Rusia se ÎNARMEAZĂ cu tehnologii moderne! Putin vorbește de „racheta pe care NU o are NIMENI în lume”: „Va consolida şi mai mult securitatea ţării”

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a cerut marţi armatei ruse să folosească toate tehnologiile moderne, inclusiv inteligenţa artificială, pentru a consolida capabilităţile dronelor militare, o armă tot mai des folosită, relatează AFP. Vorbind la o reuniune cu responsabili ruşi ai Apărării, Putin a precizat că armata rusă are în arsenalul său peste 2.000 de drone, conform afirmaţiilor sale publicate pe website-ul Kremlinului.

Trebuie să ne ocupăm mai mult de aceasta, să lucrăm intens, cum a fost cazul recent, având în vedere mai ales folosirea inteligenţei artificiale şi ultimele progrese ale ştiinţei şi tehnologiei”, a indicat şeful statului rus. El a subliniat că dronele şi-au dovedit eficacitatea în recentele conflicte armate şi folosirea acestor arme contra Rusiei poate fi periculoasă, dând exemplul „atacurile teroriştilor” în Siria. „Am învăţat să respingem aceste atacuri şi o facem în mod eficient”, a continuat Putin, insistând că armata rusă trebuie să facă progrese în acest domeniu pe baza experienţei sale şi a ceea ce observă „în jurul” ei.

Rusia dezvoltă în prezent o nouă generaţie de arme lăudate de preşedintele Vladimir Putin ca fiind „invincibile”, precum racheta hipersonică Avangard, anunţând de asemenea că lucrează la dezvoltarea producţiei de drone, mai ales pentru export. Turcia şi Israelul au vândut în ultimii ani drone mai multor ţări din spaţiul fost sovietic, iar săptămâna trecută Moscova a protestat după ce armata ucraineană a folosit o dronă de producţie turcească împotriva rebelilor separatişti pro-ruşi. Testele cu racheta hipersonică rusească Zircon sunt aproape de final şi livrările acestei rachete pentru forţele navale ruseşti vor începe anul viitor, a declarat miercuri preşedintele rus, Vladimir Putin, potrivit Reuters. Această acţiune se înscrie în încercările Moscovei de a lua un avans în competiţia cu SUA şi cu alte state în desfăşurarea următoarei generaţii de rachete cu rază lungă de acţiune care sunt mai dificil de detectat şi de interceptat. Rusia a susţinut luna trecută că a efectuat cu succes un test cu rachetă Zircon lansată pentru prima dată de pe un submarin.

Acum este în mod special important să dezvoltăm şi să implementăm tehnologiile necesare creării unor noi sisteme de arme hipersonice, a unor lasere de înaltă putere şi sisteme robotice capabile de a contracara eficient potenţiale ameninţări militare, ceea ce înseamnă că ele vor consolida şi mai mult securitatea ţării noastre”, a afirmat Putin într-o declaraţie televizată.

Preşedintele rus a mai spus că, în cadrul testelor efectuate, racheta a lovit cu succes atât ţintele terestre, cât şi pe cele marine în urma lansărilor submarine sau de pe navele de suprafaţă. Unii experţi occidentali pun la îndoială avansul tehnologic al rachetelor ruseşti de nouă generaţie, dar admit că prin combinaţia formată din viteză, manevrabilitate şi altitudine rachetele hipersonice sunt greu de detectat şi interceptat. Viteza acestor rachete este de peste cinci ori mai mare decât cea a sunetului, sau mai mult de 6.200 de kilometri pe oră.

În SUA, Pentagonul s-a plâns luna trecută de preţul prea mare al rachetelor hipersonice, de zeci de milioane de dolari bucata, şi le-a cerut societăţilor producătoare să ia măsuri pentru a diminua costurile finale. Companiile americane Lockheed Martin şi Raytheon Technologies lucrează la dezvoltarea unor arme hipersonice destinate Pentagonului. Bugetul solicitat de acesta din urmă în anul fiscal 2022 pentru cercetarea şi dezvoltarea armelor hipersonice este de 3,8 miliarde de dolari, în creştere faţă de cele 3,2 miliarde alocate acestui capitol în anul anterior.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

One thought on “Rusia se ÎNARMEAZĂ cu tehnologii moderne! Putin vorbește de „racheta pe care NU o are NIMENI în lume”: „Va consolida şi mai mult securitatea ţării”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *