România trece la statutul de „piaţă emergentă secundară” în UE. Iohannis: „O confirmare a potenţialului de dezvoltare de care dispune economia”

Piaţa de capital din România va fi promovată oficial, de mâine, la statutul de „piaţă emergentă”, în urma unei decizii istorice luate de agenţia de evaluare financiară FTSE Russell, informează Bursa de Valori Bucureşti. Anterior acestei decizii, România avea statul de „piață de frontieră”.

Evenimentul va fi marcat la BVB, operatorul pieţei de capital din România, printr-o ceremonie oficială de deschidere a şedinţei de tranzacţionare de luni, 21 septembrie. La eveniment vor participa premierul Ludovic Orban, ministrul Finanţelor Florin Cîţu, preşedintele ASF, Nicu Marcu, alături de alţi reprezentanţi ai băncilor, autorităţilor de reglementare ori financiare.

Decizia promovării României de la „piaţă de frontieră” la „piaţă emergentă secundară” a fost luată în urmă cu un an de agenţia FTSE Russell, dar ea va intra, efectiv, în vigoare începând de mâine.

Preşedintele Consiliului de Administraţie al BVB, Lucian Anghel, declara la acel moment că promovarea României la statutul de piaţă emergentă poate fi considerată, din punct de vedere economic, pentru piaţa de capital echivalentul aderării în UE. Promovarea este considerată importantă deoarece noul statut înseamnă noi posibilităţi de investiţii.

„Fonduri mult mai mari decât cele de până acum şi care gestionează sute de miliarde de euro vor putea să investească în România în următorii ani pentru că până acum aceşti administratori de fonduri erau restricţionaţi, prin prospect, să investească în pieţele de frontieră”, a explicat Anghel.

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a afirmat, luni, că trecerea României la statutul de piaţă emergentă echivalează cu momentul intrării României în Uniunea Europeană şi a precizat că de acum încolo companiile din ţara noastră se pot finanţa mult mai uşor. Florin Cîţu a fost prezent, luni, la evenimentul „România emergentă”, organizat de Bursa de Valori Bucureşti.

„Cred că am trecut foarte uşor în societate peste ceea ce înseamnă să intri în indicele FTSE Russell. Echivalează cu intrarea României în Uniunea Europeană pentru că atunci am avut dintr-o dată acces la o piaţă foarte mare, făceam parte dintr-o piaţă comună şi toate companiile din România aveau acces la o piaţă mai mare. Asta înseamnă şi să intri în acest indice FTSE Russell, înseamnă că dintr-o dată, companiile din România, piaţa de capital din România este văzut, este la un click distanţă de miliarde de euro care vor să fie investiţi. Sunt oameni care se uită în fiecare zi la pieţe, unde să investească bani, sunt miliarde şi miliarde de euro în lumea asta şi de acum pot să investească printr-un click şi în România. Companiile din România pot să se finanţeze mult mai uşor”, a declarat Cîțu.

Ministrul Finanțelor a mai spus că antreprenorii din ţara noastră se schimbă, se uită la forme diferite de finanţare, iar diversificarea este ceea de ajută dezvoltarea. Cîțu a transmis că nu a văzut o susţinere a guvernelor anterioare pentru piaţa de capital și a precizat că a fost realizat un sistem de bonificaţii pentru a ajuta companiile să se capitalizeze.

„Nu ar trebui să trecem foarte uşor peste acest moment în societatea noastră, pentru că mai mult ca oricând arată o schimbare de paradigmă, arată faptul că antreprenorii din România se schimbă, avem alt gen de antreprenori, antreprenori care uită la forme de finanţare diferită, nu doar la finanţare prin sistem bancar,care este o finanţare sănătoasă, e adevărat, dar diversificarea este ceea ce ajută dezvoltarea. Şi finanţarea pe piaţa de capital este o diversificare. (…) Nu am văzut o susţinere a guvernelor anterioare pentru piaţa de capital, nu o vedem nici astăzi a majorităţii parlamentare socialiste, care din contră, a trecut acea lege prin care interzice listarea pe piaţa de capital şi aici nu ştiu dacă este prostie sau este doar oamenii sunt o fac ca să distrugă România. Pentru că listarea pe piaţa de capital înseamnă atragerea de capital, înseamnă investiţii, nu înseamnă că vinzi proprietăţi sau ne vindem ţara. Aşa se finanţează companiile ori prin împrumuturi, ori prin lista şi înseamnă să atragi capital. Nu cred că este prostie, este mai mult rea voinţă. (…) În planul de reconstrucţie a României este un proiect de lege care este foarte important şi care va ajuta piaţa de capital. Aşa ceva nu s-a mai făcut în România până astăzi. Am venit cu un sistem de bonificaţii pentru a ajuta companiile să se capitalizeze în România. O problemă a companiilor din România de care ne-am lovit toţi, şi sistemul financiar-bancar, şi când am avut IMM-Invest, a fost faptul că în România au capital negativ. Am venit cu această măsură de bonificaţii care este cea mai generoasă din Uniunea Europeană pe cinci ani de zile pentru a susţine recapitalizarea companiilor. Multe dintre aceste companii vor folosi piaţa de capital pentru a-şi creşte capitalul. Foarte bine. Noi vrem doar să vedem că se recapitalizează, că trec pe pozitiv pentru că o economie sănătoasă are şi companii sănătoase, companii cu capital pozitiv”, a mai afirmat ministrul Finanțelor.

Premierul Ludovic Orban a afirmat, luni, că trecerea României la statutul de piaţă emergentă secundară „arată o evoluţie pozitivă a Bursei de Valori Bucureşti”, dar consideră că această evoluţie este încă timidă şi intenţia Guvernului este de a sprijini în continuare dezvoltarea Bursei, a pieţei de capital.

„Mă bucur să fiu astăzi aici într-un moment favorabil pentru evoluţia economiei româneşti.  Nu poate exista capitalism fără capital şi fără piaţă de capital. Faptul că România astăzi trece la statutul de piaţă emergentă secundară arată o evoluţie pozitivă a Bursei de Valori Bucureşti, dar din punctul meu de vedere, o evoluţie încă timidă şi din acest motiv intenţia noastră  ca şi Guvern este aceea de a sprijini dezvoltarea în continuare a Bursei, a pieţei de capital. (…) Sunt mai multe măsuri prin care vrem să dezvoltăm piaţa de capital din România: listarea de noi companii de stat la bursă, stimularea persoanelor, participării persoanelor fizice la piaţa de capital prin simplificarea procedurilor fiscale pentru investitorii de retail. De asemenea, dorim să lansăm noi programe de emisiuni de titluri de stat prin intermediul Burseim deja s-au lansat emisiuni de titluri de stat în valoare un miliard de lei şi 168 de milioane de euro. Dorim să încurajăm inclusiv prin măsuri de stimulare chiar de natură fiscală să încurajăm companiile private să se listeze la Bursă astfel încât să aibă posibilitatea de a îşi diversifica sursele de finanţare. Dacă ne uităm la finanţarea companiilor, vom vedea că în România suntem departe de modelul capitalist din ţările dezvoltate în care o mare parte din finanţările companiei se realizează de pe Bursă. Obiectivul este să dezvoltăm aceste instrument fundamental pentru economia de piaţă, care este Bursa de Valori”, a spus Ludovic Orban.

Premierul s-a referit şi la legea care blochează vânzarea de active şi care afectează procesele începute de listare la Bursă a unor companii importante şi a menţionat că aceasta va fi modificată în Parlamentul după alegeri.

„Închei prin a vă spune că în procesul de dezvoltare a pieţei bursiere a apărut din păcate o lege care, nu pot să înţeleg raţiunea pentru care a fost adoptată şi am şi atacat-o la Curtea Constituţională, din păcate, nu ni s-a dat dreptate, care oarecum blochează vânzarea de active, de acţiuni afectând procesele pe care le-am început de listare la Bursă a unor companii importante, cum este, de exemplu, Hidroelectrica. E clar că actuala structura a Parlamentului nu poate permite modificarea acestei lei, dar după alegeri obiectivul nostru este să modificăm această lege pentru că noi vrem ca lucrurile să curgă firesc în continuare şi noi vrem să creem dezvoltare economică, să generăm cu adevărat o dinamică economică şi prin intermediul pieţei de capital, a Bursei de Valori”, a mai spus Orban.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, luni, un mesaj în cadrul evenimentului „Moment istoric: România emergentă”, în care afirmă că trecerea la statutul de piaţă emergentă reprezintă nu doar o performanţă istorică, ci şi o confirmare a potenţialului de dezvoltare de care dispune economia ţării.

„Felicit Bursa de Valori Bucureşti pentru efortul depus în promovarea României la statutul de piaţă emergentă. Este nu doar o performanţă istorică în sine, ci şi o confirmare a potenţialului de dezvoltare de care economia noastră dispune. Sper ca acest nou statut să se transpună în creşterea capitalizării bursiere, pentru ca ţara noastră să devină un jucător important pe pieţele financiare din regiune, tot mai dinamice şi competitive. Cu toţii ne dorim să vedem mai mult capital românesc listat la bursă şi tot mai multe companii care să apeleze la piaţa de capital pentru a-şi finanţa proiectele de investiţii”, spune Iohannis, în mesajul care a fost transmis de către consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu, la evenimentul organizat de Bursa de Valori Bucureşti.

„Aveţi un rol deosebit de important pentru piaţa românească de capital, în special în ceea ce priveşte posibilitatea de a oferi companiilor condiţii cât mai atractive din punct de vedere financiar, capabile să motiveze şi să conducă la listarea cât mai multor firme la bursă. Totodată, este foarte important ca cetăţenii să beneficieze de un sistem financiar modern, prin produse financiare cât mai avantajoase, uşor de accesat şi de gestionat”, se mai arată în mesajul prezidențial.

Potrivit şefului statului, contrar unor anticipări iniţiale, efectele negative ale pandemiei COVID-19 se dovedesc „profunde şi cu bătaie mai lungă în planul economiei reale” şi că în acest context „ne-am putea confrunta cu ample modificări structurale, prin reaşezarea unor sectoare economice sau chiar a unor întregi industrii, cu impact direct nu numai asupra companiilor, ci şi asupra statelor şi cetăţenilor, în general”.

Preşedintele Iohannis a lansat mediului antreprenorial şi celui financiar-bancar provocarea unui efort comun de dezvoltare a educaţiei economice şi financiare, prin implicarea tuturor factorilor relevanţi, de la instituţiile de reglementare până la actorii din sistemul financiar şi universităţile de profil. De asemenea, şeful statului a apreciat că includerea României în rândul pieţelor emergente este „un puternic semnal de încredere pentru investitori, un semnal de speranţă şi predictibilitate pentru întreprinzători, prin creşterea capacităţii lor de finanţare”.

„În plus, ascensiunea noastră în categoria pieţelor emergente are şi potenţialul de a contribui la promovarea imaginii României, ca destinaţie atractivă de business. Însă, pentru a-şi proba eficienţa, piaţa de capital trebuie puternic integrată şi asimilată în economia şi viaţa noastră socială. Prin piaţa de capital se poate dezvolta capitalismul modern din zilele noastre şi tot piaţa de capital are potenţialul de a fi acel motor inteligent prin care România poate creşte spectaculos. Depinde doar de noi să fructificăm această oportunitate deosebită şi să luăm măsurile necesare pentru a beneficia la maximum de toate avantajele nou create, context în care rolul Autorităţii de Supraveghere Financiară şi al Bursei de Valori este esenţial”, conchide Iohannis.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *