Rușii anunță că au CUCERIT Mariupol. „Îl CURĂȚĂM de naziști!”

Trupele speciale cecene, care luptă pentru Rusia, susțin că au cucerit orașul Mariupol, iar acum îl „curăță de naziștii” din Batalionul Azov. În ultimele zile trupele ucrainene și cele rusești au dus lupte grele în acest oraș, care este deosebit de important pentru forțele rusești. Prin această ocupare ucrainenii nu mai au acces la Marea Azov. Acest moment le oferă un avantaj deosebit rușilor pe teren: pot avansa mult mai ușor spre Odesa, un alt loc în care se dau lupte.

Pentru a prelua tot brațul cu ieșire la mare, rușii trebuie să mai treacă de Nykolaev, oraș înconjurat de trupe rusești. Marele lor avantaj e că deja au cucerit deja Herson și Berdiansk. Rusia a declarat vineri că forțele sale „strâng lațul” în jurul Mariupolului, unde se estimează că 80% din locuințe au fost avariate și aproximativ 1.000 de persoane ar putea fi încă blocate în adăposturi improvizate, sub teatrul distrus.

Liderul republicii autonome ruse Cecenia, Ramzan Kadîrov, a afirmat joi că forţele sale au cucerit primăria oraşului Mariupol, mare oraş din sud-estul Ucrainei aflat sub asediul armatei ruse, informează AFP.

„Băieţii raportează prin radio că ei au eliberat clădirea administraţiei oraşului Mariupol şi că au înălţat acolo drapelul nostru”, a declarat Kadîrov pe Telegram, dând asigurări că forţele ucrainene „şi-au abandonat poziţiile”. Kadîrov a adăugat că alte unităţi ruse avansează în paralel în acest mare port în mare parte distrus de bombardamente. „Inch’Allah (cu voia lui Allah), Mariupol va fi în curând complet curăţat”, a declarat el.

Ramzan Kadîrov, criticat de ONG-uri internaţionale pentru grave încălcări ale drepturilor omului care au loc în Cecenia, a anunţat pe 17 martie că o mie de voluntari ceceni sunt în drum spre Ucraina pentru a lupta acolo. Liderul cecen, care conduce republica sa din Caucaz cu o mână de fier, a susţinut lunea trecută că se afla atunci chiar el în Ucraina, alături de forţele Moscovei, pe un aerodrom capturat lângă Kiev. Această informaţie nu a putut fi verificată din surse independente şi a fost pusă la îndoială de responsabili ucraineni. La începutul ofensivei ruse lansate pe 24 februarie, au circulat imagini pe reţelele sociale în care era arătată o piaţă din Groznîi, capitala cecenă, plină de soldaţi care se declarau gata să plece să lupte în Ucraina, în orice clipă. Fidel preşedintelui rus Vladimir Putin, Ramzan Kadîrov dispune de miliţii aflate la ordinul său, care au fost acuzate de numeroase abuzuri comise în Cecenia.

Denis Prokopenko este liderul celebrului Batalion Azov, o grupare paramilitară ce a acţionat încă din 2014, de la anexarea Crimeei de către Rusia, ocazie cu care a şi devenit parte a Gărzii Naţionale. Gruparea condusă de Denis Prokopenko are ca bază de operaţiuni oraşul Mariupol, de pe coata Mării Azov, de unde îi vine şi numele. Prokopenko are cel mai mare grad militar dintre membrii grupării, făcându-l liderul de facto al acesteia şi, în acelaşi timp, principala ţintă a ruşilor în regiune.

Batalionul Azov își are originile într-un grup de ultrași ai FC Metalist Kharkiv numit „Sector 82” (1982 este anul înființării grupului). Acesta a fost – cel puțin până în septembrie 2013 – într-o alianță cu susținătorii clubul de fotbal FC Spartak Moscow. La sfârșitul lunii februarie 2014, în timpul crizei din Crimeea, când o mișcare separatistă desfășura activități în Harkov, „Sector 82” a ocupat clădirea administrației regionale din acest oraș și a devenit grup de „autoapărare” locală. În cele din urmă, membrii acestui grup au format un corp de voluntari care să patruleze și să apere zona⁠, intitulat „Corpul Răsăritean”. Comandantul armatei ucrainene staționat în Mariupol, Denis Prokopenko, a declarat sâmbătă pentru CNN că oamenii își riscă viața de fiecare dată când ies din buncărele subterane.

De obicei, Mariupolul este sub foc toată ziua și toată noaptea. Uneori sunt 30 de minute de tăcere, dar apoi orașul este din nou atacat de tancuri, artilerie, rachete multiple și atacuri aeriene”, a declarat maiorul Denis Prokopenko de la Batalionul Azov, o miliție de extremă dreapta. „Unii oameni sunt îngropați sub ruinele clădirilor, îngropați de vii”, a mai spus maiorul.

Prokopenko este unul dintre personajele pe care Rusia îşi bazează propaganda şi argumentul „denazificării”, acesta fiind cunoscut pentru convingerile sale neo-naziste. Tocmai pentru a nu alimenta aceste acuzaţii, dar şi pentru că Batalionul Azov este principala forță armată a Ucrainei în regiunea de coastă, cea mai mare parte a informaţiilor despre Prokopenko au fost şterse de pe siturile ucrainene.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.