România SPRIJINĂ FINANCIAR protestele anti-Lukașenko din Belarus

Ministerul Afacerilor Externe a transferat, marţi, o contribuţie financiară voluntară în valoare de 100.000 de euro pentru „susţinerea societăţii civile şi a presei independente” din Belarus.

Manifestații de amploare, cu sute de mii de protestatari, au loc în Belarus după alegerile prezidențiale din 9 august câștigate de Aleksandr Lukaşenko. Opozanții regimului spun că alegerile au fost fraudate și cer un nou scrutin electoral. Au avut loc lupte de stradă cu focuri de armă și arestări, între poliție și manifestanți. Majoritatea șefilor opoziției au fugit din țară după alegeri.

Contribuţia României a fost transferată Organizaţiei European Endowment for Democracy (EED), instituţie europeană specializată în acordarea de asistenţă pentru proiecte de consolidare a democraţiei şi drepturilor omului în vecinătatea Uniunii Europene, arată un comunicat MAE. Astfel, România se alătură celorlalţi parteneri din UE, state membre şi instituţii, care dezvoltă proiecte în parteneriat cu EED, în beneficiul direct al societăţii civile din Belarus.

„În aceste zile, societatea civilă şi presa independentă din Belarus, supuse unor presiuni sistematice, luptă pentru democraţie. Această susţinere din partea României are ca obiectiv împlinirea aşteptărilor legitime ale cetăţenilor din Belarus, mai ales în condiţiile în care sprijinirea evoluţiilor şi reformelor democratice constituie baza cooperării UE cu statele din Parteneriatul Estic”, a declarat ministrul Bogdan Aurescu, care a aprobat acordarea contribuţiei financiare voluntare menţionate.

Ministerul român reiterează că „România rămâne un susţinător consecvent al consolidării democraţiei în Vecinătatea Estică a Uniunii Europene, considerând că respectarea valorilor şi principiilor democratice este în măsură să asigure securitate, stabilitate şi prosperitate, atât pentru cetăţenii statelor din Vecinătatea Estică, cât şi pentru regiune în ansamblu”.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *