Rusia avertizează că NU va mai tolera „provocări” în apele Crimeei: „Vor fi respinse cu metode de o DURITATE MAXIMĂ!”

Rusia nu va mai tolera „provocări” în apele Crimeei, cum a fost incidentul în care a fost implicat luna trecută distrugătorul britanic HMS Defender, a declarat miercuri secretarul adjunct al Consiliului de Securitate al preşedinţiei ruse, Mihail Popov.

Acest tip de acţiuni va fi respins cu metode de o duritate maximă, indiferent cărui stat îi aparţine transgresorul”’, a spus Popov într-un interviu acordat cotidianului Rossiiskaia Gazeta. El a calificat drept „provocare premeditată” incidentul în care a fost implicat pe 23 iunie distrugătorul britanic HMS Defender care, potrivit Moscovei, a pătruns circa trei kilometri în interiorul apelor ruseşti. Rusia consideră că apele din apropierea Crimeei anexate îi aparţin, în timp ce Londra a dat asigurări că nava sa efectua o traversare paşnică dinspre portul ucrainean Odessa către Georgia. Aceasta, în condițiile în care Marea Britanie, ca și Uniunea Europeană și SUA, nu recunosc anexarea Crimeei de către Rusia, pe care o consideră ilegală.

„Le sugerăm adversarilor noştri să mediteze foarte adânc dacă merită să desfăşoare astfel de provocări, ţinând cont de capacităţile Forţelor Armate ale Rusiei”, a spus oficialul rus. El a estimat că, judecând după declaraţiile oficialilor britanici, care au insistat asupra principiului „liberei navigaţii”, nu este exclus să continue „acţiunile provocatoare ale navelor britanice”. Din nefericire, forţele navale ale ţărilor NATO au fost alese drept instrument de presiune şi provocare contra Rusiei folosind o interpretare arbitrară a dreptului maritim internaţional şi a tradiţiilor navigaţiei”, a mai spus Mihail Popov.

În 23 iunie, autoritățile de la Moscova au anunțat că o navă militară rusă a tras focuri de avertisment asupra distrugătorului HMS Defender al Marinei Regale britanice, iar un avion rusesc a lansat bombe în calea sa, după ce nava NATO a intrat în apele ruseşti din Marea Neagră. Ministerul britanic al Apărării a negat însă incidentul, spunând că nava „executa o trecere pașnică prin apele teritoriale ale Ucrainei, conform legislației internaționale”, iar rușii probabil „desfășurau un exercițiu cu trageri de artilerie în Marea Neagră”.

Un corespondent BBC aflat la bordul distrugătorului HMS Defender a spus că vasul de război a fost survolat de mai mult de 20 de avioane rusești și încadrat în mers de două nave rusești de coastă, care s-au apropiat mult, încercând să-l oblige să-și schimbe direcția.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *