RUMN, nominalizată pentru premiul European pentru contibuţii la implementarea obiectivelor Naţiunilor Unite

Reţeaua Universităţilor de la Marea Neagră (RUMN) a fost nominalizată pentru premiul European pentru contibuţii la implementarea obiectivelor Naţiunilor Unite de dezvoltare durabilă.

Premiile vor fi acordate în cadrul unei ceremonii speciale la data de 24.08.2020 la Academia Diplomatică din Viena.

Instituţiile nominalizate pentru aceste premii s-au remarcat în sprijinirea implementării principiilor de dezvoltare durabilă, a politicilor în domeniu şi în prezent sunt implicate pentru implementarea ţintelor de dezvoltare durabilă ale Naţiunilor Unite până în 2030.

RUMN este o iniţiativă românească şi a fost înfiinţată în 1998 ca un cadru pentru cooperarea inter-universitară în zona Mării Negre. În prezent, sub egida RUMN sunt reunite peste 120 de universităţi din cele 12 ţări membre ale Organizaţiei Cooperării Economice la Marea Neagră (OCEMN): Albania, Armenia, Azerbaijan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Moldova, România, Federaţia Rusă, Serbia, Turcia, Ucraina.

Încă de la înfiinţare, RUMN a promovat iniţiativele în domeniul dezvoltării durabile în regiunea Mării Negre orchestrând cooperarea inter-universitară în această zonă.

În 2008, la Kiev, Adunarea Generală a RUMN a adoptat Declaraţia Rectorilor pentru promovarea dezvoltării durabile în zona Mării Negre şi acest document s-a constituit ca un ghid pentru toate universităţile din regiune, pentru promovarea programelor şi iniţiativelor în domeniul dezvoltării durabile.

În 2010, RUMN a contribuit în calitate de membru fondator al inţiativei Impact Academic al Naţiunilor Unite – United Nations Academic Impact (UNAI), iar în 2011 a fost desemnată să coordoneze Hub-ul Global UNAI în domeniul dezvoltării durabile.

În 2012, la Conferinţa Organizației Națiunilor Unite (ONU) în domeniul dezvoltării durabile de la Rio de Janeiro, RUMN a participat şi s-a implicat în mod activ prin organizarea de activităţi care să promoveze rolul universităţilor în dezvoltarea durabilă.

Au existat numeroase proiecte care s-au derulat de-a lungul anilor pe teme legate de ecosisteme marine, managementul resurselor de apă, energie, transport durabil sau coeziune socială.

În coordonarea RUMN au fost dezvoltate modele pentru programe de studii regionale, modele pentru parteneriatul dintre universităţi şi mediul economic, în formatul unor clustere de inovare cum ar fi clusterul MEDGreen în domeniul ecotehnologiilor şi surselor alternative de energie, care a fost dezvoltat începând cu 2013, clusterul Dunăre – Delta Dunării – Marea Neagră – 3D-BS, specializat în dezvoltarea durabilă a ecosistemelor mari tip Râuri-Mare, înfiinţat în anul 2016 şi multe alte iniţiative similare.

Începând din anul 2017, RUMN s-a implicat în conceperea Agendei Strategice pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare în domeniul creşterii albastre în zona Mării Negre.

În 2018, în colaborare cu Universitatea Aristotel din Salonic, RUMN a înfiinţat Sustainable Development Solutions Network Black Sea (SDSN Black Sea), o secţiune a Reţelei Globale pentru soluţii în domeniul dezvoltării durabile coordonată de ONU.

În 2019, în colaborare cu Secretariatul General al Guvernului României, RUMN a organizat Conferinţa Internaţională cu tema „Implementarea ţintelor pentru dezvoltarea durabilă ale ONU pentru anul 2030 în regiunea Mării Negre”. Conferinţa a fost găzduită de Palatul Parlamentului din Bucureşti şi a reprezentat punctul de pornire pentru numeroase iniţiative în diferite state din regiunea Mării Negre pe această temă.

În luna martie 2020, RUMN a organizat, ca parte a programului oficial al Preşedinţiei României la OCEMN, Prima Conferinţă Internaţională în domeniul „creşterii albastre” în regiunea Mării Negre cu tema: „Servicii de ecosistem pentru macro-ecosisteme de tip Râuri-Mare”.

Recent, RUMN a devenit membră a Consorţiului de Universităţi asociate Rutelor Culturale certificate de Consiliul Europei şi împreună cu mai mulţi parteneri pregăteşte un proiect de Rută Culturală pe tema: „Tradiţii în domeniul creşterii albastre pe Lunca Dunării de Jos şi în regiunea Mării Negre”.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *