ROMÂNIA! Un proiect de lege pentru reorganizarea industriei de apărare, supus votului în Parlament după… 11 ani! Între timp, România a schimbat doi președinți, de 15 ori premierul și de trei ori legislativul!

Unsprezece ani! Atât i-a trebuit Parlamentului să treacă prin procesul legislativ un proiect de hotărâre… Este vorba de un proiect depus la Senat pe 25 aprilie… 2007, adoptat în Senat pe 26 noiembrie 2007 și supus votului la Camera Deputaților, în calitate de for decizional, abia pe… 26 septembrie 2018, adică la 11 ani diferență!

Pentru că a trecut atât timp în Parlament, nici nu mai contează faptul că proiectul a fost respins de către Camera Deputaților, rezultat vot (pentru respingere): „pentru“=276, „contra“=1, „abțineri“=1, însă ceea ce ne miră este faptul că proiectul a zăcut prin sertarele Camerei Deputaților atât timp… În cei 11 ani, România a schimbat doi președinți, de 15 ori premierul și de trei ori legislativul! Proiectul a fost inițiat, la vremea respectivă, de un grup de parlamentari ai PSD, printre care s-a numit și Mircea Geoană, senator și președinte al PSD în 2007. Premier la momentul depunerii proiectului era actualul președinte al Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, cel care a și propus atunci ca proiectul să fie respins. Proiectul de lege prevedea reorganizarea și funcționarea industriei de apărare.

„Prezentul act legislativ a fost inițiat că răspuns la nevoia de reorganizare pe alte principii a industriei de apărare, dar și datorită iminenței dezagregării organizaționale a multor agenți economici din industria de apărare, care în prezent mai reușesc să funcționeze numai datorită fondurilor de la bugetul de stat. De asemenea, prin această inițiativă se încearcă salvarea unor nuclee specializate în fabricația principalelor categorii de arme, care cu eforturi din partea tuturor factorilor interesați să devină ulterior centre de excelentă capabile, care să se interconecteze și să se integreze în structurile industriei euroatlantice de apărare. Măsurile propuse în lege sunt extrem de necesare pentru această ultima șansă ca în perioadă 2007 – 2010 o parte din industria de apărare să poată deveni partener egal din punct de vedere al potențialului tehnic și uman cu componenții industriei euroatlantice de apărare. (…) Pentru ca procesul de privatizare să se desfășoare corect, asigurându-se și viitorul capacităților speciale care se consideră că mai sunt de interes strategic, iar industria de apărare să fie o componentă strategică a Sistemului Național de Securitate, această lege trebuie promovată în sistem de urgență“, se arată în textul propus de Geoană, acum… 11 ani!

CITEȘTE ȘI:

Industria de apărare răsuflă ușurată: S-a adoptat OUG care permite realizarea de investiții

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *