite. Un supermarket a fost distrus, iar în apropiere a apărut un crater mare. Oficialii ucraineni au raportat și lovituri cu rachete rusești asupra unor părți din Harkov, în nord, Nikolaiev, în sud, și Kryvyi Rih, un oraș din sud.

Forțele ucrainene apără cu înverșunare Nikolaiev, un port fluvial strategic aflat pe o rută cheie către Odesa, care este principalul centru de export al Ucrainei. Marina rusă împiedică în continuare Ucraina să expedieze cereale din Odesa.

Vicepremierul Ucrainei, Iryna Vereshchuk, a îndemnat locuitorii să părăsească zonele ocupate de ruși din Herson și Zaporojia. Avertismentul părea să anunțe noi contraatacuri ucrainene. Rușii țin sub control orașul Herson, dar forțele ucrainene au recucerit unele părți ale regiunii.

Poliția din regiune acuză Rusia de distrugerea deliberată a culturilor. De asemenea, trupele rusești sunt acuzate că au distrus grânarele și echipamentele agricole și că i-au împiedicat pe localnici să stingă incendiile. Guvernatorul regiunii Lugansk, Serghei Gaidai, a spus că situaţia este în continuare extrem de critică, relatează The Guardian.

Încercăm să reţinem formaţiunile armate ale ruşilor de-a lungul întregii linii a frontului. Până acum, nu a existat nicio pauză operaţională anunţată de inamic. El încă atacă şi bombardează pământurile noastre cu aceeaşi intensitate ca înainte”, a spus el.

Rusia a anunțat distrugerea a două hangare cu obuziere americane în Ucraina

Armata rusă ar fi distrus două hangare cu obuziere americane M777 la Konstantinovka, a anunţat duminică Ministerul rus al Apărării, potrivit agenției de presă Interfax.

Aviația operațional-tactică și armată, forțele de rachete și artileria ucrainene distruse într-o zi: 17 posturi de comandă, patru plutoane de sisteme de lansare multiplă Grad, precum și în zona Konstantinovka două hangare cu obuziere M777 adăpostite în ele, realizate de către Statele Unite”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Igor Konașenkov, într-o ședință de informare.

Armata rusă a raportat și o lovitură asupra pozițiilor armatei ucrainene din Sloviansk. Pierderile armatei ucrainene s-au ridicat la o sută de soldați, peste o mie de obuze pentru obuzierele M777 fabricate în SUA și aproximativ 700 de rachete pentru Grad MLRS, susțin rușii. Armata rusă a mai raportat că a distrus trei avioane de luptă ale Forțelor Armate ale Ucrainei într-o zi.

Luptători Su-35 ai Forțelor Aerospațiale Ruse au doborât în ​​aer: două avioane Su-25 ale Forțelor Aeriene Ucrainene în regiunea Barvenkovo ​​din regiunea Harkov și Troitskoye din Republica Populară Donețk, precum și un MiG- 29 în zona așezării Krasnopolye a Republicii Populare Donețk”, a spus oficialul rus.

Ucrainenii cer populației să evacueze Sudul țării înainte de ofensiva armatei împotriva rușilor

Guvernul ucrainean a îndemnat populația din zonele sudice ale țării ocupate de Rusia să evacueze „prin toate mijloacele posibile” înainte de ofensiva militară ucraineană, în timp ce forțele Moscovei au fost descrise generând un „adevărat iad” în centrul industrial din estul Ucrainei, potrivit AFP.

Guvernatorul din Luhansk, Serghei Haidai, a declarat sâmbătă că forțele rusești au organizat 20 de atacuri de artilerie, mortiere și rachete în provincie în cursul nopții, iar rușii se îndreptau spre granița cu orașul vecin Donețk.

„Încercăm să limităm formațiunile armate ale rușilor de-a lungul întregii linii de front”, a scris Haidai pe Telegram, descriind atacurile în termenii unui „adevărat iad”.

Săptămâna trecută, Rusia a capturat ultimul bastion major al rezistenței ucrainene din Luhansk, orașul Lisiciansk, iar analiștii au prezis că trupele Moscovei vor lua probabil o „pauză operațională” pentru a-și reînarma și regrupa forțele.

„Până în prezent, nu a existat nicio pauză operațională anunțată de inamic. El continuă să atace și să bombardeze pământurile noastre cu aceeași intensitate ca înainte”, a declarat Gaidai.

Într-o postare ulterioară, guvernatorul a susținut că bombardamentele asupra Luhanskului au fost suspendate doar pentru că forțele ucrainene au distrus depozitele de muniții rusești și barăcile folosite de trupele rusești.

Zelenski l-a demis pe șeful regiunii Herson

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a demis pe șeful regiunii Herson, Ghenadi Laguta și i-a încredințat temporar lui Dmytro Butrii atribuțiile de șef al Administrației Regionale de Stat Herson. În paralel, locuitorii regiunii Herson sunt îndemnați să părăsească regiunea, iar cei care nu pot să facă asta, să se pregătească pentru ostilități, să caute adăpost, apă și hrană pentru a supraviețui ofensivei Forțelor Armate ale Ucrainei, a declarat prim-vicepreședintele Consiliului Regional Herson, Yuriy Sobolevskyi.

Oamenii noștri trebuie să plece. Știu că este foarte greu, dar trebuie făcut. Cei care nu o pot face în niciun fel ar trebui să se pregătească: va fi nevoie din nou de adăpost, este necesar să se pregătească o rezervă de apă, o anumită rezervă de hrană pentru a supraviețui asaltului trupelor noastre. Băieții noștri vor lucra cât mai atent și chirurgical pentru a salva fiecare viață, dar războiul este război”.

Viceprim-ministrul Ucrainei Iryna Vereshchuk a făcut și el apel apel la rezidenții Herson și Zaporojie să plece din aceste zone prin toate mijloacele posibile.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *