Rusia a TĂIAT accesul armatei ucrainene la Marea Azov. Klitschko (Kiev): „Inamicul se află la periferia capitalei!”
Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a avertizat marți, într-un mesaj video, că „inamicul se află la periferia capitalei”, adăugând că armata ucraineană „se pregătește să apere Kievul”. „Forțele noastre armate, forțele de apărare teritorială, luptă eroic pentru țara noastră“, a declarat Klitschko, conform CNN. „Puncte de control au fost construite la intrările în oraș. Îi rog pe toți să își păstreze calmul. Nu ieșiți afară inutil și rămâneți în adăposturi în caz de alarmă“, a adăugat el.
Un convoi militar rusesc masiv, lung de 65 de kilometri – format din vehicule blindate, tancuri și alte vehicule logistice – a ajuns la periferia capitalei Ucrainei, Kiev, potrivit imaginilor din satelit ale Maxar Technologies. Într-un mesaj video anterior, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că apărarea Kievului este „prioritatea cheie” a guvernului. „Kievul este special. Dacă vom proteja Kievul, vom proteja statul. Aceasta este inima țării noastre și trebuie să continue să bată”, a declarat Zelenski.
Ministerul rus al Apărării a emis, marţi după-amiază, un avertisment adresat populaţiei civile privind planul de a efectua atacuri punctuale asupra unor obiective militare şi ale serviciilor secrete din Kiev.
„Pregătim atacuri de mare precizie asupra centrelor tehnologice ale Serviciului Ucrainean de Securitate (SBU) şi asupra Bazei 72 pentru operaţiuni de război psihologic din Kiev”, anunţa Ministerul rus al Apărării, conform unui comunicat citat de postul BBC News. „Îi îndemnăm pe cetăţenii ucraineni care sunt folosiţi de naţionalişti pentru a lansa provocări asupra Rusiei, precum şi pe locuitorii Kievului care sunt în apropierea centrelor vizate să îşi părăsească locuinţele. Scopul operaţiunii este de a opri atacurile informaţionale împotriva Rusiei”, a subliniat Ministerul rus al Apărării.
Bombardamentele rusești continuă în Kiev, capitala Ucrainei, în cea de-a șasea zi de la izbucnirea războiului. Potrivit relatărilor din presa ucraineană, dar și din presa rusă, bombardamentele de marți vizează infrastructura de comunicații din oraș. Astfel, imaginile și înregistrările video publicate pe canalele de Telegram – atât antiruse, cât și cele proruse ă arată că a fost vizat turnul tv din Kiev. Turnul TV Kiev este un turn din oțel cu zăbrele înalt de 385 metri, construit în 1973 la Kiev, Ucraina, pentru transmisii de radio și televiziune. Este al doilea cel mai înalt turn cu zăbrele de sine stătătoare din lume după Tokyo Sky Tree. Turnul se află pe strada Oranzhereina. Din imagini nu reiese faptul că turnul ar fi fost afectat în mod direct, însă construcția de oțel este înconjurată de fum.
Acest atac, comis în a şasea zi a invaziei Ucrainei de către Rusia, a „atins” echipamente lae turnului, anunţă ministerul. „Posturile (de televiziune) nu vor mai funcţiona o vreme”, anunţă ministerul. Turnul TV Kiev este un turn din oțel cu zăbrele înalt de 385 metri, construit în 1973 la Kiev, Ucraina, pentru transmisii de radio și televiziune. Este al doilea cel mai înalt turn cu zăbrele de sine stătătoare din lume după Tokyo Sky Tree. Turnul se află pe strada Oranzhereina.
Ministerul rus al Apărării a emis, marţi după-amiază, un avertisment adresat populaţiei civile privind planul de a efectua atacuri punctuale asupra unor obiective militare şi ale serviciilor secrete din Kiev. Ministerul rus al Apărării a emis, marţi, un avertisment adresat populaţiei civile privind planul de a efectua atacuri punctuale asupra unor obiective militare din Kiev.
Rusia va lovi sediile din Kiev care aparţin serviciilor de securitate ale Ucrainei, precum şi unei unităţi de operaţiuni speciale, au transmis, marţi, agenţiile de presă ruse TASS şi RIA, citând Ministerul rus al Apărării, potrivit Reuters. Aceste acţiuni au ca scop prevenirea „atacurilor informaţionale” asupra Rusiei, a mai precizat ministerul, şi i-a îndemnat pe locuitorii din apropierea sediilor să părăsească zonele respective.
