Roșia Montană, în patrimoniul UNESCO. Tanczos Barna vrea turism, Gheorghiu (Cultură) exultă: „O muncă de 19 ani este răsplătită”

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, consideră că înscrierea Peisajului cultural minier Roşia Montană în Lista Patrimoniului Mondial reprezintă o oportunitate pentru dezvoltarea turismului în zonă.

Este o recunoaştere a valorii culturale pe care o deţinem noi, este o recunoaştere mondială, va genera un interes deosebit pe plan mondial pentru aceste valori culturale şi sper că va fi o nouă resursă, un nou început pentru această zonă, unde (…) această valoare culturală poate fi exploatată prin turism, prin activităţi care vor produce bani în zona respectivă”, a declarat ministrul marţi, în timpul unei vizite de lucru în judeţul Alba.

El le-a transmis celor nemulţumiţi că ar trebui să privească această decizie ca pe o şansă pentru locuitorii din zonă:

Prezentarea dosarului ‘Roşia Montană’ a fost asumată la nivel guvernamental, în coaliţie, avem şi rezultatul, este un rezultat pozitiv şi mergem mai departe cu acest lucru. (…) Celor care sunt nemulţumiţi, probabil din motive de activitate economică şi de asigurare a traiului zilnic în această regiune, le spun că este o resursă nouă care trebuie exploatată raţional şi eficient, astfel încât să transformăm într-un avantaj această recunoaştere mondială a galeriilor romane de acolo”, a mai spus ministrul Mediului.

Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii, a transmis marţi, după înscrierea peisajului minier de la Roşia Montană în Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO, că este încântat că o muncă de 19 ani a fost răsplătită.

Comitetul Patrimoniului Mondial a decis înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO a dosarului privind Peisajul Cultural Minier Roşia Montană. Am avut aceeaşi abordare, chiar de la începutul mandatului meu, şi sunt încântat că, astăzi, o muncă de 19 ani este răsplătită”, a scris ministrul.

Înscrierea Roşiei Montane în patrimoniul UNESCO a fost solicitată public, începând cu anul 2002, tip de aproximativ 9 ani, de diverse organizaţii ştiinţifice şi profesionale naţionale şi internaţionale (ICOMOS – Consiliul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor, Ordinul Arhitecţilor din România, Uniunea Arhitecţilor din România etc.), ca paşi antemergători declanşării procedurii de înscriere în patrimoniul mondial UNESCO. Astfel, în ianuarie 2011, a fost demarată procedura de înscriere a Roşiei Montane în Patrimoniul Mondial UNESCO (în temeiul art. 33 (1) l) din Legea 422/2001): în şedinţa Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice din 26 ianuarie 2011, prin votul a 18 membri CNMI, s-a recomandat Ministerului Culturii înscrierea în Lista Indicativă UNESCO a obiectivelor şi arealelor din Roşia Montană protejate prin legislaţia românească (Lista Monumentelor Istorice, L 5/2000). România a sărbătorit marţi 65 de ani de când se numără printre membrii Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO).

Pe Lista Patrimoniului Mondial se regăsesc în prezent locuri şi monumente de pe teritoriul ţării noastre, relevante din punct de vedere natural sau istoric. Accentul pus pe salvarea şi conservarea acestora reprezintă una dintre asigurările noastre că vom lăsa viitorului o moştenire culturală valoroasă”, a scris anterior ministrul.

Lista Patrimoniului Mondial a fost deschisă pentru România cu înscrierea Deltei Dunării (1991) ca sit natural şi a fost continuată cu înscrierea de situri culturale: Sate cu biserici fortificate din Transilvania (1993), Biserici din Moldova (1993, 2010), Mănăstirea Hurezi (1993), Cetăţile Dacice din Munţii Orăştiei (1999), Centrul Istoric Sighişoara (1999), Biserici de lemn din Maramureş (1999). Un alt sit natural înscris este reprezentat de Păduri seculare şi virgine de fag din Carpaţi şi alte regiuni ale Europei. Pe Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii se află Ritualul Căluşului, Doina, Tehnici de prelucrare a ceramicii de Horezu, Colindatul de ceată bărbătească, Jocul Fecioresc, Mărţişorul, Tehnici tradiţionale de realizare a scoarţei în România şi Republica Moldova.

Peisajul cultural minier Roşia Montană a fost înscris, marţi, în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Decizia a fost luată, prin consens, de Comitetul Patrimoniului Mondial în cea de a 44-a sa sesiune, extinsă, de la Fouzhou, China, ce se desfăşoară online în perioada 16 – 31 iulie.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.