Rusia este pregătită să colaboreze cu noul Guvern și Parlament din Moldova, dar o AMENINȚĂ pe Maia Sandu: Unirea cu România este de neacceptat! Vom consolida Transnistria!

Federația Rusă tratează cu respect rezultatele alegerilor parlamentare anticipate din Republica Moldova și se așteaptă ca acestea să contribuie la armonia interetnică în societate, scrie deschide.md. „Sperăm că va avea loc implementarea consecventă a înțelegerilor și acordurilor ruso-moldovenești în vigoare, precum și pentru participarea activă continuă a Republicii Moldova la procesele de integrare în spațiul CSI. Suntem gata să cooperăm cu toate forțele politice moldovenești care pledează consolidarea legăturilor dintre țările și popoarele noastre„, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Maria Zaharova. Aceasta a mai reamintit că Rusia „și-a exprimat în repetate rânduri regretul cu privire la faptele de ingerință externă în procesele politice interne moldovenești care au avut loc din partea Statelor Unite, a Uniunii Europene și a statelor sale membre UE”.

Amintim că după victoria PAS în alegeri, mai mulți oficiali ruși au comentat rezultatele. Vicepreședintele Consiliului Federației Ruse, Konstantin Kosaceov, consideră că politica externă a Republicii Moldova după alegerile parlamentare anticipate va fi cel mai probabil de natură pro-occindentală, însă dacă Republica Moldova se va distanța de Rusia, atunci Moscova „va consolida factorul transnistrean”.

Rusia a urmărit îndeaproape pregătirea și organizarea alegerilor anticipate pentru Parlamentul Republicii Moldova, care au avut loc pe 11 iulie anul acesta. Observatorii ruși au făcut parte din misiunile de monitorizare ale Adunării Interparlamentare CSI, Comitetului Executiv CSI, Adunării Parlamentare a Uniunii Belarusului și Rusiei, precum și OSCE / ODIHR, transmite știri.md. În perioada preelectorală, Ministerul rus de Externe și-a exprimat în repetate rânduri regretul cu privire la faptele de ingerință externă în procesele politice interne moldovenești care au avut loc din partea Statelor Unite, a Uniunii Europene și a statelor membre. Cu toate acestea, partea rusă respectă rezultatele alegerilor și se așteaptă ca acestea să contribuie la armonia interetnică în societatea moldovenească.

Ne confirmăm disponibilitatea de a dezvolta o cooperare multilaterală cu noul Parlament și Guvernul Republicii Moldova. Sperăm pentru implementarea consecventă a acordurilor și acordurilor ruso-moldovenești existente, precum și pentru participarea activă continuă a Republicii Moldova la procesele de integrare în spațiul CSI. Suntem gata să interacționăm cu toate forțele politice moldovenești care vizează consolidarea legăturilor dintre țările și popoarele noastre. Suntem convinși că natura prietenească a relațiilor dintre Rusia și Moldova răspunde intereselor fundamentale ale concetățenilor noștri, care sunt legați de o istorie comună, de legături spirituale, culturale și umanitare strânse”, a transmis Ministerul Afacerilor Externe de la Moscova, oficial, prin intermediul unui comunicat de presă.

Rusia va „consolida factorul transnistrean” dacă noul guvern al Republicii Moldova va alege să promoveze o linie antirusească, a declarat luni Leonid Kalaşnikov, preşedintele Comisiei pentru problemele CSI (Comunitatea Statelor Independente), într-un interviu acordat agenţiei de presă Interfax. Afirmațiile Moscovei vin după rezultatele alegerilor parlamentare anticipate desfăşurate duminică în Republica Moldova, câştigate la un scor categoric de formaţiunea proeuropeană Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS).

Politica rusă faţă de Republica Moldova va depinde de puterea care a fost aleasă: dacă această putere se va îndepărta de Rusia atunci, desigur, vom acţiona în consecinţă. În special, vom consolida factorul transnistrean”, a avertizat Kalaşnikov, deputat din partea Partidului Liberal-Democrat al lui Vladimir Jirinovski (ultranaţionalist). Totuşi, a recunoscut deputatul rus, „va fi din ce în ce mai dificil de făcut aceasta, întrucât Transnistria se află acum blocată între două state în esenţă ostile”. În opinia sa, „declaraţiile conciliante ale PAS faţă de Rusia înaintea alegerilor se vor transforma în pro-Europa şi pro-NATO şi o revenire la scenariul utilizării forţei împotriva Transnistriei, iar ulterior o posibilă unire cu România„, notează Interfax în pagina sa web. „Este tocmai ceea ce nu acceptă populaţia vorbitoare de limbă rusă şi găgăuză” din Republica Moldova, a spus el. „Dacă (Maia) Sandu va duce – în continuare – o astfel de politică, camuflând-o abil sub masca unei pretinse cooperări cu Rusia, va rezulta un nou fiasco, prin care au trecut deja predecesorii săi, şi din păcate ţara nu va mai ieşi din această groapă”, a declarat deputatul rus în acelaşi interviu.

După procesarea 100% a proceselor verbale, PAS acumuleaza 52,80% din voturi (63 de mandate), Blocul electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor (BeCS) – 27,17% (32 de mandate /dintre care 22 socialiştii şi 10 comuniştii) şi Partidul Şor – 5,74% (6 mandate). Astfel, PAS a câştigat alegerile generale anticipate de duminică şi va dispune de majoritate în noul parlament.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.