România se împrumută la dobânzi RECORD! Cîțu: „Încrederea se câştigă greu şi se pierde foarte uşor…”

Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, joi, 817,4 milioane de lei de la bănci, prin două emisiuni de titluri de stat, potrivit datelor transmise de Banca Naţională a României (BNR). Astfel, Finanţele au atras 485 de milioane de lei printr-o emisiune de obligaţiuni de stat tip benchmark cu maturitate la 88 de luni, la un randament mediu de 6,49%, şi 332,4 milioane de lei, printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont pe o lună, la un randament de 4,38%.

Vineri este programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 30 de milioane de lei la randamentul stabilit joi pentru obligaţiuni. Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna martie 2022, împrumuturi de la băncile comerciale de 4,2 miliarde de lei, din care 800 de milioane de lei prin două emisiuni de certificate de trezorerie cu discont şi 3,4 miliarde de lei prin nouă emisiuni de obligaţiuni de stat. La acestea se poate adăuga suma de 510 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni. Suma totală, de 4,71 miliarde de lei, este cu 520 milioane lei sub cea de 5,23 miliarde de lei programată în luna februarie şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Ministerul Finanţelor a plătit joi pentru un împrumut o dobândă de 6,53%, susţine liderul PNL, fostul premier Florin Cîţu, afirmând că este cea mai mare dobândă din 17 decembrie 2012.

MF a plătit astăzi pentru un împrumut o dobândă de 6,53%. Cea mai mare dobândă din 17 decembrie 2012 şi până astăzi. Încrederea se câştigă greu şi se pierde foarte uşor”, a scris Cîţu.

În urmă cu o săptămână, el avertiza că România s-a împrumutat la cea mai mare dobândă din ianuarie 2013 şi până în 3 martie. Cîţu a susţinut în repetate rânduri că există o creştere a costului la care se împrumută statul român, afirmând că soluţiile trebuie să vină de la cei care sunt plătiţi de cetăţeni să vină cu soluţii şi să ne arate în ce direcţie mergem.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.