România propune Moldovei un nou Acord de asistență tehnică și financiară: 100 de milioane de euro, nerambursabili

Guvernul Ciucă a aprobat miercuri proiectul de acord privind acordarea de asistență tehnică și financiară Republicii Moldova. Documentul a fost trimis la Chișinău pentru începerea negocierilor, a anunțat ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu. Ministrul Bogdan Aurescu a anunțat că în ședința Guvernului României de miercuri a fost aprobat proiectul de acord între guvernele României şi Republicii Moldova privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil acordat de România Republicii Moldova. Imediat după aprobarea sa de către Guvernul României, proiectul acordului a fost trimis autorităților din Republica Moldova, în vederea inițierii negocierilor.

Reînnoirea cadrului juridic pentru acordarea asistenței nerambursabile reconfirmă angajamentul României de a sprijini modernizarea și consolidarea rezilienței Republicii Moldova. Viitorul Acord va oferi un cadru solid pentru realizarea de proiecte care să contribuie la intensificarea cooperării între România și Republica Moldova și dezvoltarea Parteneriatului strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Totodată, Acordul va permite intensificarea acțiunilor menite să susțină racordarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană prin intermediul României, promovarea procesului de reforme în spirit european în Republica Moldova, precum și impulsionarea dezvoltării economice și sociale a Republicii Moldova în beneficiul direct al cetățenilor acesteia”, a explicat ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Guvernul a aprobat memorandumul în baza căruia România va putea acorda în continuare asistenţă tehnică şi financiară către Republica Moldova în mai multe domenii, pentru a-i sprijini parcursul european, a declarat Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Executivului.

„A fost aprobat memorandumul pentru aprobarea negocierii şi semnarea acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro acordat de România Republicii Moldova. Practic, Guvernul a dat undă verde pentru negocierile şi semnarea unui nou acord în baza căruia România să continue acordarea de asistenţă tehnică şi financiară către Republica Moldova pentru a-i sprijini parcursul european, având în vedere că vechiul acord care permitea finanţarea de către România a unor proiecte importante din Republica Moldova ieşise din vigoare anul trecut pe data de 28 martie”, a declarat Dan Cărbunaru, miercuri, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

El a menţionat o parte din proiectele derulate în Republica Moldova prin vechiul acord de sprijin tehnic şi financiar.

Prin vechiul acord, România a sprijinit tehnic şi financiar proiecte precum reabilitarea şi modernizarea a 1.000 de grădiniţe, instituţii şcolare din Republica Moldova sau dezvoltarea Gazoductului Iaşi-Chişinău, proiect strategic de interconectare energetică între România şi Republica Moldova. În continuare, acordul va include prevederi care vizează dezvoltarea cooperării în sectorul energetic, infrastructura de transport, protecţia mediului, combaterea schimbărilor climatice, lucrări publice şi infrastructură, IMM-uri, independenţa mass-media, reforma administraţiei publice, Afaceri Interne, Sănătate, Educaţie, Cultură şi Patrimoniu, Cercetare şi Turism”, a mai precizat Cărbunaru.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.