RUPTURĂ la guvernare. Ministrul Apărării: „Pensiile militare NU sunt pensii speciale! Militarii au încredere că țara îi respectă pentru sacrificiul lor”

Comisia pentru Buget a Camerei Deputaților a ajuns, miercuri, la o variantă finală pentru impozitarea pensiilor speciale, după ce judecătorii Curții Constituționale au decis că eliminarea acestora este neconstituțională.

Pensiile speciale, care nu se bazează pe contributivitate, vor fi impozitate astfel:

  • Impozitare de 10% pentru pensiile speciale între 2.000 și 7.000 de lei
  • Impozitare de 85% pentru pensiile speciale care depășesc pragul de 7.000 de lei

Proiectul de lege aparține senatorului PSD Eugen Teodorovici. Adoptat de Senat pe 18 septembrie 2019, a fost dezgropat pe fondul dezbaterilor publice privind impozitarea pensiilor speciale și a fost adoptat miercuri, definitiv, de Camera Deputaților, cu 307 voturi pentru și unul singur împotrivă.

Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi, că pensiile militarilor nu sunt pensii speciale, deoarece datoria acestora continuă și după ce trec în rezervă. Ciucă a condamnat, joi, într-o rară intervenție publică, impozitarea pensiilor speciale, spunând că militarii merită pensia de serviciu ținând cont de restricțiile și îndatoririle pe care la au în timpul activității. Poziția ministrului vine după ce parlamentarii partidului de guvernământ, PNL, au votat în unanimitate impozitarea pensiilor speciale și au prezentat acest lucru ca fiind o reparație necesară.

De la Alexandru Ioan Cuza până în prezent militarii au beneficiat de pensii de serviciu. Îndatoririle legale ale militarilor faţă de ţară continuă şi după ce trec în rezervă, spre deosebire de orice alte categorii de salariaţi. Pe timpul activităţii, militarii au aproape cea mai mică grilă de salarizare dintre bugetari, cu toate că sunt permanent la ordin, stau aproape toată viaţa departe de familie, participă la misiuni de război sau sunt prin poligoane şi, foarte important, au restrânse mai multe drepturi constituţionale. (…) Militarii nu au voie să aibă încă un serviciu sau propria afacere, nu au dreptul să se asocieze în sindicate, nu pot face grevă, iar libertatea lor de circulaţie este restrânsă pentru că au nevoie de aprobări când părăsesc garnizoana sau ţara; spre deosebire celelalte categorii de bugetari, militarii nu beneficiază de libertatea întrunirilor, libertatea de exprimare şi dreptul de a fi ales. (…) Militarii înțeleg situația dificilă generată de actuala pandemie, dar au încredere că țara îi respectă pentru sacrificiul lor”, a transmis Ciucă.

Între timp, tocmai senatorul PSD Eugen Teodorovici, fost ministru de Finanţe şi iniţiatorul legii adoptate miercuri de Parlament, prin care se vor supraimpozita aşa-zisele pensii speciale, afirmă că legea va cădea la Curtea Constituţională, din cauza modificărilor operate în Camera Deputaţilor.

„Este o palmă dată peste obrazul pensionarilor din România. De ce spun asta? Am spus-o public de foarte multe ori, le-am spus-o şi colegilor mei din partid: orice trecere peste 50% se va considera confiscare de venituri și va cădea la Curtea Constituțională. S-a dovedit asta în primăvară, o să fie și acest lucru făcut în același mod pentru că, pe de-o parte, trebuie să impozitezi toate veniturile, nu te poți referi doar la pensii. Adică dividende, chirii și așa mai departe, tot ce este venit trebuie să îl impozitezi în același fel. (…) Eu mergeam pe o chestiune de taxare, deci practic nu este impozitare, este taxare a unor vârfuri din zona de pensii. Tot ceea ce depăşea 7.000 lei i se aplica o taxă de 30%, iar ceea ce depăşea 10.000 de lei i se aplica un procent de 50%”, a explicat Teodorovici.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.