Românii vor avea parte de un „Cont unic“ în care vor putea să-și plătească amenzile

De azi înainte, cetățenii care „calcă pe bec“ și au fost sancționați contravențional pot afla mai ușor ce amenzi au de plătit și cum pot să achite mai repede „oalele sparte“. Concret, Camera Deputaților a aprobat, miercuri, 27 iunie, în calitate de for decizional, cu 156 de voturi „pentru“, 97 „împotrivă“ și 13 „abțineri“ un proiect de lege prin care au fost instituite o serie de măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenționale. Printre acestea se numără crearea unui „cont unic“ în care cei sancționați pot să-și plătească  amenzile. Executivul spune că regimul contravențiilor este stabilit prin Ordonanța Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor. Întrucât materiile în care poate fi stabilită răspunderea contravențională sunt numeroase și, în genere, conțin reguli specifice, Executivul precizează în expunerea de motive că „nu există un mecanism unitar care să permită cetățeanului să cunoască, în orice moment, dacă înregistrează creanțe (reprezentând amenzi contravenționale) față de bugetul de stat sau bugetele locale sau dacă autoritățile au luat act de efectuarea plății amenzilor datorate. În egală măsură, autoritățile statului sau ale administrației publice locale resimt nevoia unui mecanism care să le permită să cunoască, cu operativitate, situațiile de conformare a cetățenilor, pentru a înceta orice operațiune administrativă de executare a amenzilor contravenționale, ori, în cazul celor neachitate, să cunoască stadiul aplicării executării amenzilor contravenționale”, se mai arată în expunerea de motive.

„Termenul de 48 de ore poate fi considerat nerezonabil pentru asigurarea conformării cetățeanului, pus în situația de a identifica rapid anumite sume de bani. O soluție la cele expuse o reprezintă instituirea unui mecanism de evidență și comunicare în materia amenzilor contravenționale, electronic, în măsură să permită furnizarea, în timp real, a datelor despre creanțele datorate și plățile efectuate. În acest scop, este necesară stabilirea unui proces-verbal de constatare a contravențiilor cuprinzând anumite date standardizate (o serie de evidență unică, codul de identificare fiscală a emitentului, etc.), care să poată fi utilizate pentru evidența, identificarea și monitorizarea aplicării sancțiunilor contravenționale, respectiv în crearea unui cont unic destinat încasării amenzilor contravenționale. Complementar, crearea unor proceduri de transmitere electronică a proceselor-verbale (mai exact, a informațiilor relevante pentru plata amenzii contravenționale) ar putea simplifica operațiunile administrative necesare, de comunicare a actelor actualizare a evidențelor autorităților publice implicate“, se mai arată în motivarea Guvernului.

Procedura propusă prin proiectul de act normativ va fi utilizată, în „sistem pilot“ pentru amenzile contravenționale la regimul circulației pe drumurile publice aplicate conducătorilor de autovehicule. Legea va putea fi aplicată și pentru alte amenzi contravenționale, de către organele din care fac parte agenții constatatori, pe măsura dezvoltării sistemului informatic de gestionare a titlurilor de creanță electronice, de la data stabilită prin hotărâre a Guvernului. „Contul unic“ destinat încasării amenzilor contravenționale va fi deschis la Trezoreria statului și va fi administrat de Ministerul Finanțelor Publice.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *