Rusia se pregăteşte să furnizeze Iranului un satelit avansat

Rusia se pregăteşte să furnizeze Iranului un satelit avansat care îi va permite să urmărească potenţiale ţinte militare în Orientul Mijlociu, a relatat Washington Post, citat vineri de Reuters. Este vorba de un satelit rusesc Kanopus-V, echipat cu o cameră de înaltă rezoluţie, ce ar putea fi lansat din Rusia în următoarele luni, potrivit cotidianului american. Informaţia apare cu câteva zile înainte de întâlnirea de la Geneva dintre preşedinţii american Joe Biden şi rus Vladimir Putin şi în contextul în care Iranul şi SUA sunt angajate în convorbiri indirecte privind reluarea acordului nuclear din 2015 care vizează limitarea programului nuclear iranian în schimbul relaxării sancţiunilor economice.

Satelitul va permite „monitorizarea continuă a unor facilităţi începând cu rafinăriile de petrol din Golf şi bazele militare israeliene până la cazărmile irakiene unde sunt instalate trupe americane„, a scris Washington Post joi, citând trei surse care au dorit să li se păstreze anonimatul, un fost şi un actual oficial american şi un înalt responsabil dintr-un guvern din Orientul Mijlociu. Cotidianul mai menţionează că, deşi Kanopus-V este comercializat pentru uz civil, lideri ai Gardienilor revoluţiei din Iran au făcut mai multe deplasări în Rusia începând din 2018 pentru a contribui la negocierea acordului, iar în această primăvară experţi ruşi au fost în Iran pentru a asista la instruirea personalului care ar urma să opereze satelitul, de la o facilitate nou construită lângă Karaj, la vest de Teheran.

Satelitul ar urma să fie dotat cu echipamente ruseşti, „inclusiv o cameră cu o rezoluţie de 1,2 m, ceea ce înseamnă o îmbunătăţire semnificativă faţă de actualele capacităţi iraniene, deşi încă departe de nivelul la care au ajuns sateliţii spion americani”. În aprilie anul trecut, Gardienii revoluţiei au anunţat lansarea cu succes pe orbită a primului satelit militar al Iranului, ceea ce l-a determinat pe secretarul de stat american de atunci, Mike Pompeo, să ceară condamnarea Iranului, apreciind că a încălcat rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU, aminteşte Reuters.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.