Românii ar putea plăti PREȚURI RECORD pentru gaz: „Există un risc real ca Europa să intre în sezonul de iarnă cu stocuri reduse”

Prețurile gazelor naturale ar putea ajunge la niveluri record în această iarnă, în condițiile în care temperaturile ridicate din emisfera nordică duc la scăderea stocurilor pe piețele cheie, scrie Reuters. Prețurile gazelor naturale din Olanda, de referință în nord-vestul Europei, au crescut cu 80% în ultimele trei luni, până la maxime istorice, în timp ce gazul natural lichefiat (LNG) din Asia este la cel mai mare nivel din ultimii opt ani, arată datele Reuters. Comercianții cred că prețurile medii din iarnă vor depăși vârfurile de anul trecut, când înghețul din nordul Asiei a trimis LNG în creștere cu peste 200%.

Nivelurile din depozite sunt destul de scăzute în multe locuri, întrucât o vară fierbinte înseamnă că nu există prea multe șanse de a crește stocurile, deci acest lucru ar putea deveni o problemă la iarnă, mai ales dacă vor fi din nou temperaturi scăzute”, a declarat un comerciant din Singapore. .

Prețul mediu pentru un contract de derivate LNG în decembrie în Asia de Nord-Est este de aproximativ 17,65 dolari pe mmBtu și de aproximativ 17,80 dolari pe mmBtu pentru ianuarie, a spus o sursă din Singapore. Pentru comparație, prețurile de livrare în decembrie anul trecut a fost în medie de aproximativ 11,50 dolari pe mmBtu, iar în ianuarie s-au apropiat de aproximativ 17 dolari pe mmBtu. Asia de Est, care găzduiește primii doi importatori de LNG din lume, Japonia și China, a primit cu 18 milioane de tone mai mult în primele șapte luni ale anului 2021 decât în ​​2020, a spus Xi Nan, vicepreședinte al piețelor de gaze și energie la Rystad Energy. Japonia a stimulat importurile de LNG pentru a evita o criză de energie ca urmare a temperaturilor crescânde, în timp ce firmele chineze cumpără pentru a satisface cererea maximă din regiunile sudice și pentru a depozita pentru iarnă.

Prețurile europene ale gazelor naturale au crescut și ele, prețurile la hub-ul olandez TTF crescând cu 32% în ultima lună la niveluri maxime, alimentate de întreruperile de mentenanță de vară din Norvegia, aprovizionarea scăzută a cu LNG, prețurile ridicate ale carbonului și inventarele scăzute. Depozitarea europene de gaze sunt în prezent pline în proporție de 50% până la 60%, comparativ cu 80% vara trecută, spun analiștii.

Există un risc real ca Europa să intre în sezonul de iarnă cu stocuri reduse, influențând prețurile„, au declarat analiștii ING într-o notă recentă.

Gazprom a renunțat să rezerve capacități suplimentare de tranzit a gazelor pentru a satisface cererea, situație care sporește riscurile de creștere a prețurilor în Europa, au adăugat analiștii. În SUA prețurile futures ale gazelor naturale au atins nivelul maxim pe 31 de luni. Timera Energy preconizează temperaturi peste medie până în septembrie și niveluri de stocare sub media pe cinci ani. Evoluția actuală a pieței futures sugerează că prețurile vor rămâne peste 4 dolari pe MMBtu până în martie 2022. În ceea ce privește oferta, aproape 30 de milioane de tone de LNG suplimentare sunt așteptate anul acesta, dar vor fi absorbit rapid de primele două regiuni consumatoare din Europa și Asia, spun analiștii. Cele două piețe se vor lupta pentru aprovizionarea cu LNG în această iarnă, mai ales dacă vor fi temperaturi scăzute.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.