România se ÎNARMEAZĂ: Achiziții militare de miliarde de euro

România și Polonia vor primi o parte din cei 12.000 de militari americani retrași din Germania. În prima fază, SUA suplimentează efectivele militare din Polonia, statul polonez fiind nevoit să cheltuiască aproximativ două miliarde de euro pentru construirea unor facilități: crearea unui comandament, o unitate de informații, centre de debarcare a tehnicii și de sprijin a forțelor și infrastructurii pentru o brigadă blindată, o brigadă de elicoptere și un batalion de sprijin.

România găzduiește deja 1.500 de militari americani la baza de la Mihail Kogălniceanu, Deveselu și comandamentele NATO. Țara noastră are un proiect, întins pe zece ani, de două miliarde de euro pentru modernizarea bazei constănțene. La capitolul achiziții, România a cumpărat deja de aproximativ opt miliarde de euro echipamente militare americane. Între timp, în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu este în curs de dislocare detașamentul Forțelor Aeriene Regale Canadiene care va executa misiuni de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) alături de militari aparținând Forțelor Aeriene Române, sub comandă NATO. Potrivit Ministerului Apărării, militarii români și canadieni vor executa, în perioada septembrie-decembrie, misiuni cu aeronave CF-188 Hornet, F-16 Fighting Falcon și MiG-21 LanceR. Detașamentul canadian este format din aproximativ 145 de piloți și membrii ai personalului tehnic, cu șase aeronave CF-188 Hornet. Detalii, AICI!

Statul român pregătește noi achiziții militare, în valoare de mai multe miliarde de euro, Ministerul Apărării Naționale (MApN) obținând deja aprobarea Comisiilor de Apărare ale celor două camere ale Parlamentului pentru inițierea procedurilor de atribuire a contractelor aferente unui număr de cinci programe de înzestrare a Armatei. Valoarea totală estimată a acestor programe este estimată la peste 3,5 miliarde euro.

OUG nr. 114/2011 privind atribuirea anumitor contracte de achiziții publice în domeniile apărării și securității prevede că „Autoritatea contractantă are obligația de a solicita aprobarea prealabilă a Parlamentului României pentru inițierea procedurii de atribuire, în cazul în care valoarea estimată a contractului, fără TVA, este egală sau mai mare decât echivalentul în lei a 100.000.000 euro” și că legislativul, „prin comisiile reunite de apărare, ordine publică și siguranță națională, se pronunță cu privire la respectiva solicitare în termen de 30 zile de la primirea acesteia”.

Cel mai costisitor dintre programele de înzestrare pregătite pentru lansare de către MApN este cel care vizează achiziția a 27 de sisteme integrate de arme SHORAD-VSHORAD, a căror principală misiune este apărarea aeriană la înălțimi și distanțe foarte mici, mici și medii. Programul a fost supus inițial aprobării parlamentare în 2017, fiind vorba atunci despre 21 de sisteme, estimate la 2,1 miliarde euro plus TVA, prima etapă de achiziție a componentelor având costuri estimate de 1,37 miliarde euro plus TVA.

Pe locul 2 la costuri se situează achiziția a 138 de sisteme portabile de rachete antiaeriene cu bătaie apropiată/rază foarte scurtă de acțiune MANPAD, destinate forțelor aeriene și navale. Contractul este estimat la 307 milioane euro plus TVA.

Un cost estimat de 276,7 milioane dolari plus TVA are achiziția a 7 sisteme tactic-operative de drone UAS clasa II, plus pachet de suport logistic inițial. MApN a anunțat în mai că Elbit Systems din Israel, Avioane Craiova și Romaero au semnat un Memorandum de Înțelegere pentru cooperare în domeniul UAS.

Aproape 100 milioane euro plus TVA va costa revitalizarea și modernizarea unui număr de 10 aeronave IAR-99 Standard, în varianta IAR-99 Standard Modernizat, pentru trecerea la zborul pe aeronavele F-16. În aceiași bani intră și „menținerea capabilității aeriene de sprijin aerian apropiat și intervenție împotriva țintelor aeriene de viteză mică, prin revitalizarea și eliminarea obsolescenței sistemelor avioanelor IAR-99 Șoim (10 aeronave). Pentru prima componentă a achiziției, a fost semnat foarte recent un contract de 275 milioane lei cu compania de stat Avioane Craiova, care va fi declarată Centru național de mentenanță IAR 99.

MApN mai pregătește și achiziția unui sistem complet de minimum trei instalații mobile de lansare rachete antinavă (SIML), contract estimat la 200 milioane euro plus TVA. Demersurile inițiale în acest sens au fost lansate în 2018, când achiziția era estimată la 164 milioane euro, însă procedura nu a mai fost finalizată. Acum, în urma unui studiu de concept, bazat și pe informații de la producători din țări NATO, MApN a ajuns la concluzia că „singurul sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă modern, testat și livrat către forțe armate aliate, complet operațional, este sistemul bazat pe racheta Naval Strike Missile (NSM)”, sistem care urmează să fie achiziționat de la Guvernul Statelor Unite, printr-un contract de tip Foreign Military Sales (FMS), potrivit unui document al ministerului, unde se precizează că programul de înzestrare este planificat a fi realizat până în 2024. Modelul NSM este dezvoltat de Raytheon în parteneriat cu norvegienii de la Kongsberg Defence Aerospace.

În această lună au început să sosească în România o parte din echipamentele principale din compunerea primului sistem PATRIOT de rachete sol-aer cu bătaie mare care va intra în dotarea Forțelor Aeriene Române. Potrivit unei informări de miercuri a MApN, echipamentele și materialele aferente vor fi transportate la Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană „General de brigadă Ion Bungescu” de la Capu Midia, jud. Constanța, unde se va desfășura testarea de acceptanță și recepția a primului sistem de rachete. Detalii, AICI!

Forțele Navale mai… așteaptă

Ministerul Apărării Naţionale precizează că decizia Curţii de Apel Bucureşti pronunţată luni, 13 iulie, în dosarul nr. 21131/3/2019, reprezintă un pas major în clarificarea aspectelor legale referitoare la achiziţia corvetelor multifuncţionale, dar instituţia militară va semna contractul de achiziţie doar după soluţionarea tuturor dosarelor aflate în instanţă. În acest moment, conform MApN, pe rolul instanţelor de judecată sunt înregistrate în total trei dosare în care compania Damen Schelde Naval Shipbuilding (SNS) BV, a formulat cereri în contradictoriu cu Guvernul României sau Ministerul Apărării Naţionale. Detalii, AICI!

Avioane Fighting Falcon

În ziua în care Rusia a amenințat România, încă două avioane second-hand de tip F-16 Fighting Falcon au ajuns în țară. Primele două aeronave F-16 Fighting Falcon din noul lot de cinci care vor intra în dotarea Forțelor Aeriene Române au sosit pe 14 august din Portugalia, la Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță”, de la Borcea. Următoarele două aeronave vor fi livrate până la sfârșitul acestui an, iar ultima, în primul trimestru al anului 2021. Cele cinci aeronave sunt în configurație M5.2, la fel ca celelalte 12 care se află deja în dotarea Armatei României. Reprezentanții MApN au precizat că achiziția a încă cinci aeronave F-16 Fighting Falcon și a pachetului de bunuri și servicii aferent va asigura creșterea securității României prin executarea permanentă a apărării spațiului aerian național/NATO, pe timp de pace și în situații de criză, prin Serviciul de Luptă Permanent – Poliție Aeriană, sub comanda NATO.

fighting falcon
Avioane Fighting Falcon

Achiziția celor cinci aeronave a fost făcută conform Legii pentru continuarea dezvoltării capabilităţii operaţionale aeriene cuprinse în Etapa de tranziţie iniţială a Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului „Avion multirol al Forţelor Aeriene” care a fost publicată în Monitorul Oficial pe data de 19.12.2019. În aceeași lună a fost semnat și contractul cu Guvernul Republicii Portugheze pentru achiziția aeronavelor, din excedentul acestei țări, precum și a unui pachet de bunuri și servicii care include, printre altele, modernizarea avioanelor la un standard superior, elemente de suport logistic și instruirea personalului tehnic ingineresc. Pentru achiziţionarea pachetului de bunuri şi servicii complementare sunt în curs de atribuire Guvernului Statelor Unite ale Americii contracte de tip Letter of Offer and Acceptance – LOA, specifice Programului Foreign Military Sales – FMS. Programul va permite și creșterea nivelului de instruire a personalului tehnic ingineresc, precum și crearea capabilității de reparații capitale pentru motoarele ce echipează avioanele F-16. Forțele Aeriene Române mai au în dotare 12 aeronave F-16 Fighting Falcon, care execută deja misiuni de poliție aeriană. Prin Hotărârea CSAT din 27.09.2012 a fost aprobată Concepția de realizare graduală a capabilității de apărare aeriană în cadrul programului ”Avion multirol al Forțelor Aeriene” care prevede realizarea graduală a capabilității operaționale aeriene finale, reprezentată de trei escadrile de luptă dotată cu câte 16 avioane multirol fiecare.

Pentru aceasta, au fost semnate contracte cu Guvernul Republicii Portugheze și Guvernul SUA pentru achiziționarea a 12 avioane F-16. Aeronavele au fost livrate în perioada 2016-2017: șase la 29.09.2016, trei la 15.11.2016 și alte trei la 28.09.2017. Ulterior sosirii în țară a lotului de cinci aeronave, toate cele 17 aparate de zbor F-16 Fighting Falcon vor trece printr-un program de modernizare la standardul M6.5R. Operatorul SC AEROSTAR SA – Centrul de mentenanță pentru aeronavele F 16 din dotarea Armatei României, va asigura mentenanţa pentru acest tip de aeronave, după ce Statul Major al Forțelor Armate și această societate au încheiat recent un protocol de colaborare.

În contextul atribuirii a 2% din PIB pentru apărare și având în vedere obiectivele şi misiunile asumate de Forţele Aeriene Române la nivel naţional şi internaţional, dar şi nevoia tot mai mare de a asigura un nivel ridicat al disponibilităţii flotei de avioane F-16, viziunea Guvernului României este de a reconecta industria naţională de apărare la ritmul de dezvoltare tehnologică necesar participării cu produse competitive la programele majore de înzestrare pe care le derulează Armata României. S.C. Aerostar S.A., cu o prezenţă de peste 60 de ani pe teritoriul naţional, are o istorie importantă în cooperarea cu Forţele Aeriene Române şi participă de mai mulţi ani la programe de anvergură în domeniul aviaţiei militare.

Tot pe 14 august, MApN anunța că prin Direcția Generală pentru Armamente, și Avioane Craiova S.A. s-a semnat, la Craiova, în prezența premierului Ludovic Orban și a ministrului Nicolae Ciucă contractul pentru „Revitalizarea și modernizarea a 10 aeronave IAR-99 Standard din dotarea Ministerului Apărării Naționale în configurația IAR-99 SM”.

Contractul, în valoare de 275 de milioane de lei fără TVA, are o durată de patru ani, ultima aeronavă modernizată urmând a fi livrată în termen de 48 de luni de la semnarea documentului. Ministrul a apreciat importanța semnării acestui contract atât pentru Armata României, cât și pentru industria națională de apărare, și a exprimat speranța că „prima aeronavă modernizată va intra în testele de verificare după 22 de luni”.

Obiectivul principal al revitalizării și modernizării avioanelor IAR-99 Standard în varianta IAR-99 Standard Modernizat – IAR-99 SM este realizarea unor aeronave de școală și antrenament necesare pregătirii avansate a piloților pentru trecerea la zborul pe aeronavele F-16 Fighting Falcon din dotarea Forțelor Aeriene Române. Totodată, programul de înzestrare are ca scop menținerea capabilității aeriene de sprijin aerian apropiat și intervenția împotriva țintelor aeriene de viteză mică.

„Prin acest program, dincolo de antrenamentul de zbor, piloții vor putea fi pregătiți și pentru antrenamentul de luptă și vor folosi această capabilitate pentru sprijinul aerian în acțiuni militare concrete”, a spus ministrul Ciucă.

Prin semnarea contractului cu Avioane Craiova S.A, Ministerul Apărării Naționale respectă strategia asumată în implementarea programelor majore de înzestrare, respectiv angajarea, la nivelul maxim posibil, a resurselor din industria de apărare din România. Lucrările de revitalizare și modernizare ale aeronavelor IAR-99 Standard la Avioane Craiova S.A. se vor realiza și prin implicarea altor operatori economici români și străini, ceea ce va conduce la dezvoltarea pe orizontală a industriei naționale.

Pe 20 mai, Pentagonul a anunţat semnarea unui contract de peste 400 milioane de dolari cu firma Lockheed Martin pentru implementarea unor sisteme moderne de comunicaţii, navigare şi ţintire, ziua şi noaptea, printre care Sniper, Infrared Search and Track – IRST şi Low Altitude Navigation and Targeting Infrared for Night – LANTIRN, pentru 25 de ţări, printre care şi România. Contractul va fi finalizat până în mai 2025. Detalii, AICI!

Misiuni externe

În plan extern, o concentrare specială a MApN este în Mali. Militarii români aflați în Misiunea Multidimensională Integrată ONU de Stabilizare în Republica Mali (MINUSMA) sunt în siguranță și își desfășoară activitățile conform programului normal, detașamentul Carpathian Pumas se află, de la începutul misiunii, în baza ONU Camp Castor, din Gao, aflată la o distanță de peste 1.000 de kilometri de capitala Bamako.

Din luna octombrie 2019, România contribuie, pentru o perioadă de un an, la eforturile internaționale de menținere a păcii în Mali cu un detașament al Forțelor Aeriene Române format din 120 de militari și 4 elicoptere IAR-330 Puma L-RM.

Pe 10 august, un elicopter IAR-330 Puma L-RM din cadrul detașamentului Carpathian Pumas a fost avariat de o furtună. Aeronava se afla la sol, în baza Douentza din Mali. Niciun militar nu a fost rănit în urma acestui incident. Militarii români executau, cu două elicoptere IAR-330 Puma L-RM, o misiune de recunoaștere și aterizaseră pentru realimentare pe Baza ONU din Douentza, înainte de a se întoarce în locația de bază din Gao. Pe timpul staționării în Baza Douentza, s-a manifestat o furtună violentă, în urma căreia unul dintre cele două elicoptere a fost răsturnat.

Discuții cu partenerii NATO

Pe 7 august, ministrul Ciucă și șeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu s-au întâlnit, la sediul MApN, cu șeful Forțelor Terestre ale Armatei SUA, generalul James C. McConville, însoțit de șeful Forțelor Terestre ale Armatei SUA dislocate în Europa, general-locotenent Christopher G. Cavoli, în cadrul unei vizite pe care oficialii americani au efectuat-o în România în perioada 7-9 august.

Pe parcursul convorbirilor oficialii români şi americani au discutat despre parteneriatul strategic dintre țara noastră și SUA în domeniul apărării, despre perspectivele de intensificare a cooperării în domeniul militar cât și despre reconfigurarea forţelor militare americane din Europa, în sprijinul consolidării posturii de descurajare şi asigurării Aliaţilor de pe Flancul Estic al NATO.

Ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, a reiterat că România „salută intenţia SUA de a-și suplimenta efortul în sprijinul securităţii la Marea Neagră, printr-o prezenţă rotaţională continuă” și a amintit în acest context că militarii americani sunt oricând bineveniți în țara noastră.

Ministrul apărării naționale a fost de părere că angajamentul SUA în regiune este de o importanţă strategică deosebită şi că reprezintă un factor esenţial în sprijinul susţinerii şi consolidării securităţii pe segmentul sudic al Flancului Estic al NATO.

„Trebuie să continuăm să implementăm în continuare măsuri de descurajare şi apărare în regiunea Mării Negre, similare cu cele din Marea Baltică” – a subliniat ministrul român al Apărării.

Referindu-se la parteneriatul strategic România-SUA, ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a apreciat că, „dincolo de palierele economice și politice ale parteneriatului ce ne leagă, salut angajamentul continuu și solidar al SUA, printr-o prezență militară robustă în România”.
Un alt subiect important pe agenda discuțiilor a fost procesul de transformare și modernizare a Armatei României, de adaptare la provocările generate de contextul geostrategic din zona țării noastre. În context, şeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, a amintit că la nivelul SMAp se realizează proiecţii tactice şi strategice pentru a asigura o dezvoltare sustenabilă şi eficientă, care să permită realizarea unui grad ridicat de interoperabilitate cu aliaţii.

„Suntem încrezători în planurile noastre ambiţioase de modernizare la nivelul tuturor categoriilor de forţe şi în investiţiile viitoare destinate creării unui pachet de forţe sustenabil, capabil să permită desfăşurarea tuturor misiunilor ce ne revin. În perioada imediat următoare, vor intra în dotarea forţelor armate ale României două dintre cele mai moderne sisteme operate și de armata americană – HIMARS şi PATRIOT, țara noastră fiind primul stat aliat de pe flancul estic care va deține aceste sisteme”, a mai spus generalul-locotenent Daniel Petrescu.

„Cooperarea strânsă cu aliați puternici precum România reprezintă un factor esențial în promovarea intereselor comune de securitate,” a declarat generalul McConville. Șeful Forțelor Terestre SUA a subliniat, pe acest palier, „planurile armatei americane de a disloca, pe bază rotațională, mai multe efective în zona Mării Negre și în special în România ceea ce demonstrează „angajamentul continuu al SUA pentru o Europă puternică”.

Generalul-maior Iulian Berdilă și generalul James C. McConville au avut, la sediul Statului Major al Forțelor Terestre, și discuții aplicate despre exercițiile bilaterale și multinaționale planificate pentru acest an – în condițiile pandemiei de COVID-19 – și pentru 2021, cât și despre dezvoltarea infrastructurii necesare dislocării forţelor aliate şi ale SUA și pregătirii în comun în țara noastră.

Un alt subiect abordat de cei doi oficiali militari a fost misiunea din Afganistan, unde militarii români și americani au misiuni comune și un parteneriat bazat pe solidaritate și profesionalism. „Nivelul de interoperabilitate între aliați este unul peste așteptări, ne instruim împreună și dezvoltăm substanțial oportunitățile din punct de vedere bilateral și aliat”, a apreciat șeful Forțelor Terestre Române.

„Am discutat astăzi despre semnificația relației noastre și importanța creșterii cooperării militare. Forțele Terestre ale României și Statelor Unite au o lungă istorie în soluționarea unora dintre cele mai presante provocări de securitate. Soldații americani se antrenează în mod constant cu aliații români pentru creșterea capacității combative și o fac chiar și acum, în timp ce noi vorbim aici”, a concluzionat generalul american James C. McConville.

Pe 26 și 27 august, ministrul Ciucă a participat la Berlin, la Reuniunea informală a miniștrilor apărării din statele membre ale UE, care s-a desfășurat sub egida Președinției germane a Consiliului Uniunii Europene, și la Conferința statelor participante la Conceptul Națiunilor Cadru (Framework Nations Concept – FNC), în format al miniștrilor apărării din statele membre ale grupării-cadru coordonate de Germania (DEU FNC). Agenda reuniunii a inclus dezbateri privind angajamentele operaționale ale UE și modul de dezvoltare a cooperării cu partenerii, viitorul instrument de orientare al Uniunii Europene în domeniul securității și apărării – Busola strategică, precum și privind conceptul de cultură europeană de securitate și apărare în context post-Covid. Conferința statelor participante la Conceptul Națiunilor Cadru s-a concentrat pe dezbaterea și aprobarea Raportului de progres nr. 4 al Grupării de tip națiune cadru coordonată de Germania (DEU FNC). Raportul reflectă evoluțiile înregistrate în cadrul acestei grupări în perioada 2019-2020, precum și activitățile desfășurate pe cele două paliere ale inițiativei: constituirea de mari unități și, respectiv, domeniile de capabilități identificate în vederea intensificării cooperării – (capability clusters). La activități au fost invitați să participe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și subsecretarul general al ONU pentru operații în sprijinul păcii, Jean – Pierre Lacroix.

Miercuri, Ciucă a avut o întâlnire bilaterală cu omologul din Republica Federală Germania, Annegret Kramp-Karrenbauer, în marja Reuniunii miniștrilor apărării ai statelor membre ale UE, care are loc la Berlin. Subiectele de discuție au vizat dezvoltarea cooperării bilaterale în domeniul apărării în cadrul Alianței Nord-Atlantice, al Uniunii Europene și Organizației Națiunilor Unite. În context, ministrul Ciucă a exprimat întreaga disponibilitate a țării noastre de a sprijini Președinția germană a Consiliului Uniunii Europene și a accentuat importanța pe care o acordă România consolidării cooperării între NATO și UE. De asemenea, a subliniat oportunitățile de cooperare oferite de mecanismele și instrumentele Uniunii Europene. Cei doi oficiali au punctat, cu aceasta ocazie, și o serie de elemente privind postura de apărare și descurajare a NATO, precum și privind situația de securitate din estul Mării Mediterane și din regiunea Mării Negre. În finalul discuțiilor, cei doi miniștri au convenit asupra necesității intensificării cooperării bilaterale în domeniul apărării. Detalii, AICI!

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.