Spread the love

Rompetrol Rafinare anunță că este aproape de finalizarea implementării primei etape a Advanced Process Control (APC), o soluție digitală care va permite îmbunătățirea activităților de producție din rafinăria Petromidia Năvodari, cea mai mare din România și una dintre cele mai moderne din regiune.

Cu un cost estimat la aproximativ 4 milioane de dolari, APC este un soft complex de control predictiv a instalațiilor și a fluxurilor operaționale și urmărește identificarea punctelor optime pentru creșterea capacităților, îmbunătățirea calității produselor, reducerea consumului de energie și un control mai strict al parametrilor-cheie.

„Este un pas important pentru activitatea de prelucrare a țițeiului din România, alinierea la tendințele internaționale în domeniu, prin implementarea și adoptarea soluțiilor digitale, a inteligenței artificiale pentru creșterea profitabilității, a controlului mai riguros al produselor obținute, dar și a stabilității în operare a instalațiilor și a fluxurilor tehnologice. Toate aceste direcții tind spre cea de-a patra revoluție industrială – Industry 4.0, iar Rompetrol continuă să fie un pionier pe plan local prin initirea unui amplu program de transformare digitală a rafinarei Petromidia Năvodari”, a declarat Yedil Utekov, director general Rompetrol Rafinare.

Implementarea soluției digitale a început în 2017, ca un proiect pilot pe Instalația de Distilare Atmosferică și în Vid (DAV) – una dintre cele mai importante instalații din procesul de prelucrare a țițeiului, aceasta asigurând materiile prime pentru restul instalațiilor din rafinarie. Beneficiile generate de APC pentru această fază s-au ridicat la circa 1,5 milioane USD/an, dar au dus și la o stabilitate în operare. Programul de implementare a APC la nivelul întregii rafinării a fost împărțit în 4 etape importante în funcție de complexitatea fluxurilor tehnologice, termenul de finalizare a acestuia fiind finele lui 2020.

CITEȘTE ȘI:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *