Rușii au făcut PRĂPĂD în Lvov: Ploaie de rachete peste orașul ucrainean plin de ambasade occidentale și o bază NATO (UPDATE)

UPDATE

Cel puţin 35 de persoane au murit şi 134 au fost rănite în atacul aerian de duminică al forţelor ruse asupra bazei militare ucrainene de la Iavoriv, în apropiere de frontiera cu Polonia, a anunţat într-un comunicat guvernatorul regiunii, Maksim Koziţki, potrivit AFP şi Reuters. Primul bilanţ comunicat de autorităţile ucrainene fusese de nouă morţi şi 57 de răniţi.

Bază militară de la Iavoriv este situată la circa 40 de kilometri nord-vest de oraşul Lvov şi la circa 20 de kilometri de graniţa cu Polonia. Ea a servit în ultimii ani ca bază de antrenament pentru forţele ucrainene sub coordonarea unor instructori străini, în special americani şi canadieni. Baza din Iavoriv a fost de asemenea unul din principalele centre folosite pentru exerciţii militare comune între forţele ucrainene şi cele ale NATO.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Cel puţin nouă persoane au murit şi 57 au fost rănite în atacul aerian de duminică al forţelor ruse asupra bazei militare de la Iavoriv, în vestul Ucrainei, în apropiere de Lvov şi de graniţa cu Polonia, conform unui prim bilanţ comunicat de autorităţile militare locale şi de primarul din Lvov, relatează AFP şi Reuters.

Din păcate, 57 de persoane au fost rănite şi spitalizate. Nouă eroi au murit”, a transmis guvernatorul militar al regiunii Lvov, Maxim Koziţki, pe Telegram.

Andrii Sadovi, primarul din Lvov, situat la circa 40 de km de bază, a furnizat acelaşi bilanţ, tot pe Telegram.

lvov2

Ministrul ucrainean al Apărării, Olekssi Reznikov, a spus că la baza militară de la Iavoriv au lucrat în trecut instructori militari străini, dar că nu este clar dacă vreunul dintre ei era prezent acolo la momentul atacului şi că acest lucru este în curs de verificare. Această bază militară este situată la Iavoriv, la mai puţin de 25 de km de frontiera cu Polonia, ţară membră a NATO. Ea a servit în ultimii ani ca bază de antrenament pentru forţele ucrainene sub coordonarea unor instructori străini, în special americani şi canadieni. Baza din Iavoriv a fost de asemenea unul din principalele centre folosite pentru exerciţii militare comune între forţele ucrainene şi cele ale NATO. Kremlinul nu a răspuns deocamdată unei solicitări a Reuters de a comenta atacul cu rachete.

Potrivit guvernatorului regiunii, Maksim Roziţki, avioanele ruse au lansat aproximativ 30 de rachete asupra bazei militare, adăugând că unele au fost interceptate înainte să îşi atingă ţinta.

„Polonia condamnă orice agresiune împotriva Ucrainei, inclusiv bombardarea bazei de la Iavoriv”, a precizat pentru Reuters purtătorul de cuvânt al Ministerului polonez de Externe.

Atacul raportat duminică survine în contextul în care Rusia a ameninţat sâmbătă ca va ţinti livrările de arme occidentale către Ucraina, menţionând în special sistemele de apărare aeriană portabile şi sistemele de rachete antitanc. Viceministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Riabkov, a spus că a „avertizat SUA” că, pentru Moscova, „convoaiele” de armament devin „ţinte legitime”.

Regiunea Lvov a fost până acum relativ ferită de violenţe. Lvov, mare oraş din vestul Ucrainei, găzduieşte numeroase persoane strămutate din cauza invaziei ruse. Mai multe ţări şi-au mutat de asemenea acolo ambasada, considerând că acest oraş este mai sigur decât capitala Kiev. În acelaşi timp, primarul din Ivano-Frankivsk, oraş situat la circa 100 de km sud de Lvov, susţine că aeroportul localităţii a fost vizat duminică de un atac.

„Exploziile auzite în această dimineaţă au fost cauzate de un atac asupra aeroportului. Încercăm să stabilim exact ce s-a întâmplat”, a scris Ruslan Marţinkiv pe pagina sa de Facebook.

Pare să fie cel mai vestic atac al Rusiei în Ucraina.

Ocupanţii au efectuat un atac aerian asupra Centrului internaţional pentru menţinerea păcii şi securităţii. Conform informaţiilor preliminare, ei au lansat opt rachete”, a informat administraţia regională din Lvov într-un comunicat. „În prezent adunăm informaţii despre potenţiale victime”, a adăugat sursa citată.

Armata ucraineană a relatat la rândul său acelaşi lucru, fără a vorbi despre victime deocamdată. Atacul a fost efectuat asupra unei unităţi militare a Centrului, a precizat Anton Mironovici, purtătorul de cuvânt al Academiei Forţelor Terestre a Forţelor Armate Ucrainene, citat de agenţia de presă Interfax Ucraina. Această unitate militară este localizată la mai puţin de 25 de km de frontiera cu Polonia şi este folosită în mod tradiţional pentru exerciţii comune cu NATO. Ea este situată de asemenea la circa 40 de km nord-vest de Lvov, mare oraş din vestul Ucrainei unde au ajuns numeroase persoane strămutate din cauza invaziei ruse. Mai multe ţări şi-au mutat de asemenea acolo ambasada, considerând că acest oraş este mai sigur decât capitala Kiev. De asemenea, primarul din Ivano-Frankivsk, oraş situat la circa 100 de km sud de Lvov, susţine că aeroportul localităţii a fost vizat duminică de un atac.

Oraşul Lvov din vestul Ucrainei a fost zguduit de mai multe explozii duminică, relatează DPA. Situat la aproximativ 70 de kilometri de graniţa cu Polonia, oraşul a fost lovit de mai multe rachete, au relatat media locale. Exploziile au fost auzite până în Polonia, a relatat un reporter al DPA din oraşul polonez Przemysl. De asemenea, potrivit Reuters, administraţia militară regională din Lvov a transmis pe Telegram că opt rachete ar fi fost lansate asupra Centrului pentru pace şi securitate din localitatea Iavoriv, în apropiere de graniţa cu Polonia, conform informaţiilor preliminare. Centrul ar găzdui instructori militari ai NATO, conform informațiilor rusești. Mai mulți martori au declarat pentru BBC că au auzit explozii în orașele Lvov și Ivano-Frankivsk din vestul țării. Și agențiile de presă ucrainene raportează explozii similare. Agenția de știri UNIAN a citat utilizatori ai rețelelor de socializare care au raportat două explozii puternice în Lviv. Potrivit presei locale, sirenele de raid aerian au sunat pe tot parcursul nopții în Lvov și în multe alte regiuni din Ucraina. Publicația Kyiv Independent afirmă că există informații potrivit cărora Lvov ar fi sub atacurile rachetelor rusești. Cauza exploziilor este încă necunoscută, iar BBC nu poate confirma relatările martorilor oculari.

În Lvov se află în prezent mulți diplomați și mass-media străine, iar prin oraș trec mulți refugiați în drumul lor spre ieșirea din Ucraina. În Kiev, o dronă a fost doborâtă de forțele de securitate ucrainene sâmbătă după-amiază, potrivit unor oficiali și martorilor. Se spune că drona conținea trei kilograme de explozibil. Drona s-a prăbușit în cartierul Podil din Kiev, provocând un mic incendiu la o bancă. Geolocalizarea imaginilor a fost verificată de BBC.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *