Rusia avertizează Turcia: „Să ÎNCETEZE să alimenteze sentimentul militarist al Ucrainei”

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a avertizat luni Turcia în legătură cu ceea ce el a numit a fi tentative de a alimenta „sentimentul militarist” în Ucraina, după ce Ankara a anunţat paşi în direcţia întăririi cooperării cu Kievul, transmite Reuters. Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a promis în aprilie sprijin Kievului în contextul mobilizării de trupe ruse la frontiera estică a Ucrainei şi în Crimeea.

Erdogan a spus atunci că Turcia, stat membru NATO, şi Ucraina au lansat o platformă de discuţii între miniştrii de externe şi ai apărării cu privire la cooperarea în industria de apărare, dar a adăugat că aceasta „nu este în niciun fel o măsură împotriva unor ţări terţe”.

Le recomandăm cu putere colegilor noştri turci să analizeze cu atenţie situaţia şi să înceteze să alimenteze sentimentul militarist al Kievului”, a spus Lavrov într-un interviu acordat săptămânalului Argumentî i Faktî.

El a mai afirmat că încurajarea acţiunilor „agresive” ale Ucrainei faţă de Crimeea, anexată de Rusia, echivalează cu o atingere adusă integrităţii teritoriale a Rusiei.

Sperăm că Ankara îşi va ajuta poziţia pe baza îngrijorărilor noastre legitime”, a adăugat Lavrov.

Turcia, la fel ca restul statelor NATO, a criticat anexarea peninsulei Crimeea de către Moscova în 2014 şi şi-a exprimat sprijinul faţă de integritatea teritorială a Ucrainei în contextul conflictului cu separatiştii proruşi din estul ţării. În 2019, Turcia a vândut drone Kievului. Pe de altă parte, Ankara a construit o cooperare strânsă cu Moscova în ce priveşte conflictele din Siria, Libia şi Nagorno-Karabah, ca şi în domeniile apărării şi energiei.

După anexarea peninsulei Crimeea, care a fost urmată de o serie de sancţiuni împotriva Moscovei, relaţiile acesteia cu Occidentul stagnează la cel mai scăzut nivel de după Războiul Rece.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.