România rămâne cel mai mare producător din Uniunea Europeană de… nuci

România, cel mai mare producător de nuci din Europa, ar putea ajunge din nou anul acesta la o producție de 51.000 de tone, după o scădere de 2,5% în 2020. Fermierii dețin peste 2 milioane de arbori. România a devansat Franța în topul producătorilor de nuci în 2017 și de atunci se fac tot mai multe investiții în acest sector.  Majoritatea pomilor din România sunt deținuți de mici fermieri, dar există un interes comercial tot mai mare pentru producția de nuci, în special de când au devenit disponibile subvențiile UE pentru pomii fructiferi, și implicit culturile pe suprafețe mai s-au înmulțit.

Conform celor mai recente date ale Departamentului pentru Agricultură al SUA  (USDA), producția de nuci estimată pentru România în anul de marketing 2021/2022  este de 51.000 de tone, cu 1,5% peste nivelul din 2020. Anul trecut, producția locală a scăzut cu 2,6% din cauza deficitului de precipitații, până la 50.300. În 2019, producția României a fost de 51.600 de tone, cu 16. 600 de tone peste ce a raportat Franța. Pentru 2021 diferența estimată este de 10.200 de tone. Trendul pozitiv raporat de România se datorează atât condițiilor climatice benefice cât și a creșterii suprafeței cultivate, astfel că, din 2017, numărul de nuci a crescut constant, de la 1,842 milioane la 2,067 milioane de arbori în 2020. Totuși, poziția fruntașă a României în clasamentul producătorilor europeni se datorează producției spontane în gospodării.

Din datele Institutului Național de Statistică, din 2017 a început să crească productivitatea, de la o medie de 18 kg pe pom în 2016, la 24-29 de kilograme pe pom în anii care au urmat. Având în vedere că, în medie, o livadă de un hectar include în jur de 200 de pomi, reiese că producția medie într-o astfel de livadă ajunge la aproximativ 4.800 de kg.

Din analizele USDA, atât nucile în coajă, cât și cele fără coajă sunt cumpărate în principal iarna pentru consumul în stare proaspătă, în special în perioada Crăciunului. Din ce în ce mai mulți consumatori cumpără tot mai multe nuci pe tot parcursul anului datorită beneficiilor nutriționale percepute ale acestora.

Se preconizează că aceste tendințe de gustări sănătoase vor continua să stimuleze consumul în UE în perioada de prognoză. Publicarea continuă a studiilor și cercetărilor științifice care evidențiază beneficiile cardiovasculare au făcut ca nucile să fie foarte populare în rândul consumatorilor preocupați de sănătate. În urma crizei mondiale a sănătății, perspectivele comerciale erau încă incerte la sfârșitul anului 2020 și începutul anului 2021 (blocaj, închiderea restaurantelor, restricții de călătorie etc.). Pe măsură ce situația continuă să se îmbunătățească, atât în ceea ce privește sănătatea, cât și din punct de vedere economic, industria așteaptă cu nerăbdare ca consumul să recupereze o parte din terenul pierdut. În plus, industria va continua să promoveze valoarea nucilor ca aliment sănătos în toate formele sale (bio, uleiuri etc.)”, se mai specifică în raport.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *