Românii NU mai vor la birou şi cer flexibilitate la muncă. Angajatorii se adaptează cu greu

|
job 1

Șapte din zece români vor să părăsească actualul loc de muncă dacă găsesc un job la fel de bine plătit, dar cu ore și locuri de desfășurarea a muncii flexibile. Pandemia de Covid i-a forțat pe mulți dintre angajați – de la profesori la IT-iști – să își transfere munca în mediul online, la „biroul de acasă”. Însă, odată ce li s-a cerut să revină la birou, sentimentul de nemulțumire și dorința de a lucra în locui mai „flexibile” s-au acutizat.

Fenomenul „Marea Reașezare” – The Great Reshuffle, cum este cunoscut, i-a determinat pe mulți să demisioneze și să-și caute de muncă în altă parte, în timp ce alții au pus presiune pe angajatori să permită aplicarea unui program hibrid de muncă.

În România, angajatorii par să se arate reticenți față de munca de acasă. Experții, dar și angajații consultați de Europa Liberă România spun că angajatorii români încă nu s-au adaptat în totalitate la așteptările angajaților, scrie Europa Liberă.

Telemunca nu este doar ceva mecanic. Nu se pune problema dacă vrem sau nu munca remote în societatea românească, în companiile românești”, fenomenul va rămâne popular printre angajați, spune Viorel Bucur, antrenor profesional și consultant la Career Shift România. El lucrează în prezent din Paris. Un studiu realizat de compania la care lucrează reflectă spusele sale.

Potrivit raportului, românii pun din ce în ce mai mult accentul pe echilibrul dintre viața personală și muncă și pe posibilitatea de a lucra flexibil. Printre beneficiile pe care aceștia le caută într-un job se numără:

Un mediu de lucru mai plăcut;

Posibilitatea de a lucra de oriunde;

Mai mult timp liber;

Beneficii;

Valorile companiei/firmei;

Studiul a fost realizat în perioada 9-12 mai, iar la el au participat 200 de oameni. Dintre aceștia, 58.5% spun că vor să plece de la actualul loc de muncă fiindcă vor să evolueze, în timp ce aproape jumătate (47,2%) nu se simt motivați la locul actual de muncă. Un procent puțin mai mic de oameni (32%), dar pe puțin la fel de relevant, spun că s-au simțit foarte stresați la locul de muncă în ultimele 6 luni. Doar 30,7% au, însă, o direcție clară de schimbare a jobului.

Momentan, îmi doresc să lucrez de acasă cam două zile din cinci pe săptămână. Cred că m-ar ajuta foarte mult”, a spus Alina, o tânără angajată în domeniul economico-financiar din Craiova. „Cred că organizațiile înțeleg că munca și joburile încep să se schimbe, că oamenii își doresc mai mult, că vor mai multă autonomie, libertate, un alt mediu de a lucra, un altfel de a lucra”, a confirmat și Viorel Bucur pentru Europa Liberă.

Pentru unii angajați și angajatori, pandemia s-a dovedit o oportunitate. Cei mai mulți însă, spun specialiștii, au avut de pierdut. Orice întârziere în a se adapta la cerințele angajaților poate duce cu timpul la pierderea lor, avertizează specialiștii. Potrivit studiului efectuat de Career Shift România, românii nu vor să renunțe la timp liber și la posibilitatea de a lucra de acasă chiar și pentru un loc de muncă bine plătit.

La un moment dat vorbeam cu o companie din România care și-ar fi dorit foarte mult ca angajații lor să revină la birou, însă mulți dintre ei refuzau pentru că deja își structuraseră viața personală într-un anumit fel, se mutaseră o parte în afara Bucureștiului și așa mai departe. Și atunci a-i obliga să revină la muncă ar fi însemnat să îi pui în imposibilitatea de a face acest lucru și poate de a demisiona și a-și căuta altceva”, spune consultantul la Career Shift România.

Munca la distanță din Thailanda

Mihai Zânt este co-fondatorul Career Shift România și lucrează alături de unii colegi de-ai săi din străinătate. În prezent, Zânt se află în Thailanda, de unde își începe programul de muncă în jurul orei prânzului, ora locală. Modul de funcționare este unul simplu. Echipa cu care Mihai lucrează se folosește de diferite instrumente online prin care oamenii pot vedea în timp real cine, ce face și cât dintr-o anumită sarcină este gata. Aceștia se întâlnesc cu toții săptămânal, moment în care discută ce are fiecare de făcut.

Până acum a mers foarte bine cu echipa. Cu o mare parte din clienți am lucrat în primă fază mult noaptea, chiar până la ora 1 sau 2 noaptea, și a trebuit atunci să-mi ajustez programul. Ulterior am reușit acest lucru”, spune Zânt. „Practic, ziua de muncă începe la 13:00 ora locală, poți să-ți pui gândurile în ordine și să lucrezi mai strategic și focusat”, a continuat el.

Co-fondatorul Career Shift lucrează în prezent la un experiment ce vrea să demonstreze că telemunca funcționează de oriunde. Pe harta lui Mihai Zânt se află următoarele destinații de muncă la distanță: Bali (Indonezia), Phnom Penh (Cambodgia), câteva țări din America de Sud sau Africa și, la final, Spania, Portugalia și Italia. Mai mult, experimentul său pune în lumină premisa următoare: dacă el poate lucra din orice țară, atunci oricine poate lucra în domeniul respectiv de acasă.

Micromanagementul

Viorel Bucur spune că angajatorii români nu sunt încă pregătiți să accepte amploarea fenomenului de lucru remote sau telemunca.

„Cred că ar putea accepta ca o parte din angajații lor să meargă în remote, dar nu cred că sunt gata să permită migrarea întregii munci și toată contribuția angajaților în sfera remote”, a punctat Bucur pentru Europa Liberă.

Potrivit Comisiei Europene, aproximativ 5.481.000 de români sunt activi în prezent pe piața muncii din România. Dintre aceștia, 3.470.000 lucrează în domeniul serviciilor, în timp ce în jur de 1.880.000 sunt angajați în industrie și construcții. Doar 131.000 din populația țării lucrează în agricultură, păduri și pescării.

Mihai Zânt spune că inclusiv din domeniul serviciilor, unde așteptarea să se poată lucra de acasă e mai mare, posibilitatea de a lucra de acasă nu ține neapărat de industrie sau sector, cât mai degrabă de cultura organizațională a locului de muncă.

Ține de cum au lucrat liderii cu nevoia lor de control și cu dorința lor de a-i avea pe angajați sub ochii lor”, a explicat el.

Iar micromanagementul angajaților la birou este și unul din motivele pentru care mulți vor fie să lucreze mai mult de acasă, fie să renunțe la un job în favoarea altuia mai flexibil.

Întregul articol poate fi citit AICI!

PE ACELAȘI SUBIECT:

Distribuie:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *