Rusia și-a folosit dreptul de VETO: O rezoluție ONU privind agresiunea împotriva Ucrainei, RESPINSĂ la vot

Rusia şi-a folosit dreptul de veto timpul unui vot în Consiliul de Securitate al ONU, cu privire la o rezoluţie scrisă în comun de Statele Unite şi Albania, care deplânge în „cei mai puternici termeni„agresiunea sa împotriva Ucrainei” şi îi cere acesteia să retragă „imediat” trupele sale, relatează lefigaro.fr, potrivit news.ro. Aplauze au putut fi auzite în Consiliul de Securitate după ce, în urma vorului, ambasadorul Ucrainei la Naţiunile Unite, Serghei Kisliţia a cerut păstrarea unui moment de reculegere pentru victimele din Ucraina.

Vă voi cere tuturor să păstraţi un moment de linişte absolută pentru a vă ruga sau a medita, dacă nu credeţi în Dumnezeu, pentru pace”, a declarat ambasadorul ucrainean după respingerea rezoluţiei de condamnare a invadării Ucrainei de către Rusia „Să vă rugaţi pentru sufletele celor care au fost ucişi şi pentru sufletele celor care ar putea fi ucişi”,a continuat el. De asemenea, l-a rugat pe ambasadorul rus Vasili Nebenzia „să se roage pentru mântuire”.

La rândul său, Nebenzia a afirmat că cei din Consiliu ar trebui să-i omagieze şi pe cei care au murit în regiunea separatistă pro-rusă Donbas. După un scurt moment de reculegere, ambasadorul ucrainean a mulţumit Consiliului şi diplomaţii din încăpere au izbucnit în aplauze. Ambasadorul rus Nebenzia nu s-a numărat printre cei care au aplaudat. Din cei 15 membri ai Consiliului, 11 ţări au votat în favoarea textului, iar trei s-au abţinut: China, India şi Emiratele Arabe Unite.

Proiectul fusese atenuat în orele premergătoare scrutinului pentru a „asigura” abţineri şi a împiedica aceste trei ţări să voteze „nu”, potrivit unui diplomat. Textul propus nu mai includea astfel cuvântul „condamna”, înlocuit cu „deplânge”. O referire la capitolul 7 al Cartei ONU, care prevede posibila utilizare a forţei, a fost, de asemenea, eliminată.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.