România va depune PNRR la Comisia Europeană pe 31 mai. Barna și Ghinea: „NU s-a greșit!”

Ministrul Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a anunţat, după discuţia cu preşedintele Klaus Iohannis, că se are în vedere depunerea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă în 31 mai.

În discuţia cu preşedintele, cu prim-ministrul, cu domnul Orban şi cu cei doi vicepremieri am convenit ca mâine, în discuţia pe care o să o am cu vicepreşedintele Comisiei Europene, Vestager, să mergem pe calendar de depunere 31 mai pentru PNRR. În afară de faptul că PSD vrea să puncteze la isterie nu este niciun motiv de îngrijorare în acest moment. Nimic nu a fost respins pentru că nimic nu a fost depus oficial. Sunt discuţii tehnice pe diverse componente. Din moment ce nu am depus… Am primi e-mailuri în care ne spune aici poate trebuie să îmbunătăţiţi, ce vreţi să faceţi aici”, a declarat Cristian Ghinea, după discuţiile cu preşedintele Klaus Iohannis.

Întrebat dacă va merge la Comisia Europeană cu miniştrii care au făcut acele proiecte, Cristian Ghinea a răspuns:

Asta este o neînţelegere. Toţi miniştrii sunt invitaţi să participe, unii vin personal, alţii trimit directorii sau secretarii de stat din ministere, este un proces de negociere la care miniştrii îşi susţin proiectele pentru că ei le-au scris. (…) Nu s-au blocat negocierile nicăieri. Am spus că nu aveam cum să îi chem pe ei, au făcut aceste negocieri şi aceste prezentări. Prezentările au fost făcute de către ministerele de linie. E răspunsul destul de sceptic al Comisiei pe acea componentă (de conectare la rețeaua de gaze – n.r.). Acolo este propunere de a investi în extinderea infrastructurii de gaze, permiţând amestecul cu hidrogen şi întreabarea este în ce regiune a ţării vrem să începem asta versus propunerea Ministerului Energiei de a lansa coduri competitive la nivelul întregii ţări, este o chestiune tehnică. (…) În general, Comisia nu prea agreează finanţarea infrastructurii de combustibil fosil, este o diferenţă de opinie care este şi la irigaţii. Nu e niciun fel de greşeală, nu este matematică. România vrea să investească în reţele de gaze, ne asumăm acest punct de vedere, Comisia este sceptică. (…) Să spunem că au fost unii foarte viteji în a propune chestiuni şi când a fost vorba de partea tehnică de scrie efectiv, au dispărut din peisaj”.

Vicepremierul Dan Barna și ministrul fondurilor europene, Cristian Ghinea, ambii de la USR PLUS, au declarat luni, după discuțiile de la Cotroceni pe tema planului PNRR pe care România îl va depune pentru accesarea fondurilor europene, că „nu e vorba de nicio greșeală” făcută de Guvernul român.

Nu e vorba de nicio greșeala, e o primă etapă de consultări”, a zis Dan Barna.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *