România relansează industria de Apărare! Ciucă, la semnarea Acordului pentru fabricarea a 227 de transportoare blindate

Premierul Nicolae Ciucă a participat, marţi, la ceremonia de semnare a acordului de joint-venture între Uzina Mecanică Bucureşti (UMB) şi General Dynamics European Land Systems Romania (GDELS Romania) privind realizarea de transportoare blindate, el afirmând că România devine una din primele ţări în care se localizează producţia de tehnică şi echipamente militare moderne şi că acest proiect poate să reprezinte catalizatorul pentru relansarea industriei de apărare româneşti. Premierul Nicolae Ciucă a afirmat în cadrul evenimentului că a existat voinţă şi angajamente iar astăzi vedem că se realizează primul joint-venture consolidat între cele două companii.

Ceea ce este important este că s-au făcut progrese importante. Ultima dată am fost aici în 2019, pe linia de producţie erau două sau trei vehicule. Astăzi, linia este la capacitate maximă şi totodată, de atunci şi până acum s-a reuşit livrarea primelor 68 de transportoare blindate, două batalioane de infanterie din Forţele Terestre au acum tehnică de luptă modernă”, a spus prim-ministrul.

Nicolae Ciucă a precizat că ”este evident faptul că, prin acest demers, putem să constatăm un grad ridicat de încredere pe care partenerii noştri strategici îl acordă ţării noastre, într-un context de securitate deosebit şi care se concretizează în transfer de tehnologie şi know-how, în industria românească, în economia românească”.

Discutam cu cei care s-au implicat în acest proiect şi îmi spuneau că trebuie să reprezinte un moment de mândrie, nu doar pentru cele două companii ci şi pentru noi, pentru că România devine una din primele ţări în care se localizează producţia de tehnică şi echipamente militare moderne”, a mai spus şeful Executivului.

Ciucă a arătat că „valoarea obligaţiilor de compensare este de aproximativ 297 de milioane de euro, sumă din care, până acum, s-a realizat implementarea a aproximativ 55 sau 56%, valoare ce este specifică primului contract subsecvent şi urmează derularea celui de-a doilea contract şi demararea procesului pentru realizarea celorlalte 133 de transportoare”.

Premierul Ciucă a mai afirmat că „acesta poate să reprezinte catalizatorul pentru relansarea industriei de apărare româneşti”, mai multe companii fiind implicate în acest proiect.

România are resursă umană, are potenţial şi are voinţă pe care trebuie să o valorificăm şi să o fructificăm pentru a putea să ne aliniem la tot ceea ce înseamnă nevoia de standarde, aşa cum ne-am asumat când am devenit membri NATO şi membri UE”, a mai afirmat Ciucă. „Guvernul României susţine şi va continua să susţină astfel de iniţiative de care cu toţii avem nevoie”, a spus în final premierul.

transportoare general dynamics
Transportoare GDELS

Ministrul Economiei a afirmat în cadrul ceremoniei, că documentul semnat prevede fabricarea în comun a 227 de vehicule blindate.

Vorbim de un parteneriat între două companii, dar sunt şi alte companii româneşti carr sunt implicate şi acest parteneriat va reprezenta un start pentru tot ceea ce va însemna industria de apărare din România”, a spus Florin Spătaru.

Se turează motoarele pentru industria de apărare

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, s-a întâlnit, luni, cu directorii companiilor din industria de apărare care funcţionează în subordinea ministerului şi le-a transmis că este nevoie de o strategie de dezvoltare. „Banii alocaţi anul acesta de la bugetul de stat, o sumă record, trebuie investiţi, nu cheltuiţi”, a transmis ministrul.

spataru 1
Florin Spătaru

„V-am chemat la Ministerul Economiei pentru ca împreună să gândim strategia de dezvoltare! Acesta este mesajul pe care l-am transmis astăzi directorilor companiilor şi societăţilor industriei de apărare din subordinea Ministerului Economiei. Banii alocaţi anul acesta de la bugetul de stat, o sumă record pentru industria de apărare, trebuie INVESTIŢI, nu cheltuiţi. Am spus şi repet: GATA cu strategiile doar pe hârtie”, a scris, luni seară, pe Facebook, ministrul Florin Spătaru.

Potrivit acestuia, Ministerul Economiei califică industria de apărare atât strategică, cât şi competitivă pentru statul român, iar acest lucru trebuie să se reflecte în cifre. „Le-am explicat directorilor din industria de apărare că strategia competitivă comercială trebuie să ţină cont de o ofertă de preţ astfel încât Ministerul Apărării, principalul client al acestui segment industrial, să fie motivat să achiziţioneze echipamente militare produse în ţară conform planurilor de înzestrare. Am comunicat către reprezentanţii industriei de apărare că ministerul ca autoritate centrală rămâne principalul partener în strategia de dezvoltare”, a mai transmis ministrul.

Ministrul apărării naţionale, Vasile Dîncu, s-a întâlnit, joi, la sediul MApN, cu ministrul economiei, Florin Marian Spătaru. Cei doi au discutat despre sprijin pentru industria naţională de apărare.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *