România testează la doar 60% din capacitatea maximă. Victor Ponta: „Nu dă bine să avem multe cazuri de Covid pe 6 decembrie”

Victor Ponta, președintele PRO România și candidat la Camera Deputaților, a acuzat vineri autoritățile că testează mult prea puțin în raport cu capacitatea maximă declarată, de 50.000 de teste pe zi. În plus, susține fostul premier, interzicerea testelor rapide antigen de către Agenția Națională a Medicamentului a fost o nouă idee proastă, acestea dovedindu-se, în fapt, foarte utile.

„Noi, la PRO România, am cumpărat acele teste rapide antigen, le facem și noi, colegii mei trebuie să meargă să  împartă pliante, să vorbească cu oamenii. Sunt foarte eficiente, unde a ieșit pozitiv, i-am trimis la PCR și s-a confirmat că sunt pozitivi. La începutul acestei săptămâni s-a dat o dispoziție ca aceste teste rapide să nu mai fie comercializate. M-am uitat din nou, Comisia Europeană le recomandă, OMS le recomandă, Slovacia și-a testat toată populația cu aceste teste antigen, Austria și-a testat toată populația, toată lumea le folosește. Și m-am întrebat, de ce nu testăm în România? Cu o capacitate de 50.000 de teste PCR, testăm 30.000. Băgăm oamenii în carantină, dar nu-i testăm. Pe profesori nu-i testăm, pentru a putea redeschide școlile. Nu am decât o singură explicație: nu dă bine să avem multe cazuri pe 6 decembrie. Nu dă bine la discursul public al domnului Iohannis și al domnului Orban, care spun că ce bine au gestionat ei pandemia și uite că stăm la platoul de 10.000 de îmbolnăviri pe zi, și ne pare rău, pentru că este vorba despre 200 de persoane care își pierd viața în fiecare zi. (…) Sper după 7 decembrie să se apuce să testeze. Până va veni vaccinul, dacă nu testăm, nici nu vom reuși să stăpânim pandemia. Ținem închis aiurea școli, orașe. Testele acelea rapide, despre care vă spuneam și pe care eu și alți colegi le facem, au fost interzise, asta este absolut inacceptabil. Noi nu am venit cu un program mare de guvernare, cum au venit alții. Aveam, când eram la PSD, program de guvernare de 50 de pagini și nu-l citeam decât noi. Acum am venit cu 5 măsuri, iar una dintre ele programul național de testare: testăm cât mai mult, decontăm testele din privat, că 400 de lei testul la privat e foarte mult pentru mulți oameni. Probabil că acum nu dă bine să fie multe cazuri, dar sper ca după 6 decembrie să testăm”, spune Ponta.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.