Rusia admite: „Teoretic, ESTE posibilă intrarea țării în incapacitate de plată…”

Rusia s-ar putea afla, în teorie, în incapacitate de plată (default), dar aceasta ar fi o situaţie artificială, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, după ce Ministerul rus de Finanţe a decis să facă în ruble plăţile pentru două obligaţiuni denominate în dolari, transmite Reuters. Nu există motive pentru o incapacitate de plată reală, Rusia are toate fondurile necesare pentru a-şi îndeplini obligaţiile, dar va continua să-şi plătească în ruble datoria externă, în timp ce rezervele valutare rămân blocate în urma sancţiunilor occidentale, a adăugat Peskov.

Miercuri, Ministerul rus de Finanţe a anunţat că a trebuit să plătească ruble deţinătorilor celor două obligaţiuni denominate în dolari, scadente în 2022 şi 2042, deoarece o bancă străină a refuzat să proceseze ordinul de plată al Rusiei, de 649,2 milioane de dolari, pentru cei care deţin datoria sa.

Rusia ar putea lua în considerare să permită deţinătorilor străini ale bondurilor scadente în 2022 şi 2042 să convertească plăţile în ruble în valută după ce accesul Moscovei la rezervele sale valutare se va restabili, a informat Ministerul rus de Finanţe. Analiştii urmăresc cu atenţie dacă Rusia îşi poate achita datoria externă după ce a fost sancţionată în urma invadării Ucrainei.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *