România, ţara cu cei mai PUȚINI absolvenţi de studii superioare din UE

România este ţara cu cei mai puţini absolvenţi de studii superioare din Uniunea Europeană. Suntem, de altfel, şi ţara în care tinerii se angajează în cu totul alte domenii faţă de cele pentru care s-au pregătit. Tinerii care pot simplifica procese de lucru într-o companie sau care sunt capabili să dezvolte un produs sunt cei mai ofertaţi viitori angajaţi. Anul acesta, patru candidaţi concurează pe un loc bugetat la Facultatea de „Automatică şi Calculatoare” de la Politehnica din Bucureşti, pepinieră chiar şi pentru Silicon Valley.

Cei care termină Automatică şi Calculatoare reuşesc să se angajeze încă de pe băncile şcolii, chiar din anul 2 sau 3. Un salariu de început pentru un astfel de student porneşte de la 800 de euro şi poate să fie chiar şi de 1000 pentru un programator la început de carieră.

Mihnea Costoiu, rector Politehnica din Bucureşti: Circa 20% vor să plece la studii sau vor să se angajeze. Acum 10 ani procentul era invers, 80% plecau.

După un an în care pandemia a blocat forţa de muncă şi a silit-o să se reinventeze, acum, recrutorii au din nou nevoie să facă angajări. Se caută programatori, ingineri, chirurgi sau analişti financiari. Tinerii vor să ştie o meserie atunci când termină facultatea, arată topul universităţilor cu cei mai mulţi candidaţi pe locurile susţinute de stat. Însă, anual, o treime dintr-o generaţie abandonează studiile încă din primul an. Aşa ajungem să fim pe ultimul loc în UE la numărul tinerilor cu studii superioare, arată Eurostat. În plus, jumătate dintre absolvenţi intră direct în şomaj. Fie nu îşi aleg corect cariera, fie şcoala nu îi mai pregăteşte pentru viaţă. Aşa că multora le e mai uşor să preia afacerea familiei, spun profesorii.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.