România se implică DIRECT în RECONSTRUCȚIA Ucrainei și analizează posibilitatea de a livra ARMAMENT

România va analiza solicitările Executivului de la Kiev privind furnizarea de arme către Ucraina, a afirmat, miercuri, premierul Nicolae Ciucă.

„Am avut o decizie prin care am asigurat transferul de echipament de protecţie şi muniţie. În continuare analizăm solicitările pe care Guvernul ucrainean le va înainta şi, în funcţie de aceasta, vom lua o decizie„, a precizat prim-ministrul, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Premierul Nicolae Ciucă, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, s-au întâlnit marţi, la Kiev, cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Cea mai importantă perioadă a timpului pe care am petrecut-o la masa discuţiilor a fost cea legată de demersurile economice şi umanitare pe care România poate să le acorde. În momentul de faţă, economia Ucrainei este foarte afectată. Exportul de produse cerealiere, de produse agroalimentare reprezentau o contribuţie importantă la PIB-ul Ucrainei”, a arătat Ciucă.

Potrivit premierului, „preocuparea principală este şi cea economică, dincolo de efortul pe care poporul ucrainean îl face, să poată să facă faţă invaziei armatei ruse”.

Şeful Guvernului de la Bucureşti a afirmat că România este disponibilă să se implice în procesul de reconstrucţie a Ucrainei şi deschisă la găzduirea unor companii care nu îşi mai pot desfăşura activitatea pe teritoriul Ucrainei.

Preşedintele Zelenski a subliniat că minoritatea română din Ucraina va beneficia de aceleaşi drepturi, ‘în oglindă’, precum beneficiază minoritatea ucraineană în România”, a mai spus Nicolae Ciucă.

Premierul României, Nicolae Ciucă, a efectuat o vizită de lucru în Ucraina, unde a avut mai multe întâlniri cu oficiali de top ucraineni, printre care premierul Denîs Şmîhal sau președintele Volodimir Zelenski. Șeful Guvernului susține că țara noastră se va implica în mod direct în reconstrucția Ucrainei, după ce războiul se va termina.

Premierul Şmîhal, cât și și președintele Zelenski și-au exprimat disponibilitatea și, în momentul în care va exista o proiecție de plan, vom dezvolta în mod bilateral modalitățile în care România va participa la procesul de reconstrucție. Este, de asemenea, important de subliniat – am oferit disponibilitatea ca parte din companiile ucrainene care nu își mai pot desfășura activitatea pe teritoriul Ucrainei să se poată reloca temporar pe teritoriul României. A fost o propunere foarte bine primită”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Deja se fac planuri importante pentru reconstrucția Ucrainei, mai ales că multe clădiri importante – spitale, școli, instituții – au fost făcute una cu pământul.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *