Spread the love

Cantonarea trupelor NATO în România, în special în zona de litoral, atrage de ani buni mânia Moscovei, care simte că pierde controlul militar la Marea Neagră. În ultimii ani, s-au înregistrat numeroase incidente în care au fost implicate forțe armate ale Rusiei, pe de o parte, și cele NATO (SUA sau Marea Britanie), pe altă parte.

Recent, a fost înregistrat un nou incident, care sporește și mai mult tensiunile între NATO și Rusia. Ministerul Apărării din SUA a anunțat că un avion de vânătoare rusesc a trecut la numai câțiva metri de un avion al Forțelor Navale ale Statelor Unite ale Americii, care survola Marea Neagră. Incidentul ar fi avut loc luni, 5 noiembrie între avionul rus SU-27 și cel american EP-3 Aries, cel rusesc generând o postcombustie puternică. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Eric Pahon, a declarat într-o conferină de presă că „nu există absolut niciun motiv care să justifice acest tip de comportament” din partea rușilor, el spunând că militarii americani survolau spaţiul aerian internaţional și efectuau o misiune de rutină.

Aceste incidente recente sunt, în opinia senatorului constănțean neafiliat Vergil Chițac, acțiuni provocatoare, pentru că Federația Rusă încearcă să transmită două mesaje, pe de o parte să le spună celor de la NATO că s-au apropiat prea mult de frontierele Rusiei, iar pe de altă parte să transmită că ei încă reprezintă o mare putere.

„E un incident uzual. Deja ne-am obișnuit cu așa ceva. Lucrul acesta nu se întâmplă doar la Marea Neagră, spațiul NATO fiind violat permanent de avioane rusești, cu bună știință. Este o agresivitate a lor și mesajul este următorul: «Domnilor, v-ați apropiat prea mult de noi!» Lucrul acesta nu se întâmplă nu numai pe cale aeriană, ci și pe cale maritimă. În zona oceanului Atlantic, Rusia are o activitate intensă pe cale maritimă“, a declarat Chițac, pentru TOMIS NEWS.

Amintim că, în luna august, șase bombardiere rusești au fost interceptate deasupra Mării Negre de către avioane de vânătoare britanice desfășurate în România şi care securizează spațiul aerian al NATO. Aparatele de zbor de tip Eurofighter Typhoon au decolat de la baza aeriană Mihail Kogălniceanu (sud-est) „în răspuns la prezența a șase bombardiere tip Sukhoi Su-24 Fencer care se aflau în apropierea spațiului aerian al NATO, deasupra Mării Negre“. Ulterior, bombardierele rusești s-au îndreptat spre Crimeea.

CITEȘTE ȘI:

Chițac, despre desfășurările de forțe ale Rusiei la Marea Neagră: „Am intrat într-o perioadă a datului la gioale! Nu se mai respectă nimic!”

Facebook Comments

Advertisements

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *