Rusia pregătește un răspuns MILITAR dacă Occidentul și NATO nu îi iau în atenție propunerile. Putin: „Va depinde de propunerile experților noștri militari…”

Răspunsul militar-tehnic al Federației Ruse la refuzul Statelor Unite și al NATO de a lua în considerare propunerile rusești în domeniul securității poate fi diferit, propunerile corespunzătoare urmând să fie pregătite de experți militari, a declarat președintele rus Vladimir Putin, relatează Intefax.

Răspunsul poate fi foarte diferit. Depinde de propunerile pe care mi le vor face experții noștri militari“, a spus Putin.

Astfel, Putin a răspuns la întrebarea gazdei programului TV, Pavel Zarubin, care ar putea fi răspunsul militar-tehnic al Rusiei dacă SUA și NATO „nu ne aud nici de această dată”. În același timp, președintele rus a spus că Federația Rusă se va strădui să obțină un rezultat obligatoriu din punct de vedere juridic în aceste negocieri și nu se va strădui să le pună capăt. „Sper că până la urmă, și nu am oferit ceva pentru a opri și a opri ceva, din punctul de vedere al acestui proces diplomatic. Am spus deja, legal, în cadrul documentelor pe care ni le-am propus”, a subliniat el. După cum a spus Putin, „exact acesta este ceea ce ne vom strădui”.

Săptămâna trecută, Rusia a prezentat propuneri de garanții pentru a-și asigura securitatea. E vorba despre două documente – Tratatul dintre Federația Rusă și Statele Unite privind garanțiile de securitate și Acordul privind măsurile de securitate pentru Federația Rusă și statele membre ale Organizației Tratatului Atlanticului de Nord. Putin a adăugat că Rusia urmăreşte să obţină un rezultat obligatoriu din punct de vedere juridic în aceste negocieri.

Săptămâna trecută, rușii au cerut din partea NATO și SUA un set de „garanții de securitate”, despre care spun că sunt esențiale pentru a încheia tensiunile legate de Ucraina, după desfășurarea masivă de trupe ruse de la granița acestei țări. Printre revendicările lui Putin se numără inclusiv cerința ca NATO să ceară permisiunea Rusiei pentru exerciții militare. Rusia doreşte să obţină, de asemenea, o garanţie categorică că NATO nu va accepta Ucraina ca membru, cerere pe care Alianţa Nord-Atlantică a respins-o în trecut.

Potrivit Moscovei, discuţiile ar urma să aibă loc cu oficialii americani în luna ianuarie. Joi, Putin a declarat că Rusia se aşteaptă la rezultate rapide. Informaţii despre presupuse pregătiri ale Rusiei pentru o invazie a Ucrainei provoacă îngrijorare internaţională de mai multe săptămâni. Rusia a negat în mod repetat astfel de acuzaţii. Uniunea Europeană şi NATO au ameninţat Moscova cu consecinţe grave în cazul unei escaladări militare. Rusia a răspuns cu cererea ca NATO să promită că nu se va extinde spre est.

Consiliul NATO-Rusia s-ar putea întruni în ianuarie, pentru prima dată după doi ani şi jumătate, au anunţat reprezentanţi ai organizaţiei sâmbătă, însă Moscova nu şi-a dat deocamdată acordul, informează dpa, potrivit Agerpres.Un oficial al NATO a confirmat că secretarul general a organizaţiei, Jens Stoltenberg, a decis că convoace o reuniune a acestui consiliu pe 12 ianuarie şi că alianţa se află în contact cu Rusia în această problemă.

Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a confirmat că a primit propunerea, însă a spus că aceasta mai este încă analizată, fiind necesare clarificări cu privire la format şi la agendă. „Însă noi suntem deschişi dialogului”, a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse Maria Zaharova, potrivit agenţiei de presă TASS.

Comasarea de trupe ale Rusiei lângă frontiera cu Ucraina stârneşte de câteva săptămâni îngrijorare în cadrul comunităţii internaţionale. Rusia a cerut „garanţii de securitate” din partea Occidentului, care să includă garanţia fermă că Ucraina nu va adera la NATO.

Alianţa Atlanticului de Nord a respins cererea Rusiei, însă Jens Stoltenberg a reiterat de mai multe ori că doreşte să discute asupra problemelor în cadrul Consiliului NATO-Rusia. Cele mai recente negocieri în acest format au avut loc în iulie 2019, iar de atunci toate încercările de a stabili o dată pentru reuniune au eşuat.

Unul dintre motive este acela că Rusia nu mai vrea să discute despre conflictul din Ucraina în cadrul acestui consiliu, condiţie pe care în special statele estice membre ale NATO nu doresc ca alianţa să o accepte.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *