Rusia și-a atins scopul: Opoziția s-a AUTODIZOLVAT. Navalnîi: „M-am uitat la mine. Sunt doar un schelet groaznic”

Birourile regionale ale lui Aleksei Navalnîi au anunţat joi că se autodizolvă, din cauza ameninţării de a fi declarate „extremiste”, relatează AFP. Procurorii ruși cer ca Fondul luptei împotriva corupţiei (FBK) al opozantului politic şi sediile regionale ale acestuia să fie declarate „extremiste”. În cazul în care această cerere este acceptată de instanță, activităţile FBK ar fi interzise, iar membrii FBK şi simpatizanţii organizaţiei ar fi ameninţaţi de lungi pedepse cu închisoarea. Dezbaterile urmează să se reia la 17 mai. Însă fără să mai aştepte până atunci, directorul reţelei regionale a opozantului a anunţat că aceasta se autodizolvă.

Dizolvăm în mod oficial reţeaua”, a anunţat Leonid Volkov, într-o înregistrare video publicată pe reţele de socializare, precizând că unele dintre cele 37 de birouri regionale îşi continuă activitatea în mod independent.

Un tribunal de la Moscova a interzis săptămâna aceasta practic întreaga activitate a FBK – publicarea de conţinut pe Internet, organizarea de manifestaţii şi participarea în alegeri. Înfiinţat în 2011 de către avocatul şi activistul care a devenit noua oaie neagră a Kremlinului, FBK este cunoscut în Rusia prin anchete prin care denunţă corupţia cercurilor puterii. Cea mai răsunătoare anchetă, publicată în ianuarie, la câteva zile după întoarcerea în Rusia şi arestarea lui Navalnîi, îl acuza pe preşedintele rus Vladimir Putin de faptul că şi-a construit un palat la malul Mării Negre. Vizualizată de 116 milioane de ori pe YouTube, această anchetă l-a obligat pe Putin să dezmintă în mod personal.

Birourile lui Navalnîi de pe întregul teritoriu rus îşi difuzează, la rândul lor, propriile anchete, dar mai ales organizează campanii de „vot inteligent”, apărate de opozant, care constau în îndemnul la susţinerea unui candidat care are cele mai mari şanse să-l înfrângă pe cel al Kremlinului, indiferent de culoarea politică a acestuia.

Această tactică a cunoscut un succes relativ în scrutinuri locale recente, în care candidaţi ai puterii au fost înfrânţi sau au intrat la balotaj. Activişti din reţeaua lui Navalnîi au interdicţia, cel mai adesea, de a participa în alegeri. După revenirea opozantului în ţară din Germania, unde a fost tratat după ce a fost otrăvit cu noviciok, autorităţile şi-au intensificat presiunile asupra susţinătorilor acestuia. Aproape toţi colaboratorii săi au fost plasaţi în arest la domiciliu sau condamnaţi la scurte pedepse cu închisoarea, iar mai mulţi au fugit din ţară.

Echipa sa a anunţat joi că a descoperit că Aleksei Navalnîi, Leonid Volkov şi conducătorul FBK Ivam Jdanov fac obiectul unor proceduri judiciare despre care nu ştiau nimic până în prezent. Acest verdict ar putea fi dat în urma unei audieri aflate în desfăşurare tot joi, la cererea Parchetului, ceea ce ar însemna că membrii respectivei organizaţii a lui Navalnîi ce are şi birouri regionale riscă interzicerea activităţii şi pedepse severe cu închisoarea.

Navalnîi, în prima apariție în instanță după greva foamei

Principalul opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, aflat în închisoare, a apărut pentru prima dată în fața instanței după ce a ieșit din greva foamei. El și-a exprimat din nou opoziția față de președintele rus Vladimir Putin, relatează CNN. Navalnîi, care în transmisiunea video a apărut vizibil slăbit şi cu capul ras, a intrat în greva foamei la sfârșitul lunii trecute, în semn de protest față de condiţiile de detenţie, întrucât conducerea penitenciarului îi refuzase accesul la asistenţă medicală adecvată. A renunțat la acest protest săptămâna trecută, după ce a primit îngrijiri medicale. În transmisiunea video de joi, el a vorbit cu soția lui, Iulia Navalnîia, care era prezentă fizic în instanță, și i-a dat detalii despre greutatea sa. El a spus că i s-a permis să facă o baie pentru a arăta „decent” la audiere.

„M-am uitat la mine. Sunt doar un schelet groaznic. Ultima dată când am avut 72 de kilograme eram probabil în clasa a șaptea”, a spus el.

Avocatul său a precizat că Navalnîi cântărea 94 de kilograme în ianuarie, când s-a întors la Moscova din Germania. Liderul opoziției ruse a adăugat că a mâncat „patru linguri de terci ieri, azi cinci”.Mâine voi mânca șase”, a mai spus Navalnîi.

În declarația sa în fața instanței, Navalnîi a lansat o tiradă împotriva lui Putin, făcând aluzie la povestea pentru copii „Hainele noi ale împăratului”.

Aș vrea să spun că împăratul vostru este gol și că nu doar un băiețel spune asta, sunt acum milioane de oameni. Este destul de evident. Douăzeci de ani de conducere incompetentă au adus aici: îi cade coroana de pe urechi. Împăratul vostru gol vrea să conducă până la capăt, nu îi pasă de țară, s-a agățat de putere și vrea să conducă la nesfârșit”, a spus Navalnîi despre Putin, referindu-se și la protestele anti-guvernamentale masive din Rusia.

De asemenea, Navalnîi și-a îndreptat mânia și către procurori:

Sunteți cu toții trădători. Voi și împăratul gol aveți un plan pentru a pune mâna pe Rusia, iar rușii ar trebui transformați în sclavi. Bogăția lor va fi luată de la ei, vor fi privați de orice perspectivă, voi ați implementat acest plan”, a acuzat el.

Cunoscut pentru anchetele sale anticorupţie ce vizau elita politică rusă, Aleksei Navalnîi s-a simţit rău pe 20 august anul trecut, în timp ce se întorcea cu o cursă aviatică din oraşul siberian Tomsk spre Moscova şi a fost internat de urgenţă la Omsk, un alt oraş din Siberia, înainte de a fi evacuat spre Berlin după dispute îndelungate între susţinătorii săi şi medicii ruşi. Mai multe laboratoare occidentale au confirmat că Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din clasa Noviciok. Aleksei Navalnîi a fost arestat în seara zilei de 17 ianuarie la revenirea în Rusia, pe un aeroport moscovit, și condamnat la închisoare pentru că ar fi  încălcat condițiile eliberării condiționate.

Audierea de joi a avut loc după ce procurorii au înghețat activitățile mișcării politice a lui Navalnîi în toată țara, și plănuiesc să o desemneze drept „organizație extremistă” pentru a o putea interzice complet. Membrii Fundaţiei Anticorupţie sunt amenințați cu pedepse cu închisoarea.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.