Rusia efectuează exerciţii antiaeriene în Crimeea și avertizează Ucraina: „Va atrage cele mai GRAVE consecințe!”

Secretarul de presă al președintelui rus Dmitri Peskov nu exclude „provocările” din Ucraina pentru a justifica declarațiile occidentale despre presupusa amenințare existentă a invaziei Ucrainei de către Rusia. „Acest lucru nu poate fi exclus”, a declarat Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului, la postul de televiziune Rusia-1. Astfel, Peskov a catalogat ipoteza în care Rusia se pregătește să invadeze Ucraina drept o posibilă provocare.

Această isterie este provocată artificial”, a spus Peskov. „Cei care și-au adus forțele armate peste mări acuză o activitate militară neobișnuită pe teritoriul nostru. Adică Statele Unite ale Americii. Ei bine, acest lucru nu este în întregime logic și nici în întregime decent”. Peskov a adăugat că încercările de a rezolva criza din sud-estul Ucrainei prin forță vor avea cele mai grave consecințe.

Ucraina caută, cel mai probabil, o altă încercare de a începe o soluție militară la propria problemă. Pentru a crea un alt dezastru pentru ea însăși și pentru toată lumea din Europa”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Potrivit lui Peskov, Ucraina „reușește acest lucru, cel mai probabil, sub acoperirea acelor exerciții NATO, nave NATO în Marea Neagră, soldați americani și britanici în regiune, dintre care sunt din ce în ce mai mulți. Asta se străduiește Ucraina. Și acesta, desigur, este un spectacol sfâșietor. Pentru că va atrage cele mai grave consecințe”, este convins purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Unităţi ale forţelor armate ruse au efectuat luni o serie de exerciţii antiaeriene în peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Moscova în 2014, cu utilizarea sistemelor de rachete S-400 şi Panţir, a informat luni Ministerul rus al Apărării. Obiectivul exerciţiilor a fost de „a detecta, urmări şi distruge rachete de croazieră ale unui inamic convenţional”, a precizat serviciul de presă al Districtului militar Sud într-un comunicat publicat pe site-ul Ministerului rus al Apărării, citat de agenţiile de presă EFE şi Interfax.

„Ţintele aeriene ale unui presupus inamic au fost simulate electronic la diferiţi parametri de viteză şi altitudine de zbor, ceea ce a adăugat dificultate misiunii”, potrivit comunicatului.

Operatorii sistemelor S-400 şi Panţir şi-au îndeplinit cu succes sarcina, indică Ministerul rus al Apărării, care subliniază că în Crimeea este amplasată o grupare de forţe ruse capabilă să garanteze apărarea peninsulei împotriva oricăror ameninţări. În noiembrie 2018, Rusia a desfăşurat un al patrulea regiment de sisteme S-400 în nordul Crimeii. Sistemele S-400, cu rază lungă de acţiune, pot doborî avioane cu tehnologie „stealth”, rachete de croazieră, tactice şi chiar balistice la altitudini între 10 metri şi 50 de kilometri, cu viteze de zbor de 4,8 kilometri pe secundă. Acestea utilizează trei tipuri de rachete – cu o rază de acţiune de 150, 300 şi, respectiv, 400 de kilometri – şi sunt capabile să doboare simultan 12 ţinte, fiecare baterie constând din rampe de lansare verticale, radare şi echipamente autonome de detectare şi identificare a ţintei.

Sistemul Panţir, care, la fel ca S-400, poate fi montat pe vehicul, combină rachetele sol-aer cu rază scurtă şi medie de acţiune cu tunuri antiaeriene automate.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *