Rusia și-a anunțat noile obiective: Obținerea controlului total asupra Donbasului și crearea unui culoar militar până în Crimeea

Ministrul Apărării din Rusia, Serghei Șoigu, a declarat vineri că noul obiectiv al „operațiunii speciale” este obținerea controlului total asupra Donbas-ului și crearea unui culoar militar până în Crimeea.

Armata rusă intenționează să stabilească controlul deplin asupra Donbasului și a sudului Ucrainei în timpul celei de-a doua etape a operațiunii speciale, precum și să ofere un coridor către Crimeea.”, a spus Serghei Șoigu.

Ministerul Apărării de la Moscova a comunicat că în cursul nopţii au fost lovite 58 de ţinte militare în Ucraina, printre care locuri unde erau concentrare trupe, depozite de combustibili şi echipament militar, transmite Reuters. Au fost lovite de asemenea, cu ajutorul rachetelor de înaltă precizie, trei ţinte ce au inclus un sistem de apărare antiaeriană S-300 şi o mare concentrare de trupe ucrainene cu echipamentul din dotare.

Reuters menţionează că informaţiile nu pot fi verificate din surse independente.

Toate coridoarele umanitare din Ucraina au fost închise

Ucraina nu a deschis vineri coridoarele umanitare pentru civili, din cauza „pericolului de pe trasee”, anunță Sky News. Într-o postare pe rețelele de socializare, vicepremierul Iryna Vereshchuk, a scris: „Din cauza pericolului de pe rute, astăzi, 22 aprilie, nu vor fi deschise coridoare umanitare. Pentru toți cei care așteaptă să fie evacuați: aveți răbdare, vă rugăm să rezistați!”.

Coridoarele de evacuare anterioare, care au avut diferite niveluri de succes, au permis oamenilor să iasă din zonele periculoase și au adus ajutoare umanitare. Săptămâna trecută, datele publicate de Organizația Internațională pentru Migrație au arătat că aproximativ șapte milioane de persoane sunt acum strămutate intern în Ucraina din cauza războiului.

Alte milioane de persoane au fugit în țările vecine.

Situația rămâne dramatică la Mariupol – Autobuzele care trebuiau să ia civilii nu au sosit, la Azovstal nu e posibilă evacuarea fără o încetare a focului

Vadim Boichenko, primarul oraşului ucrainean asediat Mariupol, a declarat, joi, că autobuzele care trebuiau să înceapă să evacueze cetăţenii din oraş după-amiaza nu au sosit încă. El a mai subliniat că nu există nicio posibilitate de evacuare a civililor din complexul siderurgic Azovstal joi, deoarece nu există o încetare stabilă a focului, relatează CNN.

Autorităţile ucrainene au anunţat anterior, joi, că vor încerca să evacueze femeile, copiii şi bătrânii din oraş, printr-un punct de adunare pe Bulevardul Shevchenko, lângă mall-ul Port City, la ora 14:00 ora locală (ora 14:00, ora României).

Peste 200 de locuitori din Mariupol s-au adunat pentru evacuare. Cineva a spus că ar exista o abordare personală referitor la cine ar trebui evacuat. Mai întâi doar femei însoţite de copii, apoi femei fără copii şi bătrâni. Coada s-a format deja, aşteaptă evacuarea, dar nu vedem autobuze în zare la ora 15:05 în punctul pe care l-am identificat”, a declarat Boicenko

El a mai spus că peste 100.000 de persoane au fost transportate începând cu 13 martie de la Mariupol pe teritoriul controlat de armata ucraineană. Nu există nicio posibilitate de evacuare a civililor din complexul siderurgic Azovstal joi, deoarece nu există o încetare stabilă a focului care să asigure evacuarea în siguranţă, mai argumentat primarul oraşului. Potrivit lui Boicenko, patru autobuze de evacuare cu 80 de civili la bord au părăsit Mariupolul miercuri şi se îndreaptă în prezent către Zaporijie. El a mai spus că miercuri, în timpul unei încercări de evacuare a populaţiei civile, trupele ruse au început să bombardeze oraşul. Boicenko a făcut apel la partenerii internaţionali să faciliteze o încetare a focului şi un coridor pentru evacuare.

„Din păcate, mulţi locuitori au luat decizia să rămână în oraş pentru că au considerat că va fi periculos (să plece) şi viaţa lor va fi ameninţată”, a subliniat el.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că forţele ruse au obţinut „eliberarea” oraşului, însă a ordonat trupelor sale să se oprească înainte de a cuceri complexul siderurgic Azovstal, care se află încă în sub control ucrainean. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, joi, că „mii” de civili rămân blocaţi în interiorul Mariupolului.

Imaginile din satelit surprind un cimitir colectiv în expansiune în apropierea orașului ucrainean asediat Mariupol, potrivit Maxar Technologies. Compania americană a declarat că peste 200 de noi morminte au apărut în acest loc în ultimele săptămâni, în timp ce trupele rusești au continuat să bombardeze regiunea. Maxar a declarat că o analiză a imaginilor de la jumătatea lunii martie până la jumătatea lunii aprilie indică faptul că extinderea a început între 23 și 26 martie.

Situl se află lângă un cimitir existent în satul Manhush, la 20 de kilometri vest de Mariupol.

Trupele rusești defilează în Lugansk

Forţele ruse din regiunea Lugansk din Ucraina au luat centrul Rubijne şi satul din apropiere Kreminna, arată videoclipurile care circulă pe reţelele de socializare, potrivit CNN. În Kreminna, un oraş la aproximativ 11 kilometri vest de Rubijne, forţele separatiste susţinute de ruşi au fost văzute în imaginile care circulă instalând steaguri ruseşti şi separatiste pe clădirile guvernamentale.

CNN spune că a verificat autenticitatea videoclipurilor. În videoclipurile de la Rubizhne, se observă distrugeri semnificative în centrul oraşului şi cartierele nordice. Forţele ruse şi separatiştii susţinuţi de ruşi par să se mişte liber în Rubijne.

Marţi, administratorul militar regional de la Luhansk, Serhii Gaidai, a respins informaţiile potrivit cărora Rubijne ar fi căzut, afirmând în schimb că forţele separatiste susţinute de Rusia şi Rusia controlau doar părţi ale oraşului. Cu toate acestea, el a declarat CNN că 80% din regiunea Lugansk este sub control rusesc.

În Kreminna, un oraş la aproximativ 11 kilometri vest de Rubijne, forţele separatiste susţinute de ruşi au fost văzute în imaginile care circulă instalând steaguri ruseşti şi separatiste pe clădirile guvernamentale. De asemenea, forţele ruse continuă atacul asupra fabricii de oţel din Mariupol şi au capturat parţial două oraşe cheie din prima linie din est, Rubijne şi Popasna, afirmă un think tank de top al apărării din SUA, citat de BBC. Nu s-au făcut încă progrese teritoriale majore, a adăugat acesta, dar trupele ruse continuă să atace în regiunile populate Harkiv şi Herson, mai spune sursa citată.

Luptătorii ucraineni din oraşul-port bătut au fost încolţiţi în complexul Azovstal Steel Plant.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.