Un atac cu rachete ruseşti asupra unei unităţi militare de lângă Ismail, regiunea Odesa, a avut loc în cursul dimineţii, a anunţat primarul din Ismail, Andrei Ambramcenko, pe pagina sa de Facebook, îndemnând locuitorii să rămână în locuinţele lor, relatează publicaţia online ucraineană Observator şi postul de televiziune 5Kanal pe pagina sa web. Tirurile ruseşti au vizat staţia de radiolocaţie din Loşcinovka, circa 20 de km de Ismail, potrivit primarului.
„Dragi locuitori ai Ismailului! Un atac cu rachetă a fost efectuat asupra unei unităţi militare (staţie radar) din localitatea Loşcinovka. În legătură cu acest atac, vă rog să rămâneţi în casele voastre pe măsura posibilităţilor, până când situaţia operaţională este pe deplin clarificată”, a transmis Abramcenko.
Pe autostrada Ismail – Odesa din zona satului Loşcinovka sunt amplasate staţii radar, parte din apărarea antiaeriană ucraineană. În postarea sa, primarul Abramcenko nu a precizat eventualele consecinţe ale bombardamentelor, numărul de răniţi şi morţi, prejudiciul cauzat. Ulterior, un responsabil al Administraţiei regionale Odesa, Serghei Bratciuk, a indicat că acest atac cu rachete împotriva unităţii militare din Loşcinovka a făcut un mort şi un rănit, conform publicaţiei ucrainene Dumskaia.net.
Atacul aerian devastator din Harkov a provocat cel puţin opt morţi
Cel puţin opt persoane au fost ucise, iar alte şase au fost rănite, marţi, în Ucraina, într-un atac aerian vizând o zonă rezidenţială în oraşul Harkov (est), luat cu asalt de către forţe ruse, anunţă autorităţile locale, relatează AFP.
„Opt persoane au fost ucise, şase au fost rănite, iar 38 de persoane au fost salvate” în urma unui „atac aerian”, anunţă pe Facebook Serviciul ucrainean pentru Situaţii de Urgenţă.
Serviciul publică imagini cu salvatori care intervin într-un imobil avariat.
Rușii lansează atacuri din zona de interdicţie aeriană de deasupra centralelor nucleare de la Cernobâl şi Zaporojie
Avioane ruseşti de luptă Su-30 şi Su-35 poziţionate în zona de interdicţie aeriană de deasupra centralelor nucleare de la Cernobâl şi Zaporojie efectuează tiruri asupra unor obiective de infrastructură civilă şi militară, a declarat luni seara purtătorul de cuvânt al Forţelor aeriene ucrainene, Iuri Ignat, citat de LB.ua. Partea rusă recurge la această tactică pentru ca trupele ucrainene să nu poată riposta, întrucât doborârea unui avion deasupra unei centrale nucleare poate duce la un dezastru ecologic, a explicat el.
Prin urmare, este foarte important ca Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) şi ţările membre NATO să ia în considerare de urgenţă problemele închiderii spaţiului deasupra Ucrainei, creând aici o zonă de excludere aeriană, a declarat responsabilul citat pentru LB.ua. CEO-ul Energoatom (întreprindere de stat din Ucraina care operează toate cele patru centrale nucleare din ţară), Piotr Kotin, a propus luni AIEA să iniţieze crearea unei zone de 30 km sigure în apropierea fiecărei instalaţii nucleare din Ucraina.
Accesul armatei ucrainene, TĂIAT la Marea Azov
Forţele ruse au tăiat accesul armatei ucrainene la Marea Azov, la nord de Marea Neagră, a informat marţi agenţia de presă TASS, preluată de Reuters, citând Ministerul Apărării de la Moscova. Forţele separatiştilor proruşi din estul Ucrainei „au ajuns la graniţele provinciei Doneţk a Ucrainei şi s-au alăturat trupelor Federaţiei Ruse, care au luat sub control zonele ucrainene de-a lungul Mării Azov“, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Igor Konaşenkov, citat de agenţia RIA Novosti.
Rușii avansează încet spre capitala Ucrainei, Kiev. Ucrainenii se află deja de câteva zile sub asediu, iar în război tactica folosită pentru a opri adversarul se diversifică.
Forțele armate ale Ucrainei au aruncat în aer podul de la râul Irpin de la periferia Kievului, în încercarea lor disperată de a opri invazia rusească. Luptele au fost extrem de puternice în aceste zile în această regiune. Locația în care râul Irpin intră în râul Nipru se încadrează în lacul de acumulare Kiev pe care Niprul îl formează din cauza barajului hidrocentralei de la Kiev.
PE ACELAȘI SUBIECT: