Rușii au preluat controlul centralei nucleare de la Zaporojie, prin ASEDIU. Zelenski: „Putea avea urmări de șase ori mai GRAVE decât accidentul de la Cernobîl”

Forţele militare ruse au preluat controlul asupra centralei nucleare de la Zaporojie, din sud-estul Ucrainei, au anunţat vineri autorităţile locale, relatează Reuters.

Personalul operaţional monitorizează situaţia de la reactoarele centralei”, au informat pe social media autorităţile locale. Acestea au adăugat că eforturile depuse au ca obiectiv asigurarea faptului că operaţiunile sunt în conformitate cu cerinţele de securitate. Ucraina a anunţat că forţele ruse au atacat centrala în zorii zilei de vineri, provocând un incendiu la o clădire de cinci etaje aflată lângă centrală. Ulterior, echipele de intervenţie ucrainene au anunţat că au reuşit să stingă incendiul la ora locală 06:20 (04:20 GMT).

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a susținut un briefing de presă în urma atacurilor rusești asupra celei mai mari centrale nucleare nucleare din Europa, la Zaporojie. Zelenski a spus că lovitura rusă cu rachete asupra centralei nucleare ar fi putut avea impactul de șase ori mai mare decât accidentul de la Cernobîl, transmite Sky News.

Președintele Zelenski a adăugat: „Am supraviețuit nopții care ar fi putut opri cursul istoriei – istoria Ucrainei, istoria Europei”.

Liderul ucrainean a descris apoi actul de bombardare a centralei nucleare drept „teroare la un nivel nemaiauzit”. El a transmis apoi poporului rus: „Cum este posibil acest lucru? Nu ne-am luptat împreună cu consecințele catastrofei de la Cernobîl în 1986?”

Ministerul Apărării din Rusia a comunicat, vineri, că centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost de fapt ţinta unor sabotori ucraineni, iar operaţiunea respectivă a reprezentat o provocare.

Generalul Igor Konaşenkov, purtător de cuvânt al ministerului, a anunţat că centrala cu şase reactoare funcţionează normal, iar zona era sub control rusesc încă din 28 februarie. „Cu toate acestea, noaptea trecută, pe teritoriul de lângă centrala electrică, a avut loc o încercare a regimului naţionalist de la Kiev de a efectua o provocare monstruoasă”, a declarat el.

Conform lui Konaşenkov, o patrulă a Gărzii Naţionale ruse a fost atacată de un grup ucrainean de sabotaj, în apropierea centralei.

China, după ce rușii au bombardat cea mai mare centrală nucleară din Europa: Facem apel la toate părţile să dea dovadă de reţinere

Ministerul chinez de Externe a făcut apel vineri către toate părţile să asigure securitatea facilităţilor nucleare din Ucraina, după izbucnirea unui incendiu la o clădire adiacentă celei mai mare centrale nucleare din Europa, pe fondul luptelor intense, relatează Reuters.

Vom monitoriza situaţia şi facem apel la toate părţile să dea dovadă de reţinere, să evite escaladarea şi să asigure securitatea facilităţilor nucleare relevante”, a declarat la o conferinţă de presă purtătorul de cuvânt al MAE chinez Wang Wenbin.

Forţele ruse au ocupat teritoriul centralei nucleare de la Zaporojie, din sud-estul Ucrainei, a indicat agenţia de stat ucraineană pentru inspectarea siturilor nucleare, care a precizat că personalul asigură în continuare exploatarea centralei „în acord cu exigenţele reglementărilor tehnice privind securitatea în exploatare”.

Centrala de la Zaporojie, care furnizează peste o cincime din electricitatea generată în Ucraina, este diferită şi mai sigură decât cea de la Cernobîl, care a fost ocupată zilele trecute de forţele ruse şi care în 1986 a fost scena celui mai grav accident din istoria energiei nucleare, au menţionat analişti citaţi de Reuters. Agenţia dpa notează că, la conferinţa de presă anuală care a avut loc vineri, înainte de deschiderea unei noi sesiuni a Congresului naţional al poporului, China a evitat să comenteze în legătură cu războiul din Ucraina.

Purtătorul de cuvânt Zhang Yesui a abordat în schimb alte subiecte, inclusiv strategia zero-COVID-19 a Chinei şi livrările de vaccinuri chineze în lume. El s-a referit de asemenea la relaţiile cu SUA, despre care a spus că trebuie să se bazeze pe „respect reciproc”, avertizând Statele Unite să nu submineze încrederea reciprocă şi cooperarea.

În loc să discute despre războiul din Ucraina, purtătorul de cuvânt a răspuns la o întrebare a unui reporter rus despre actualele tensiuni dintre China şi Lituania, spunând că responsabilitatea problemelor din aceste relaţii „îi revine integral Lituaniei”.

Beijingul şi-a diminuat relaţiile cu republica baltică exsovietică după ce aceasta din urmă a permis Taiwanului să deschidă un birou de reprezentare folosind acest nume în capitala lituaniană Vilnius. În cadrul sesiunii parlamentare anuale de la Beijing, care începe sâmbătă şi se încheie pe 11 martie, urmează să fie anunţate noi obiective de creştere, precum şi un buget militar pentru a doua cea mai mare economie a lumii.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.