România, pregătită de valul doi? Orban: „Trebuie să continuăm educația oamenilor”

Potrivit ultimelor date furnizate de Grupul de Comunicare Strategică, pe teritoriul României, au fost confirmate 11.339 de cazuri de persoane infectate cu virusul SARS-COV-2, în timp ce bilanțul deceselor se ridică la 641.

În România se vorbește deja de adoptarea unor măsuri de relaxare, care vor putea fi introduse după data de 15 mai, totuși se recomandă prudență, în contextul în care un al doilea val al epidemiei s-ar putea instala în sezonul rece, la debutul virozelor, chiar în toamnă. Până atunci, mai multe țări europene, inclusiv România, încep să aplice măsuri de relaxare într-un context în care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a arătat săptămâna trecută că ce este mai greu de acum urmează și că nu este momentul încă să implementăm măsuri de relaxare.

„Ce e mai rău abia urmează. Haideți să prevenim o tragedie! Ne confruntăm cu un virus pe care mulți încă nu-l înțeleg. Multe țări foarte dezvoltate au tras concluzii greșite pentru că n-au știut despre ce e vorba și au intrat în încurcătură. Noi am avertizat chiar și statele dezvoltate, le-am spus că acest virus le va lua prin surprindere. Și așa a fost!”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

În România, premierul Ludovic Orban a arătat, luni seară, în cadrul unei emisiuni televizate, că până la valul doi trebuie să ne pregătim. Astfel, premierul a făcut referiri, printre altele, la creșterea capacității de testare sau întărirea rețelei de spitale.

„În primul rând, să scăpăm de primul val! Va trebui să fim extrem de responsabili, să respectăm toate regulile, să ne ferim pe noi și dar și pe concetățenii noștri. În ceea ce privește al doilea val, trebuie luate măsuri, trebuie crescută capacitatea de testare. Noi am crescut constant capacitatea de testare, astăzi am ajuns la 10.000 de teste și vom crește în continuare. Stabilirea unor reguli, de exemplu să se măsoare temperatura persoanelor care se duc la muncă, care se internează într-un spital, să diagnosticăm imediat, pentru că diagnosticarea imediată poate să reducă la maxim riscul de infectare. Trebuie să perfecționăm toate procedurile, mecanismele, de la ancheta epidemiologică, până la izolarea la domiciliu, carantinarea, dar și alte măsuri în școli, în mijloacele de transport în comun, spațiile comerciale. Trebuie să continuăm educația oamenilor, inclusiv utilizarea măștii. Am văzut că foarte mulți oameni nu poartă masca corect. (…) Trebuie să ne pregătim pentru a întări rețeaua de spitale, pentru a îmbunătăți toate procedurile, pentru a asigura toate echipamentele necesare, tot ce înseamnă tratare, cercetare”, a spus Ludovic Orban.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.