Spread the love

În România, militarii nu au voie să facă politică, însă: pe postere, bannere, în ziare, în format electronic sau în alte medii de difuzare” campania electorală pentru purtătorii hainei militare este permisă!

37 de zile. Atât am așteptat pentru un răspuns din partea Ministerului Apărării Naționale la o întrebare simplă: ai voie sau nu ai voie ca militar în rezervă să porți uniforma în timpul campaniei electorale? (Cazul concret semnalat: 22 mai, 2016, în plină campanie electorală, în baza Ordinului nr. M.146/2003 sau Art. 65, alin. (3), din Legea 115/2015).

Cu două zile înainte de expirarea termenului legal de 30 de zile, le-am transmis domnilor de la MapN că intră într-o zonă periculoasă a lipsei de transparență.Aveam să aflu că nu a fost vina lor. Au primit solicitarea mea în baza Legii 544/2001, privind liberul acces la informațiile de interes public, revenind cu răspunsul care a început așa: „Urmare la solicitarea dumneavoastră, vă transmitem răspunsul primit de la Statul Major General”. 

A fost nevoie de poziția Statului Major General, ca să se pronunțe în privința unui militar dornic din cale afară să iasă anticipat la pensie, care ulterior să ne explice cum și-a dorit el să salveze Constanța, bătând monedă pe experiența militară pe care a practicat-o din birou. Când haina militară a dat greș, ne-a explicat cât de familist e, copiii să fiind plecați din țară, ambii cu probleme serioase comportamentale. Când și asta a eșuat, ne-a explicat că îi place cultura, dar nu mai fusese de mulți ani la o piesă de teatru. Când toate au eșuat, ne-a explicat cum el este, de fapt, adevăratul salvator, iar cine i se opune este un om rău, plătit de oricine, nici nu contează, doar să îi facă lui rău, comportament tipic oricărui politruc galonat și ieftin.

În timpul campaniei electorale pentru alegerile locale din 5 iunie, domnul Vergil Chițac (candidatul PNL la Primăria Constanța), întrucât despre el este vorba, nu a ezitat să apară în mediul online cu fotografii în care purta uniforma militară.

Bine, bine, am putea spune, și chirurgul se poate lăuda cu bisturiul, ca să-l recunoasă oamenii. Și sculptorul poate vrea să intre în politică, afișându-și în poza de promovare o operă personală. Dar… (DAR!) când vine vorba de un militar, treburile se schimbă!

Și sunt strigătoare la cer când vorbim de un militar care s-a grăbit să își arunce haina militară la gunoi, ca să intre în politică, apoi să își scoată haina respectivă de la naftalină, ca să ne explice cât de militar e și oamenii neapărat trebuie să știe asta!

Campania electorală s-a terminat. Vergil Chițac a pierdut.

Rămân însă niște întrebări fără răspuns: de ce a preluat șefia Asociației Civice pentru Constanța de la Gabriel Comănescu, asociație care se bătea cu pumnul în piept în urmă cu jumătate de an că va salva Constanța, dar din data de 5 iunie parcă zici că nu mai există? De ce nimeni nu știe unde este sau ce face Vergil Chițac, acest gladiator și Mesia al Constanței în timpul campaniei electorale?

Din punct de vedere politic, știm: Vergil Chițac a pierdut, așa că nu îl mai interesează nimic, ceea ce înseamnă că nu îl interesa nici înainte și nu l-ar fi interesat nici după, dacă ar fi câștigat. Din punct de vedere militar, însă, experiența domniei sale trage un semnal de alarmă în orașul de la malul mării, poartă a țării, punct important geostrategic.

Iată răspunsul pe care l-am primit de la Statul Major General și pe care îl redau integral:

„Pentru cadrele militare în rezervă sau în retragere, cărora li s-a acordat dreptul să poarte uniforma militară, se aplică prevederile Ordinului nr. M.146/2003 privind ocaziile în care se poartă uniforma militară de către cadrele militare în rezervă şi în retragere. În conformitate cu ordinul menţionat, “militarilor în rezervă sau în retragere le este interzis portul uniformei militare atunci când participă la şedinţe, întruniri, manifestaţii de orice fel şi emisiuni televizate organizate de instituţii, partide, organizaţii politice sau apolitice, cu excepţia activităţilor cu caracter militar sau a manifestărilor oficiale” prevăzute în acelaşi ordin, nefiind interzisă folosirea fotografiilor cadrelor militare în uniformă pe postere, bannere, în ziare, în format electronic sau în alte medii de difuzare”.

Astfel, aflăm de la Statul Major General că nu doar domnul Vergil Chițac, ci ORICE MILITAR AL ARMATEI ROMÂNE poate să „defileze” în uniforma militară în zonele specificate de Statul Major General.

Într-o țară în care indiferența și nepăsarea dictează, o astfel de „scăpare” sau vid legislativ în materie de siguranță națională asigură drumul liber spre dictatura militară!

Nu înțeleg de la un ONG sau de la o asociație de locatari, ci de la Statul Major General, că un militar poate să candideze din partea unui partid politic, să se afișeze în uniforma militară în timpul campaniei electorale, cam pe oriunde vrea el, adică „pe postere, bannere, în ziare, în format electronic sau în alte medii de difuzare”, ceea ce înseamnă că dacă un tanc care ar trage mâine, de exemplu, nestingherit, în Casa Poporului, ar fi cam legal. Termenul „cam” l-am folosit intenționat, întrucât „cam”, „oarecum”, „posibil să…”, „fiind așa și nefiind așa…” sau „teoretic…” sunt termeni foarte folosiți de instituțiile statului care vor să fenteze legea.

În fine, constănțenilor le-a trecut glonțul dictaturii pe la ureche, însă mă încăpățânez să aduc aminte de 9/11 nu al SUA, din 2011, ci din 1973, când un militar la fel de inocent și de rezervist, Augusto José Ramón Pinochet Ugarte, a ajuns la putere în Chile printr-o lovitură de stat, împotriva președintelui ales în mod democratic, Salvador Allende. Cei doi au fost prieteni, până când, probabil, Augusto Pinochet și-a dat seama că Statul Major General al Chile era cam la fel de incompetent, inutil și dezastruos ca cel de azi din România și s-a gândit să nu mai fie un fraier. Culmea e că Allende, câștigător al alegerilor democratice, l-a numit pe Pinochet șef suprem al armatei, iar la doar o lună după această numire Pinochet a demarat lovitura de stat, termen scurt, fulgerător, cum îi șade bine un militar.

augusto-pinochet-and-salvador-allende

 (Augusto Pinochet și Salvador Allende)

Guvernul chilian estimează că peste 3.000 de oameni au fost uciși în intervalul de timp în care Pinochet s-a aflat la putere, perioadă pe care o putem numi „democratică”, la fel cum ar numi-o orice general al Armatei Române care ar profita de incredibila prostie a Statului Major General și ar transforma țara într-o baie de sânge, pentru că: MApN nu se implică în politică, dar militarii au voie să poarte uniforma în timpul campaniei electorale „pe postere, bannere, în ziare, în format electronic sau în alte medii de difuzare”!

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *