Rusia amenință UE: „Sperăm să NU facă prostia să condiționeze relațiile cu noi de un locatar al unui centru de DETENȚIE”

Kremlinul a afirmat marți că ar fi „o prostie” din partea Uniunii Europene să condiționeze viitorul relațiilor sale cu Rusia de soarta unui deținut, făcând referire la opozantul rus Alexei Navalnîi, a cărui condamnare este decisă astăzi de instanța judecătorească.

Sperăm că nimeni nu va face prostia de a lega perspectiva relaţiilor Rusia-UE de un locatar al unui centru de detenţie. (…) Dacă (şeful diplomaţiei europene) este purtătorul unui mesaj dur, ministrul nostru (de externe Serghei Lavrov) îi va răspunde la fel de dur”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

În tot acest timp, Josep Borrell, șeful diplomaţiei UE „deplânge” arestările masive din timpul protestelor pro-Navalnîi de duminică din Rusia și „utilizarea disproporţionată a forţei” împotriva protestatarilor şi a jurnaliştilor. Declarațiile celor doi oficiali vin cu puţin timp înainte de vizita lui Josep Borrell la Moscova, în perioada 4-6 februarie, pentru a cere eliberarea lui Navalnîi şi pentru a discuta despre normalizarea relaţiilor dintre Moscova şi Uniunea Europeană. Aceasta va fi prima vizită în Rusia a unui şef al diplomaţiei europene din 2017.

Pe de altă parte, Ministerul de Externe rus a apreciat că prezenţa unor diplomaţi străini la sesiunea tribunalului ce urmează să se pronunţe marţi asupra plasării în detenţie a lui Navalnîi este dovada încercărilor Occidentului de a se amesteca în treburile interne ale Moscovei, transmite Reuters. Totodată, purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a scris pe Facebook că prezenţa diplomaţilor este dovada a ceea ce ea a numit eforturile Occidentului de a controla Rusia.

Mai multe țări și-au exprimat nemulțumirea legată de violențele de la protestele din Rusia și au făcut referire la posibilitatea aplicării de noi sancţiuni împotriva Moscovei, mai ales după reprimarea brutală, două weekenduri consecutiv, a manifestaţiilor de susţinere pentru Navalnîi. Peste 5.000 de persoane au fost reţinute în timpul protestelor de duminică. Aceste noi arestări au fost imediat condamnate de SUA, Canada şi de mai multe ţări ale UE. Navalnîi se află în arest preventiv pentru 30 de zile, fiind acuzat de încălcarea termenilor sentinţei cu suspendare pentru delapidare, într-un caz despre care el susţine că este o înscenare, dar care i-ar putea aduce o pedeapsă cu închisoarea de 3 ani şi jumătate. O instanță judecătorească din Rusia urmează să decidă în cursul zilei de marți dacă opozantul Alexei Navalnîi va fi încarcerat pentru trei ani și jumătate, într-un caz care a stârnit proteste la nivel național și propuneri de noi sancțiuni occidentale pentru Moscova.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *