Rusia a cucerit oraşul ucrainean Lisiciansk şi „a eliberat” întreaga regiune Lugansk. Zelenski neagă situația din teren

Rusia a declarat că a cucerit oraşul Lisiciansk, din estul Ucrainei, şi întreaga regiune Lugansk, transmite duminică AFP, care citează Ministerul Apărării rus. Ministrul apărării „Serghei Şoigu l-a informat pe comandantul şef al forţelor armate ruse, Vladimir Vladimirovici Putin, despre eliberarea republicii populare Lugansk”, se menţionează într-un comunicat al Ministerului Apărării rus, citat de agenţiile de presă ruse.

Forţele ruse şi separatiste din estul Ucrainei au obţinut controlul total al oraşului Lisiciansk, a relatat agenţia de stat rusă TASS, care citează Ministerul Apărării de la Moscova, informează şi Reuters. Anterior, citând tot Ministerul Apărării rus, Reuters relatase că trupele ruse au încercuit oraşul Lisiciansk, din estul Ucrainei, ultimul bastion important ucrainean din regiunea Lugansk. Ministerul Apărării rus afirmase că trupele sale au capturat satele din jurul Lisiciansk, încercuind zona, unde luptau în interiorul oraşului cu trupele ucrainene.

Trupe şi unităţi ruse ale (autoproclamatei) republici populare Lugansk luptă în interiorul Lisiciansk, învingând total duşmanul încercuit”, a susţinut ministerul rus într-o declaraţie.

Ministerul Apărării rus a adăugat că a lovit infrastructura militară în estul Harkovului (oraş în estul Ucrainei), precum şi o bază folosită de luptători străini la periferia oraşului Nikolaev (Mikolaiv), din sudul Ucrainei. Rusia s-a concentrat pe alungarea forţelor ucrainene din regiunile Lugansk şi Doneţk din Donbas, unde separatişti susţinuţi de Moscova luptă împotriva Kievului de la prima intervenţie militară a Rusiei în Ucraina, în 2014. Reuters menţionează că apelurile adresate Statului Major ucrainean şi Ministerului Apărării de la Kiev au rămas fără răspuns, iar ministerul ucrainean nu a răspuns imediat unei solicitări adresate pe email de Reuters de a comenta informaţia.

Rusia a preluat controlul asupra orașului Lysychansk, ultimul oraș din regiunea Luhansk din estul Ucrainei care se afla încă sub control ucrainean, relatează CNN. Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, i-a raportat președintelui Vladimir Putin că armata a preluat duminică controlul asupra orașului Lysychansk și a mai multor localități din apropiere, potrivit Ministerului rus al Apărării. Armata ucraineană a anunțat duminică că a fost „forțată să se retragă” din acest oraș critic.

Luhansk este una dintre cele două regiuni care formează Donbas, partea estică a Ucrainei unde a început, în 2014, conflictul dintre Ucraina și separatiștii susținuți de Rusia. Zona a devenit piesa centrală cheie a ambițiilor militare ale lui Putin în Ucraina după ce trupele sale nu au reușit să preia controlul asupra Kievului la începutul acestui an. Căderea orașului Lysychansk apropie Rusia de atingerea obiectivului de a prelua Donbasul.

„După lupte grele pentru Lysychansk, Forțele de Apărare ale Ucrainei au fost forțate să se retragă de pe pozițiile și liniile ocupate”, a declarat duminică pe Twitter Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei. Anunțul a fost însoțit de o fotografie pe care se putea citi: „Lysychansk: Ne vom întoarce”.

O postare pe Facebook a armatei ucrainene a citat, de asemenea, superioritatea rusă în ceea ce privește armele, muniția și personalul în bătălia pentru oraș. „Continuăm lupta. Din nefericire, voința de oțel și patriotismul nu sunt suficiente pentru a avea succes – sunt necesare resurse materiale și tehnice”, scria în acea postare.

Separatiștii pro-ruși din zonă au revendicat deja o victorie în bătălia pentru Lysychansk.

Leonid Pasechnik, liderul autoproclamatei Republici Populare Luhansk (RPL), susținută de Rusia, a declarat regiunea Luhansk „eliberată”.

Astăzi este ziua în care am realizat ceea ce ne-am străduit cu toții timp de opt ani lungi. Astăzi, trupele noastre, cu sprijinul forțelor armate ruse, au eliberat orașul Lysychansk, finalizând astfel eliberarea Republicii în cadrul granițelor sale istorice”, a declarat Pasechnik.

Doar Rusia și Siria recunosc RPL ca fiind independentă. Ucraina și aliații săi occidentali o consideră parte a teritoriului ucrainean, aflat în prezent sub ocupație rusă.

The Institute for the Study of War a declarat că Rusia va stabili probabil controlul asupra teritoriului rămas din regiunea Luhansk în zilele următoare. După aceea, a precizat institutul în ultima sa actualizare, trupele ruse se vor concentra probabil asupra pozițiilor ucrainene din Siversk, la vest de Lysychansk, înainte de a se îndrepta spre interiorul țării, spre Sloviansk și Bakhmut. Administrația militară a regiunii Donețk a declarat duminică că forțele ruse au continuat să bombardeze Sloviansk și Bakhmut.

Cel puțin șase persoane au murit și 15 au fost rănite duminică în Sloviansk, potrivit Tetianei Tiurina, șefa Departamentului de informare și comunicare publică din regiunea Donețk. Orașul Kramatorsk a fost, de asemenea, lovit duminică dimineața de trei rachete, dar nu s-au înregistrat victime, potrivit Administrației militare regionale ucrainene din Donețk.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că orașele din regiunea Luhansk au fost „epicentrul” ostilităților. În discursul său nocturn de sâmbătă, Zelenski a recunoscut că peste 2.600 de localități ucrainene se află sub control rusesc.

Armata rusă a continuat să tragă cu rachete asupra orașelor noastre”, a spus Zelenski, îndemnând oamenii să „ajute armata, să ajute voluntarii, să ajute pe toți cei care au rămas singuri în acest moment” și să își folosească contactele pentru a „răspândi adevărul despre război și despre crimele ocupanților de pe teritoriul nostru”.

Zelenski: „Imposibil de spus că Lisiciansk se află sub control rus

Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Iuriy Sak, a declarat pentru BBC că orașul Lysychansk nu se află sub „controlul total” al forțelor ruse, în ciuda afirmațiilor Moscovei potrivit cărora orașul a căzut. Dar el a adăugat că situația din oraș a fost „foarte intensă în ultima vreme”, forțele terestre rusești „atacând orașul non-stop”.

Pentru ucraineni, valoarea vieții umane este o prioritate absolută, așa că uneori ne putem retrage din anumite zone pentru a le putea recuceri în viitor”, a adăugat el.

Iuriy Saka adăugat că pentru regiunea Donbas „nu va fi sfârșitul jocului” dacă Rusia va captura tot Luhanskul. El spune că există „alte orașe mari în zona Donbas, în special în regiunea Donețk” care se află sub controlul forțelor armate ucrainene.

Acestea sunt orașe care în ultimele două zile [au fost] țintele unor atacuri severe cu rachete, bombardamente de artilerie”, spune el, „dar bătălia pentru Donbas nu s-a încheiat încă”.

Sak adaugă că Ucraina este plină de speranță și că primește sprijin din partea aliaților săi occidentali. El spune că Ucraina va acumula în cele din urmă un număr suficient de piese de artilerie grea și alte tipuri de armament „care ne vor permite să ne eliberăm pământurile”.

Este „imposibil de spus că Lisiciansk se află sub control rus”, a afirmat duminică preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, dând asigurări că luptele continuă la periferia acestui oraş a cărui cucerire a fost revendicată mai devreme în cursul aceleiaşi zile de Moscova, informează AFP.

„Sunt lupte în suburbiile” acestui oraş, aflat sub presiunea trupelor ruse de mai multe săptămâni, a adăugat Zelenski în timpul unei conferinţe de presă la Kiev, susţinută alături de premierul australian Anthony Albanese. Cucerirea oraşului Lisiciansk, în estul Ucrainei, i-ar permite Moscovei să controleze întreaga regiune Lugansk şi trupelor ruse să ameninţe Sloviansk şi Kramatorsk, alte două oraşe importante din regiunea industrială Donbas aflate sub control ucrainean.

„Există riscuri ca regiunea Lugansk să fie complet ocupată. Există riscuri şi noi înţelegem aceasta”, a mai spus Zelenski, apreciind că Lisiciank reprezintă „situaţia cea mai dificilă şi mai periculoasă” pentru Ucraina. „Nu avem avantaj acolo, este adevărat. Acesta este punctul nostru slab, însă în alte locuri noi avansăm”, a afirmat el.

Duminică, ministrul apărării al Federaţiei Ruse, Serghei Şoigu, a afirmat că forţele ruse controlează deja întreaga regiune Lugansk după ce au cucerit Lisiciansk, aflat de săptămâni de zile în centrul unor lupte intense.

Oamenii lui Zelenski admit că situația e complicată în Donbas

Luptele s-au intensificat în Lysychansk, ultimul mare bastion al Ucrainei în provincia strategică Luhansk din estul țării, iar un consilier al președintelui Volodimir Zelenski a recunoscut că orașul ar putea cădea, relatează Reuters. Explozii au zguduit orașul rus Belgorod, a declarat guvernatorul. Explozii au zguduit orașul rus Belgorod, în apropiere de granița cu Ucraina, a declarat guvernatorul regional duminică dimineața, potrivit Reuters.

Ca urmare a exploziilor, a luat foc o clădire rezidențială, iar trei persoane rănite au fost transportate la spital, a postat Viaceslav Gladkov pe Telegram.

Rusia încearcă să alunge forțele ucrainene din provinciile Luhansk și Donețk din Donbas, unde separatiștii susținuți de Moscova se luptă cu Kievul de la prima intervenție militară a Rusiei în Ucraina, în 2014. Trupele ucrainene de pe liniile de front din est descriu baraje intense de artilerie asupra zonelor rezidențiale, în timp ce Kievul afirmă că Moscova a intensificat atacurile cu rachete asupra orașelor aflate departe de principalele câmpuri de luptă din est, acuzând Rusia că a lovit în mod deliberat zone civile.

Mii de civili au fost uciși și mai multe orașe au fost distruse de când Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie. Rusia neagă că a vizat civili, iar Vladimir Putin numește agresiunea ca fiind o „operațiune militară specială” pentru demilitarizarea și „denazificarea” Ucrainei. Forțele rusești au cucerit luna trecută, după unele dintre cele mai grele lupte din timpul războiului, orașul înfrățit cu Lisianțk, Sievierodonetsk, situat pe partea opusă a râului Siverskiy Donets.

Rodion Miroshnik, ambasadorul în Rusia al autointitulatei Republici Populare Luhansk pro-Moscova, a declarat pentru televiziunea rusă: „Lysychansk a fost adus sub control”, dar a adăugat: „Din păcate, nu este încă eliberat”.

Presa rusă a prezentat imagini video cu milițiile din Luhansk care defilau pe străzile din Lysychansk fluturând steaguri și aplaudând, dar purtătorul de cuvânt al Gărzii Naționale ucrainene, Ruslan Muzychuk, a declarat pentru televiziunea ucraineană că orașul a rămas în mâinile ucrainenilor.

Acum au loc lupte crâncene în apropiere de Lysychansk, însă, din fericire, orașul nu este înconjurat și se află sub controlul armatei ucrainene”, a declarat Muzychuk.

Reuters nu a putut verifica în mod independent rapoartele privind câmpul de luptă.

Consilierul lui Zelenski, Alexei Arestovici, a declarat că forțele rusești au trecut în cele din urmă râul Siverskiy Donets și se apropie de oraș dinspre nord.

„Aceasta este într-adevăr o amenințare. Vom vedea. Nu exclud niciunul dintre numeroasele rezultate aici. Lucrurile vor deveni mult mai clare într-o zi sau două”, a declarat el.

Totuși, Arestovici a spus că luarea Lysychansk-ului ar complica lucrurile din punct de vedere strategic pentru ruși, deoarece aceștia ar trebui să se concentreze asupra a șase orașe importante din regiunea industrializată Donbas de est, împrăștiindu-și mai mult forțele.

El a adăugat: „Cu cât mai multe arme occidentale vin pe front, cu atât mai mult se schimbă imaginea în favoarea Ucrainei”. Ucraina a făcut apel în mod repetat la mai multe arme din partea Occidentului, spunând că forțele sale sunt puternic depășite de armament.

Lupte grele în Melitopol

Forţele ucrainene au lovit de peste 30 de ori o bază rusească din Melitopol, oraş din sudul Ucrainei ocupat de forţele ruse, a anunţat duminică primarul exilat al localităţii, Ivan Fedorov, transmite Reuters.

La ora 3 (00:00 GMT) şi la ora 5 (02:00 GMT), au avut loc peste 30 de lovituri exclusiv asupra bazei militare”, a declarat Fedorov, care se află în prezent într-un teritoriu controlat de Ucraina, într-un discurs video pe Telegram, adăugând că baza „a fost scoasă din funcţiune”.

Fedorov a mai declarat că activitatea forţelor de rezistenţă a făcut ca un tren blindat rusesc care transporta muniţie să deraieze sâmbătă în apropiere de Melitopol. Agenţia de presă rusă RIA a relatat că forţele ucrainene au atacat zona Aviamisteciko în care se află aeroportul din Melitopol, dar nu a precizat dacă aerodromul a fost lovit.

RIA a citat un oficial local numit de ocupantul rus, Vladimir Rogov, care a declarat că între 16 şi 18 rachete ucrainene de tip MLRS au lovit Melitopolul în două atacuri, la 03:00 şi 04:45, ora Moscovei (00:00 GMT şi respectiv 01:45 GMT). Reuters menţionează că nu a putut verifica informaţiile din surse independente. Pe de altă parte, Statul Major general al armatei ucrainene a recunoscut că trupele ruse au făcut progrese în oraşul Lisiceansk, din estul Ucrainei, relatează dpa.

În regiunea Doneţk, ocupanţii se concentrează pe consolidarea poziţiilor lor în oraşele Lisiceansk şi Verhoniokamianka”, a transmis duminică Statul Major general ucrainean.

Liderul ucrainean al administraţiei militare din Lugansk, Serhii Gaidai, a confirmat pe canalul său de Telegram că trupele ruse „au făcut o breşă în districtul Lisiceansk”. Nu este clar dacă unităţi ale armatei ucrainene au mai rămas în oraş, notează dpa.

Separatiştii proruşi au anunţat încă de sâmbătă capturarea oraşului Lisiceansk, în timp ce Kievul a afirmat că oraşul de importanţă strategică se află în continuare sub controlul său. Lisiceansk ar fi ultimul mare oraş controlat de ucraineni din regiunea Lugansk, după căderea oraşului Severodoneţk.

Rușii acuză un atac masiv ucrainean asupra Bolgorodului. Zeci de clădiri rezidențiale au fost atinse. Relatări despre mai mulți morți și răniți

Cel puţin trei persoane au fost ucise şi zeci de clădiri rezidenţiale au fost avariate în oraşul rus Belgorod, din apropiere de graniţa cu Ucraina, a anunţat guvernatorul regional Viaceslav Gladkov, după relatări potrivit cărora în oraş au avut loc mai multe explozii, transmite duminică Reuters. Cel puţin 11 blocuri şi 39 de case au fost avariate, iar cinci dintre ele au fost distruse, a explicat Gladkov, într-un mesaj postat pe aplicaţia Telegram. Anterior, Gladkov a declarat că „incidentul” este investigat. „Probabil că sistemul de apărare aeriană a funcţionat”, a adăugat el.

Cel puţin patru persoane au fost rănite şi două spitalizate, între care un băiat de 10 ani, potrivit lui Gladkov. Reuters notează că nu a putut verifica independent relatările şi că, de partea ucraineană, nu există deocamdată o reacţie.

Belgorod, oraş cu aproape 400.000 de locuitori, situat la circa 40 km nord de graniţa cu Ucraina, este centrul administrativ al regiunii cu acelaşi nume. De când Rusia a invadat Ucraina, la 24 februarie, au existat numeroase relatări privind atacuri asupra Belgorodului şi asupra altor regiuni aflate la graniţa cu Ucraina, Moscova acuzând Kievul că a lansat aceste atacuri.

Ucraina nu şi-a asumat responsabilitatea pentru atacurile anterioare, însă a descris incidentele drept răzbunare şi „karma” pentru invazia Rusiei, care numeşte asaltul asupra Ucrainei drept „operaţiune militară specială” menită să dezarmeze ţara vecină şi să o protejeze de fascişti. În schimb, Ucraina şi aliaţii săi din Occident afirmă că acuzaţia de fascism este fără fundament şi că războiul este în fapt un act neprovocat de agresiune.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *